RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik lager du iskrem selv

Drømmer du om å lage favorittisen selv? Vi kan hjelpe deg et stykke på veien med noen fristende oppskrifter.

(YEYE:) Det krever litt planlegging å lage isen selv. Når du skal imponere vennegjengen med hjemmelaget is, så bør du ha god tid, for isen må stå alt fra 5-6 timer til et døgn i fryseren.

Men det aller beste med disse oppskriftene er at du ikke trenger iskremmaskin, for å lage den. Selv om det muligens kan være litt tidsbesparende å ha en.

Vi har samlet oppskrifter på både sorbetis og fløteis. I tillegg har vi noen oppskrifter for allergikere, så her bør alle kunne finne en oppskrift som må prøves ut.

«Sunn» is
For dem som tenker på vekten, så kan Fedon Lindbergs hjemmelagde is være tingen. Fedon Lindberg bytter ut sukkeret med fruktose, altså fruktsukker, i stedet.

Fedon Lindbergs Bringebærsorbet
75 gram fruktose

1 ½ dl vann

150 gram bringebær

1 eggehvite

Kok fruktose og vann i 5-10 minutter uten lokk til det blir sirupsaktig. Mos bærene, press eventuelt mosen gjennom en sikt for å bli kvitt frøene, og bland den med sirupen. Avkjøl.

Alternativ 1: Best resultat får du ved å anvende iskremmaskin og følge bruksanvisningen.

Alternativ 2: Sett blandingen i fryseren. Visp den opp når den begynner å stivne, etter 20-40 minutter. Sett den tilbake i fryseren til den er tykk, men ikke ferdig fryst. Visp eggehviten halvstiv og visp den i den halvfryste sorbeten.

Frys sorbeten ferdig.

Kilde: Fedon Lindberg, Kokeboken Naturlig Slank.

Fedon Lindbergs Mascarpone-iskrem
2 egg

1 ½ dl kremfløte

400 gram mascarpone (italiensk fløteost)

Eller 4 dl yoghurt naturell

125 gram fruktose (kjøres i foodprocessor til melis)

1 ss vaniljesukker

½ dl helmelk eller soyamelk.

Skill eggene. Stivpisk eggehvitene og eggeplommene hver for seg. Pisk kremfløten Bland eggeplommene med mascarponeost eller yoghurt, fruktose, vaniljesukker og helmelk. Bland forsiktig inn krem og eggehviter til slutt. Kjør blandingen i en iskremmaskin til passe konsistens. Eller ha massen i en stor plastbolle og sett den i fryseren i ca. 2 timer. Rør forsiktig i kremen av og til og hell den deretter i en passe form, ca. 1 ½ liters randform eller lignende. Dunk formen mot benken slik at den blir fri for eventuelle luftbobler. Dekk til formen med plastfolie eller et lokk og sett den i fryseren i 4-6 timer. Kan oppbevares i fryseren i 3-4 dager.

Kilde: Fedon Lindberg, Kokeboken Naturlig Slank.

Server med Fedon Lindbergs peanøtt- og karamellsaus:
1 dl fruktose

1 ts vann

2 dl matfløte eller 18 prosent soyafløte

4 ss peanøttsmør uten sukker (helsekost)

Smelt fruktose sammen med vann i en teflonbelagt kjele. La det småkoke under omrøring til det er lysebrunt og gyllent. Ta kjelen bort fra varmen og hell i fløte. Rør godt. Bland i peanøttsmør til slutt og rør det hele godt sammen. Denne dessertsausen kan oppbevares i kjøleskapet i en uke.

Hjemmelaget fløteis
Er du glad i fløteis og vil imponere vennegjengen med hjemmelaget pistasj- eller sitronis, så kan du prøve oppskriftene nedenfor.

Vidunderlig gresk pistasjiskrem

Ingredienser til fire personer:
3 dl kremfløte

1 ½ dl gresk yoghurt

2 ss melk

3 ss gresk honning

Grønn konditorfarge

50 gram usaltede pistasjnøtter uten skall, finhakket

Pistasjpralin:
Olje, til pensling

150 gram strøsukker

3 ss vann

75 gram hele usaltede pistasjnøtter, uten skall

Tilberedning:
1: Bruk en iskremmaskin, eller lag iskremen i dypfryseren. Ha fløte, yoghurt, melk og honning i en bolle, og bland det godt. Tilsett noen få dråper konditorfarge, slik at blandingen blir lysegrønn. Rør godt sammen. Ha blandingen i en iskremmaskin, og frys den etter produsentens anvisning. Eventuelt kan iskremblandingen has i en lav beholder og fryses uten lokk i 1-2 timer til den begynner å sette seg rundt kantene. Ha blandingen i en bolle, og rør den glatt med en gaffel. Rør inn pistasjnøttene. Ha blandingen i frysebeholderen igjen, og frys den ytterligere 2-3 timer til iskremen er fast.

2: Lag pistasjpralinen: Pensle en stekeplate med olje. Ha sukker og vann i en gryte. Varm forsiktig under omrøring til sukkeret er oppløst. La sukkerlaken småkoke uten omrøring i 6-10 minutter til den er lys gyllenbrun på farge.

3: Ta gryten av varmen, og rør inn pistasjnøttene. Hell blandingen på stekeplaten, og fordel den jevnt utover. Avkjøl på et kjølig sted i om lag 1 time, eller til pralinen er kald og har stivnet. Når pralinen har stivnet, knuses den med hammer i en plastpose.

4: Om lag 30 minutter før iskremen skal serveres, tas den opp av fryseren. La den stå i romtemperatur til den har myknet litt. Dryss pistasjpralinen over iskremen før servering.

Kilde: Vidunderlig Gresk.

Vindunderlig gresk sitroniskrem i isbolle

Ingredienser til 4-6 personer:

Isbolle:
2 sitroner

Vann

Iskrem:
500 gram gresk yoghurt

1 ½ dl kremfløte

100 gram strøsukker

6 ss sitronsaft

Tilberedning:
1: Lag isbollen: Skjær sitronene i tynne skiver. Fjern og kast steinene. Kle bunnen og sidene av en 1,5 liters bolle med sitronskivene. Sett en 1 liters bolle inni den store bollen. Fyll mellomrommet mellom de to bollene med vann. Legg en tallerken og en tung vekt på toppen. Sett det hele i fryseren, og la det stå der i minst 4 timer til det er fryst.

2: Bruk en iskremmaskin, eller lag iskrem i dypfryseren. Lag iskremen: Ha yoghurt, fløte, sukker og sitronsaft i en bolle. Bland det godt sammen. Ha blandingen i iskremmaskinen og frys etter produsentens anvisning.

3: Eventuelt kan du ha blandingen i en lav beholder og fryse den uten lokk i 1-2 timer, til den begynner å sette seg rundt kantene. Ha blandingen i en bolle og rør den glatt med en gaffel. Ha den tilbake i frysebeholderen, legg på lokk og frys iskremen i ytterligere 2-3 timer til den er fast.

4: Ta isbollen opp av fryseren. Fjern vekten og fatet og skyll bollene raskt i varmt vann til de løsner. Ta opp isbollen. Sett den raskt på et serveringsfat og sett den tilbake i fryseren.

5: Ta den ut av fryseren om lag 30 minutter før iskremen skal serveres. La den stå i romtemperatur til den blir litt mykere. Anrett iskremen i isbollen, og server.

Kilde: Vidunderlig Gresk.

Vidunderlig Thailandsk Banan- og kokosiskrem

Ingredienser til 6-8 personer:
85 gram kremet kokos, hakket

6 dl kremfløte

225 gram flormelis

2 bananer

1 ts sitronsaft

Frisk frukt til servering

Framgangsmåte:
1: Legg den kremede kokosen i en liten bolle. Tilsett nok kokende vann til at det akkurat dekker, og rør til kokosen er oppløst i vannet. La det bli avkjølt.

2: Pist kremfløten med flormelisen til krem. Knus bananene blandet med sitronsaften, og vend blandingen forsiktig inn i kremen sammen med den kalde kokosmassen.

3: Hell blandingen over i en frysesikker beholder, og la den stå i dypfryseren over natten. Server isen i kuler sammen med frisk frukt.

Kilde: Vidunderlig Thailandsk.

Slik lager du sorbetis
Hvis du ikke tåler melk, så er sorbetis et godt alternativ. I den første oppskriften kan du bare kutte ut sjokoladeflakene, så er den også uten melk. Er du imidlertid allergisk mot flere ting, så har vi oppskrifter på is uten både gluten, melk og egg lenger ned i artikkelen.

Bo Bedres sitronsorbet med sjokoladeflak og valnøtter

Du trenger:

Sjokoladeflak:
150 gram mørk sjokolade

30 gram hvit sjokolade

Is:
2 dl vann

125 gram sukker

5 dl nypresset appelsinsaft

1 ts finrevet sitronskall

1 eggehvite

Pynt:
150 gram valnøtter

2 dl sukker

1 dl vann

(eller kjøp valnøtter i sukkerlake)

1: Smelt mørk sjokolade under omrøring over vannbad til den har 55 grader. Temperer til 28 grader og var opp igjen til 32 grader.

2: Smør sjokolademassen ut på en smurt flate (marmor, stål eller kald benk), ev. bakepapir under. Stryk den glatt til en stor flate.

3: Smelt den hvite sjokoladen, hell den i en kakesprøyte og tegn streker over sjokoladeflaten. Løsne den fra underlaget og bryt flaten i store flak med en jevn kant på hvert stykke.

4: Kok vann og sukker i 5 minutter uten omrøring. Avkjøl laken og bland den med appelsinsaft og sitronskall. La den stå i fryseren til den får en grøtaktig konsistens.

5: Kjør massen i en hurtigmikser og vend i stivpisket eggehvite. Frys til en fast masse. Mos igjen slik at konsistensen blir løs.

6: Ha isen i en stor rundt sandkakeform og frys den igjen. Vend isen ut av formen ved servering, del den i 4 stykker og anrett porsjonsvis med sjokoladeflak. Pynt med valnøtter og sukkerlake (kokt til sirup).

Kilde: Bo Bedre: De Beste Dessertene.

Vidunderlig Thailandsk sorbet med lime og ananas

Ingredienser til fire personer:
225 gram fint sukker

6 dl vann

Revet skall og saften av 2 lime

1 liten ananas, skrelt, skåret i fire og hakket

Søte småkaker til servering

Framgangsmåte:
1: Ha sukkeret og vannet i en kjele, og varm forsiktig opp under omrøring til sukkeret har løst seg opp. Kok opp, og la det småkoke i 10 minutter.

2: Rør inn det revne limeskallet og halvparten av limesaften. Ta kjelen av varmen og la væsken kjølne.

3: Legg ananasen i en kjøkkenmaskin og kjør til det blir en jevn masse. Tilsett ananasmassen i den kalde sirupen sammen med resten av limesaften, og rør godt om. Hell blandingen i en frysesikker beholder, og la den stå i fryseren til det har dannet seg krystaller rundt kanten.

4: Vend sorbeten over i en bolle. Bearbeid den godt med en gaffel for å bryte opp krystallene. Sett den tilbake i dypfryseren, og la den bli skikkelig kald over natten. Server sorbeten i ananasskåler eller anrett den i dessertskåler. Søte småkaker er godt til denne desserten.

Kilde: Vidunderlig Thailandsk.

Vidunderlig Thailandsk Mango- og limesorbet

Ingredienser til 4 personer:
125 gram fint sukker

1 ½ dl vann

Finrevet skall av 3 lime

2 ss kokoskrem

2 store modne mangoer

1 ½ dl limesaft

Skav av frisk kokosnøtt, ristet til pynt.

Framgangsmåte:
1: Ha sukker, vann og limeskall i en liten stekepanne, og varm forsiktig opp under konstant omrøring til sukkeret er løst opp. La væsken fosskoke i 2 minutter. Ta deretter stekepannen av platen, og sil væsken over i en ildfast bolle. Rør inn kokoskremen, og la væsken bli avkjølt.

2: Skjær mangoene i to. Fjern steinene, og skrell dem tynt. Grovhakk fruktkjøttet, og ha det i en kjøkkenmaskin sammen med limesaften. Kjør til det blir en glatt puré, og legg den over i en liten bolle.

3: Hell den avkjølte sirupen over i mangopureen, og bland til det er jevnt. Hell massen over i en frysesikker beholder, og frys den i en time, til teksturen er som sørpe. Alternativt kan man bruke iskremmaskin.

4: Ta beholderen ut av dypfryseren, og bruk en elektrisk mikser til å bryte fra hverandre iskrystallene. Frys massen i ytterligere 1 time. Ta den ut av fryseren på ny, og pisk igjen til innholdet blir mykt.

5: Dekk beholderen, og sett den tilbake i dypfryseren til innholdet er fast. Ta beholderen ut av dypfryseren 15 minutter før servering, og la den stå i romtemperatur. Lag kuler av sorbeten, og legg dem i individuelle dessertskåler. Dryss med ristet kokosnøtt som pynt.

Kilde: Vidunderlig Thailandsk.

Vidunderlig Thailandsk sorbet med litchi og ingefær

Ingredienser til 4 personer:
800 gram hermetisk litchi i sirup

Finrevet skall av 1 lime

2 ss limesaft

3 ss hermetisk ingefærsirup

2 eggehviter

Stjernefruktskiver, til pynt

Strimler av hermetisk ingefær til pynt

Framgangsmåte:
1: La litchiene renne av, og ta vare på sirupen. Ha litchiene i en kjøkkenmaskin sammen med limeskallet, limesaften og den hermetiske ingefærsirupen, og kjør maskinen til pureen er helt jevn. Ha den i en stor bolle.

2: Bland pureen godt med litchisirupen som ble tatt vare på. Hell den deretter i en stor, frysesikker beholder, og dypfrys pureen i 1-2 timer, eller til den har konsistens som sørpe. Alternativt kan man bruke en iskremmaskin til dette arbeidet.

3: Ta beholderen ut av fryseren, og pisk innholdet for å bryte opp iskrystallene. Pisk eggehvitene i en helt ren, tørr bolle til de er stive. Vend dem deretter raskt inn i isblandingen med lett hånd.

4: Sett beholderen med isen tilbake i dypfryseren til innholdet er fast. Server sorbeten i kuler i dessertskåler, med skiver av stjernefrukt og strimler av hermetisk ingefær som pynt.

Kilde: Vidunderlig Thailandsk.

Is for allergikere
Er du allergisk mot alt mulig og fortsatt vil ha fløteis, så kan du prøve disse oppskriftene.

Voksentoppens Allergikokeboks Odense Erlet-is

Ingredienser:

Is med bringebærsmak (du kan variere med forskjellige typer bær):
2 dl Odense Erlet (en fløteerstatning som består av vann og vegetabilsk fett. Kan kjøpes i helsekostbutikker og i enkelte store dagligvarebutikker).

50 gram sukker

1 knivsodd salt

150 gram frosne bringebær (benytter du bringebærsyltetøy, reduser litt på sukkermengden).

25 gram melis

Is med vaniljesmak:
2 dl Odense Erlet

75 gram sukker

1 knivsodd salt

50 gram vaniljesukker

50 gram melis

Is med sjokoladesmak:
2 dl Odense Erlet

100 gram sukker

1 knivsodd salt

1 ss drikkekakaopulver

50 gram melis

Fremgangsmåte:
Odense Erlet, sukker og salt piskes til det er tyktflytende/nesten stivt.

Bringebæris:
Bærene tines litt og moses med melis. Ha bærmassen i den piskede Odense Erlet-kremen.

Vaniljeis:
Bland vaniljesukker og melis i Odense Erlet-kremen.

Sjokoladeis:
Bland kakaopulver og melis i Odense Erlet-kremen.

Dersom du ønsker isen litt søtere, tilsett mer melis. Helles i små begre og fryses. Alternativt kan du lage alle tre typene og fryse ned som tress-is.

Kilde: Voksentoppens Allergi-kokebok.

Har du noen gode oppskrifter? Del dem med leserne.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere