RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kom Sundal Collier seg ut av blodbadet

Sist oppdatert:
Kommentar: Ved hjelp av noen smarte og modige grep kom Sundal Collier Fondsforvaltning seg unna den største skandalen i norsk fondshistorie uten massive overskrifter i avisene
På tampen av forrige måned kunne Aftenposten meddele at Steinar Strømsnes, tidligere daglig leder i Sundal Collier Fondsforvaltning, hadde mistet jobben.

I Aftenpostens spalter fremgikk det at Strømsnes hadde gjort selskapet han ledet skyldig i flere og alvorlige brudd på lover og regler for fondsvirksomhet. Han sluttet derfor i sin stilling, som var Aftenpostens overskrift.

At Kredittilsynet var i ferd med å rulle opp en svært alvorlig sak, en skandale som mangler sidestykke i norsk finansforvaltnings historie, måtte man være innsider for å forstå.Aftenpostens journalist hadde blitt invitert til møte med Strømsnes. Møtet foregikk i kontorlokalene til PR-rådgiver og tidligere profilert journalist Jarle Aabø i firmaet Aabø & Co.

Saken ble til en helside i Aftenposten, men det ble med det. Litt oppslag fikk det også at Warren Wicklund kjøpte det som var igjen i Sundal Collier Fondsforvaltning og at selskapet hadde gitt sin konsesjon for å drive den slags virksomhet tilbake. Alt dette skjedde før tirsdag 10. mai, som var datoen den endelige rapporten fra Kredittilsynet ble offentliggjort.

Dermed unngikk Sundal Collier, som i norsk finansbransje er et innarbeidet navn, å bli trukket fullstendig ned i grøften. Saken ble blåst, den skyldige funnet skyldig, dømt og avrettet. Faktisk også begravet uten rekorden i antall spaltemillimeter.

Det ble ingen massakrerende forsider, eller innslag på Dagsrevyen. Ingen blodtørstige journalister som vinklet saken opp og ned. Det ble en liten sak.

Vi tipper at Steinar Strømsnes måtte ha søkt dekning om en avis hadde gravd frem skandalen, og ikke om Sundal Collier & Co. med bistand fra PR-mann Jarle Aabø hadde plassert saken.

Det er bare å bøye seg i støvet for Aabø. Han har gjort et PR-messig mesterstykke.

Onsdag er saken i én eneste av papiravisene. (OK, det er en notis i Aftenposten) Dagens Næringsliv har den største fondsskandalen noen gang med en teaser på forsiden, og en helside inne i avisen.

For Kredittilsynet er dette kanskje ergerlig. At en av de mest grove avsløringer de gjør ikke blir slått stort opp og skaper grunnlag for allmenn debatt og diskurs. For Strømsnes og Sundal Collier er dette fantastisk: de slipper billig unna medias nådeløse søkelys.

Fordi dette handler ikke bare om Strømsnes. Det handler om et forvaltningsselskap som har ført kundene sine bak lyset, og et styre som ikke har evnet å nettopp styre. Finansbransjen og næringslivet er bygget opp av tillitt. Den tilliten har Sundal Collier Fondsforvaltning brutt.

Men det vi kan vente fremover er et tøffere Kredittilsyn, som ikke bare skal avdekke saker og kritikkverdige forhold men som også ser at de har en rolle i offentligheten. I New York er Eliot Spitzer blitt kjent som en knallhard påtalemakt som ikke er redd for å bruke media eller håndjern i sin kamp for å opprettholde tillitten til det finansielle systemet.

Når ser vi neste fondsforvalter, aksjemegler eller finansmann fengslet med Kredittilsynets håndjern badet i bitzlys?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere