*Nettavisen* Nyheter.

Slik kutter du strømforbruket drastisk

Foto: Shutterstock

Se listen over de største strømtyvene og hvordan du kan spare tusenvis av kroner.

05.12.08 12:53

- Vi mener det for svært mange er mulig å redusere strømforbruket sitt med 30 prosent, mens Enova opererer med et så høyt tall som 40 prosent, sier informasjonssjef Jeanne Katralen Tjomsland i Fjordkraft til Nettavisen.

Med stadig økende fokus på miljø og strømsparing har husholdningenes gjennomsnittlige årlige strømforbruk sunket fra drøye 18.000 kilowattimer per år til drøye 16.000 kilowattimer i fjor. Det viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kurt Høyessen

Spar rundt 6000 kroner
Men fortsatt sløser vi unødvendig mye med strømmen.

Hvis en gjennomsnittshusholdning gjør som Fjordkraft og Enova oppfordrer til kan den spare om lag 5000-7000 kroner i året. Det krever et kutt i strømforbruket på 30-40 prosent og en snittpris på én krone per kilowattime.

Høy rente? Bytt bank her

Den største strømtyven
Fjordkraft har regnet på hvor mye unødvendig strøm du bruker i løpet av et år, og funnet ut hvor vi sløser mest. Oppvarming er den største strømtyven.

DETTE KAN NORSKE HUSSTANDER SPARE HVERT ÅR:

Kjøkkenet:
Komfyr: 216 millioner. Årsaker: Bruker lang tid på å bli varm, åpnes ofte mens maten stekes, bruker kokeplate større enn kjele.

Kjøleskap: 230 millioner. Årsaker: Eldre enn ti år, støvete kjøleribber på baksiden, mat som fortsatt er varm eller lunken settes inn (tips: kjøl ned i kaldt vannbad).

Oppvaskmaskin: 215 millioner. Årsaker: Mangler spareprogram, skyller oppvasken i varmt vann før den går i inn i oppvaskmaskinen, tar mange små oppvasker for hånd i stedet for å samle til en maskinvask.

Stue:
Dører og vinduer: 2 milliarder. Årsaker: Lufter lenge og på gløtt i stedet for raskt og effektivt, varmen forsvinner gjennom trekkefulle vinduer, dører mellom kalde og varme rom åpnes ofte.

Oppvarming/innetemperatur: 5 milliarder. Årsaker: Jevnlig over 22 grader, styres uten hjelp fra termostat, spareplugg eller tidsur på panelovnene, varme forsvinner gjennom utette vinduer og åpne peisspjeld.

PC, TV, annen elektronikk: 215 millioner. Årsaker: PC, stereo og spillkonsoller står på eller i standby-modus døgnet rundt, slår av TV bare med fjernkontrollen i stedet for knappen.

Belysning: 1 milliard. Årsaker: Bruker ikke sparepærer, lampene lyser opp tommer rom, lamper jobber uten tidsbrytere, lyssensorer eller andre strømbrytere.

Bad:
Vaskemaskin og tørketrommel: 430 millioner. Årsaker: Jobber sjelden på laveste vasketemperatur, umulig å justere program i forhold til tøymengde, tørketrommel brukes på dager da tøy kan tørkes ute.

Varmekabler: 1,8 milliarder. Årsaker: Som regel innstilt på mer enn 15 grader, arbeider uten termostat eller tidsur, jobber til ingen nytte på grunn av åpne dører og trekkfulle vinduer.

Dusj: 772 millioner. Årsaker: Ikke sparedusj, frister deg til å dusje lenge, frister deg til å dusje flere ganger om dagen.

Varmtvannsbereder: 1,5 milliarder. Årsaker: Stilt inn på mer enn 65 grader, kraner som drypper, fyller badekaret mange ganger i uken.

Bakgrunn og forutsetninger for utregningene finner du hos Fjordkraft.

- Tenk etter om du kan rette på noe av dette, og om du kun gjør ting av gammel vane, oppfordrer Tjomsland.

LES FLERE ARTIKLER OM PRIVATØKONOMI HER

Kan spare fem milliarder
- Det er unødvendig å øke strømregningen mens man sover. Det er deilig med et varmt kjøkken om morgenen, men det behøver ikke å være varmt der hele natten gjennom, sier Tjomsland.


Til sammen kan nordmenn spare fem milliarder kroner i året på oppvarming av boligen, ifølge strømleverandøren.

- Det er ofte relativt enkle tiltak som gjør at du sparer strøm. En tusenlapp til sparepærer, tetningslister og tidsbrytere blir fort spart inn igjen, sier Tjomsland.

«Går du i t-skjorte inne om vinteren, kan det være et tegn på at du kan senke innetemperaturen.»

Jeanne K. Tjomsland

Siden strømmen i Norge tradisjonelt har vært billig, har det vært lett å legge seg til uvaner.

- Går du for eksempel i t-skjorte inne om vinteren, kan det være et tegn på at du kan senke innetemperaturen litt, sier Tjomsland

Spar penger og miljøet
Redusert strømforbruk betyr ikke bare lavere personlige utgifter, men har også en miljøgevinst.

- Redusert energiforbruk i Norge gjør at norsk vannkraft kan erstatte forurensende strømproduksjon fra kull- eller olje i andre land, sier Jeanne Katralen Tjomsland i Fjordkraft.

Hun bedyrer at selskapet ikke vil gi folk dårlig samvittighet, bare vise at det ligger store muligheter til innsparinger for de som ønsker.

«Folk skal absolutt få unne seg lys i mørketiden.»

Jeanne Tjomsland

- Folk skal absolutt få unne seg lys i mørketiden, men i disse finanskrisetider kan man jo tenke fornuftige julegaver som tidsur eller tetningslister, foreslår Tjomsland.

LES FLERE ARTIKLER OM PRIVATØKONOMI HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.