Slik kommer du i form til sommeren

De fleste som trener har et ønske om at resultatet skal være litt mer synlig om sommeren. Her er noen gode tips.

22.03.04 08:39

For alle som trener finnes det fem regler som kan bidra til en mer effektiv trening.

1. Treningen må være tilpasset treningsgrunnlaget
Overskuddet vil ikke ha all verdens størrelse. Det er viktig at du trener innenfor det du er vant til, og kun legger til økning i små porsjoner.

2. Tilstrekkelig hvile
Dette er viktig for at treningen skal gi maksimal effekt. Hvis du ikke hviler, vil treningen gi dårlig effekt.

3. Lytt til kroppens signaler

HTML EMBED
Siste artikler på Trim.no

Det er viktig at du lærer deg å lytte til kroppens signaler og ikke minst tolke- og forstå dem riktig. De beste utøverne er alltid de som er flinke til å høre etter kroppen sin. Følelsene er kroppens ”rapporteringssystem”, og vil gi deg tilbakemeldinger på alt som skjer. Føler du deg i form? Sterk? Sliten? Slapp? Trøtt? Så snart du får lært deg å bruke kroppens signaler vil treningen bli langt enklere.

4. Ha alltid et målrettet treningsprogram
Tren alltid ut fra et fastsatt og planlagt treningsprogram. Dette er det viktigste verktøyet og måleinstrumentet du har. Programmet ditt vil avgjøre om du oppnår framgang eller ikke. Husk at kun et riktig program vil gi deg maksimale resultater. Et effektivt program må være utformet etter punkt 1, 2 og 3 samt i forhold til din framtidige målsetning og behov.

5. Spis riktig
All verdens trening og hvile vil ikke gi deg økning og vekst dersom du ikke tilfører tilstrekkelig ernæring. Kroppen trenger sunn mat for å bygge opp overskuddet sitt. Kondisjon, styrke og muskler bygges kun opp når det finnes overskudd.

Å fastslå riktig treningsmengde, treningstilstand og fortolke kroppens signaler riktig, er ingen enkel oppgave.

Det er tydelig at mange utøvere trener feil og ikke får resultatene de kunne ha fått. Til og med toppidrettsutøvere trener i mange tilfeller feilaktig, og bruker lenger tid enn nødvendig på framgangen. Gjennom trim.no kan man få profesjonell veiledning til å sette sammen fullt ut fungerende program. Programmer, hefter og opplegg bygger på mange års erfaringer fra hundrevis av utøvere. Et must for deg som vil øke framgangen til det maksimale.

Disse treningsprogrammene finner du nederst i denne artikkelen.

Muskler som viser
De som løfter vekter har et ønske om at resultatet skal være litt mer synlig om sommeren. For å få frem muskelseparasjonen så må to ting gjøres. Du må justere kostholdet og sette i gang med kardiovaskulær trening.

Når den kardiovaskulære treningen (kondisjonstrening) settes i gang, så er det viktig å gjøre det slik at ikke for mye muskelmasse går tapt. I løpet av en vanlig dag så er det spesielt i 2 perioder at den kardiovaskulære treningen er særlig effektiv. Første periode er om morgenen, rett etter at du har stått opp. Da har du ikke spist på mange timer og karbohydratlagrene er tomme. Da er kroppen nødt til å ta fra fettlagrene for å fremskaffe energi. For at du ikke skal begynne å bryte ned muskelmassen, så er det viktig at intensiteten er moderat. For mange så gjør rask gange nytten.

Fettforbrennende trening
Varigheten er ca 45-60 min.. For å øke det trykket i muskelcellene og derav begrense nedbrytingen av muskelproteinet, så bør du drikke så mye vann du klarer før og under treningen.

Etter denne ”kardioøkten” så setter du i gang vanlige spiserutiner. Den andre perioden hvor kardio er ekstra effektiv er rett etter styrketrening. Etter en hard styrkeøkt er karbohydratlagrene nesten tomme og kroppen må gå løs på fettet. Så rett etter styrketrening hiver du deg i gang med noe kardio. Varigheten bør dog begrenses for at ikke kroppen skal bryte ned for mye muskelproteiner. Mange nøye seg derfor med ca 30 min. kardio etter styrketreningen.

Når du setter i gang med slik fettforbrennende trening så er det noen "småting" som er viktig:

¿ Trapp opp mengden kardio gradvis slik at kroppen rekker å bli vant til belastningen
¿ Gjør styrkeøktene korte og effektive for å begrense den totale belastningen på kroppen
¿ Vurder hele tiden om effekten er slik du ønsker, kanskje må du øke eller redusere treningmengden for å få maksimalt ut av treningen.

Gratis programmer, behandlingsopplegg og hefter fra trim.no:
Slankeprogrammer Treningsprogrammer
Muskler/styrke/kondisjon
Anbefalte hefter om trening
Maksimal Framgang Fort frisk
Behandlingsopplegg for belastningsskader
Kostholdsprogrammer og stress-less

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag