*Nettavisen* Nyheter.

Slik lager du bra kaffe

Kaffe er ikke bare godt og trendy, men også vitenskap, hardt arbeid og kunst.

26.10.07 15:41

(SIDE2:) En barista jobber mange timer ved espressomaskinen for å oppnå et perfekt resultat. Men også melken, som er super i kombinasjon med kaffe, må være optimal for det perfekte sluttresultat.

Delikat råvare
Kombinasjonen melk og kaffe er intet nytt. Melk som søtningsmiddel i kaffe går tilbake til 1600-tallet, men fikk sin renessanse i kaffebarkulturen som vokste frem på 1970- og 1980-tallet i USA.

Melk, som blant annet består av 4,7 prosent laktose (melkesukker), må behandles som en delikat råvare. Kaffedrikken blir aldri bedre enn sitt svakeste ledd. Klarer man ikke å få til melken, klarer man heller ikke å lage en god cappuccino eller caffè latte.

Helmelk er perfekt til alle typer kaffe. Lettmelk er også godt egnet, men de to melketypene har ulik karakter.

Hvilken types melk?


Helmelk: (3,9 prosent fett) Gir en fyldig og rund smak til espressoen, og gir blankt og kompakt skum med små bobler. Helmelken reagerer dessuten raskt på steamingen.

Lettmelk: (1 - 1,5 prosent fett ) Har lettere smak. Melk med lavt fettinnhold fremhever bitterheten i kaffesmaken, derfor er det her viktig med en rund velbalansert espressokaffe, gjerne en fransk blanding. Skummet er vanskeligere å få til, men om man gjør det, blir den luftigere.

Skummet melk: (0,1 prosent fett) Skummet melk, som inneholder like lite fett som en slangeagurk, vil ikke egne seg spesielt godt til kaffedrikker, verken varme eller kalde. Med et så lavt fettinnhold vil den framheve kaffens bitterhet, samtidig som skummet blir det vi kaller «isoporskum».

Kalde kaffedrikker
Også for kalde kaffedrikker, som iskaffe, må vi ha respekt for råvarene. Her er det viktig å bruke en god espresso. Husk at kald kaffe blir bitter, derfor er noe søtt, vanligvis sukker eller sukkerlake, viktig.

Iskaffe: For beste resultat, bør sukkeret løses opp direkte i espressoen. Kald melk vil også dempe bitterheten, men ikke på samme måte som varm melk. For en god og fyldig iskaffe, med kald melk som utgangspunkt, bør du velge helmelk eller lettmelk. Den langtidsholdbare melken er også fin å bruke kald.

Du kan bruke flere ingredienser her

Iskrem: Pass på å få nok kaffesmak, ellers blir det mer som en milkshake med et snev av kaffesmak.

Fløte : Kanskje ikke noe vi bør drikke hver dag, men gjerne til fest (kremfløte inneholder 38 prosent fett). Fløte egner seg best til kald kaffe, shaket eller vanlig, men også som en ekstra fylde i varm kaffe, da gjerne med spennende ingredienser som chili.

Yoghurt: Frisk og syrlig i kaffe, men her må vi bruke blender.

Flere oppskrifter og web-TV innslag finner du på www.melk.no.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.