Det får Nettavisen bekreftet av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU).

- Måtte gjennomgå rutiner
- Da vi ble kjent med denne saken høsten 2010, så vi behov for å gjennomgå våre rutiner både for opptak, utdeling av studiebevis, utskriving av vitnemål, for å vurdere eventuelle endringer, sier seksjonssjef for Rekruttering og opptak ved NTNU, Catharina Lindheim, til Nettavisen.

Returdatoen til Russland for Madina Salamova (25) - kjent som Maria Amelie - kommer stadig nærmere. Siden pågripelsen 12. januar, har medieoppmerksomheten vært enorm.

Mange har spurt seg hvordan kunne denne illegale asylsøkeren få vitnemål fra videregående skole og plass på NTNU i Trondheim - uten personnummer?

Les Stavrums kommentar: Prinsippløs Amelie-debatt

Erstatningsnummer
Nettavisen får opplyst at årsaken til at Amelie kom seg inn på universitetet, var at hun hadde et såkalt erstatningsnummer.

- Hun er tatt opp med grunnlag i vitnemål fra norsk videregående skole. Vi sjekker i utgangspunktet ikke oppholdstillatelse for søkere med norsk videregående skole. Hun hadde på det tidspunktet et erstatningsnummer (for personnummer), noe som er veldig vanlig. Blant annet har søkere fra f.eks. Danmark og Sverige tilsvarende nummer, sier Lindheim til Nettavisen.

Salamova gikk ut av NTNU med en bachelorgrad i sosialantropologi i 2007 og mastergrad i tverrfaglige kulturstudier med spesialisering innen «Studier av teknologi, kunnskap og samfunn» i 2009.

«Hva nå?»
I boken «Ulovlig Norsk» forteller Maria Amelie selv om hvordan hun kjempet seg gjennom det norske skolesystemet uten å ha et personnummer.

«Du burde søke universitet akkurat som alle andre», sa rektor - og jeg tiet. Jeg torde ikke å spørre om jeg kunne få vitnemål.», skriver hun i boken.

Våren 2004 er Madina russ på Nøtterøy videregående skole. I mars falt dommen, som slår fast at hun og foreldrene skal sendes ut av Norge.

Les også: «Fryktet for Marias liv»

I boken står det at hun 12. april tenkte slik om fremtiden:

- Herlig
«...i dag har jeg sittet som alle andre med søknaden til universiteter og høyskoler i Norge og tenkt: Hva nå?»

Dagen før hadde skolens rektor oppfordret henne til å søke universitet, på linje med de andre. Hun torde ikke spørre om hun fikk vitnemål.

«Jeg vet jo at asylsøkere, i hvert fall illegale asylsøkere, ikke kan få vitnemål fra videregående på lik linje med norske borgere. Jeg synes det er herlig at han og flere av lærerne oppmuntrer meg til å gjøre noe, selv om alt er så håpløst. Det er tanken som teller, og jeg har bestemt meg for å søke.»

Straffes for gale opplysninger
Hun forteller at foreldrene betaler det det koster å ta nødvendige eksamener, selv om det er snakk om «ufattelig mye penger».

Madina Salamova reflekterer rundt det faktum at selv om hun har «flaks» og får vitnemål, trenger hun oppholdstillatele og personnummer til søknaden.

«Dette kommer aldri til å gå, tenkte jeg da jeg satt og fylt ut papirer til universitet.»

Nederst på arket, med liten skrift, sto det at å oppgi gale opplysninger medførte straff.

- Jeg finnes jo ikke i noe land
«Jeg satt ved spisebordet og kjente at jeg var lei av løgn. «Mamma, hva synes du jeg bør gjøre?» (...) «Hvorfor må du lyve? Bare skriv sannheten!» svarte mamma». Sammen forfattet vi brevet for hånd og la det ved.»

Ordlyden var som følger:

«Hvis jeg skal søke om tillatelse til å studere fra et land hvor jeg er statsborger, så er jeg statsløs. Fordi da jeg måtte flykte fra Russland som 15-åring, rakk jeg ikke å få bekreftet statsborgerskapet mitt, noe man måtte gjøre da man fylte 16 år. Dermed kan jeg ikke søke om studentoppholdstillatelse fra landet jeg er statsborger i, for jeg finnes jo ikke i noe land.»

22. juli 2004 kom e-posten med tilbudet om å studere ved NTNU.

«Mamma, jeg kom inn! Jeg kom inn på universitetet! (...) Det er et mirakel, jeg sa det om og om igjen,» skriver hun i boken.

Det er et faktum at Salamova studerte under ett av de to navnene som hennes foreldre hadde gitt til utlendingsmyndighetene, ifølge dommen fra 2004.