RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik lager du LAN-party hjemme

Sist oppdatert:
Der det er hjerterom er det LAN-rom. I hvert fall nesten. Følg våre tips til hvordan du kan arrangere ditt eget LAN-party hjemme.

(YEYE): Det er ikke mye som skal til for å ha et LAN i din egen stue. Alt du trenger er noen datainteresserte venner, gjerne en PC, en viss idé om hva du skal spille og et sted å gjøre det.

Bortsett fra muligens plassen, er det lite som står i veien for et hjemme-LAN. Prøv å gjøre i stand ved å sette opp nok bord og stoler. Husk at det ikke er alle som har flatskjermer og at datamaskiner kan ta en del plass, så gjør gjerne rom for dette også. Et stort spisebord pleier å fungere fint, men her er det bare å la kreativiteten løpe løpsk.

Call of Duty 4 er satt i nåtiden.
Call of Duty 4 er satt i nåtiden.


Om man bor hjemme kan man kanskje spørre pent om å få okkupere en kjellerstue om man har det. Så lenge det er plass så funker hva som helst.

Bare pass på at dere har nok plass og at dere ikke sitter i veien for noen. Det kan fort bli krise om et familiemedlem snubler i en strømkabel og river ned en skjerm eller lignende. Hvis man inviterer til LAN kan man jo være kul og kjøpe inn snacks, men det er jo noe man kan få gjestene til å ta med også. Nå er det såpass mange som har gode trådløse routere, som gjør det mye lettere å sette opp mange maskiner på nettverk sammen. Du kan selvfølgelig også bruke en vanlig switch eller router, men det er ikke noe must lenger.

Les også
Nerdenes overlevelsesguide

Nattlige spillgleder
- Bilspill er utrolig bra!
Kan ha vært siste datafest

Skytespill
FPS står for First Person Shooter og er det klassiske skytespillkonseptet. Du ser fra et 1. personsperspektiv mens du sikter og skyter med musen, og beveger deg med tastaturet. Skytespill er veldig populært, og det finnes mange bra spill i denne sjangeren. Ikke minst mange som det funker fint å spille på LAN. Fordelen med FPS på LAN er at du har muligheten til å bestemme hvor lenge matcher skal vare både i form av tidsgrenser eller hvor mange poeng matchen skal gå til.

Spillemoduser:
Det er ofte en hel del forskjellige spillemoduser i FPS spill, de har noen ganger forskjellige navn, men de fire vanligste er:

Deathmatch:
Alle mot alle. Om det er to eller ti spillere spiller ingen rolle.
Det er gjerne satt en grense, for eksempel førstemann til 20 «kills» før matchen er ferdig.

Team Deathmatch:
Team deathmatch er det samme som deathmatch bortsett fra at det som oftest er med 2 lag.
Det kan være en kul måte å spille online på om man er fem stykker på LAN som spiller mot 5 stykker online.

Capture the flag
Capture the flag går som oftest ut på at du skal til din motstanders base, hente et flagg og ta det med tilbake til din egen base. Og motstanderen har samme oppgaven. Dette kan være litt morsom variasjon fra deathmatch siden det ikke bare går ut på å skyte hverandre.

King of the hill
Lekte du kongen på haugen i snøen da du var liten? Dette er det samme, bortsett fra at snøballene er byttet ut med store gevær. Du skal holde et punkt på brettet i en viss tid, og førstemann til å ha holdt punktet i for eksempel to minutter vinner.Hva skal man spille?
Det finnes mange gode spill å ta med seg på et LAN. Dette er jo som oftest noe man gjør med PC-er, men det er fullt mulig med spillkonsoller også. Det finnes et mangfold med spill som man kan spille sammen på nettverk med for eksempel X-box 360. Det eneste dette forutsetter er to X-box konsoller, to TV-er og to spill med samme tittel.

Skytespill på PC
Ofte har man jo noen spill man spiller sammen i vennegjengen, men hvis man har lyst på litt forandring eller om man ikke har spilt så mye er dette noen tips til hva man kan prøve:

Unreal Tournament (UT)
Unreal Tournament-spillene er mindre realistiske enn mye annet, men de byr på massevis av action, kule våpen, og et veldig høyt tempo. Det har nettopp kommet et nytt Unreal-spill (UT 3). Dette er utrolig bra, men det er ikke alltid at alle oppmøtte har nye maskiner som klarer å kjøre det, i så fall er det ikke noe i veien for å finne frem for eksempel UT 2004 eller 2003.
Grafikken er ikke akkurat helt nymotens, men begge fungerer godt om man skal spille multiplayer og sjansene er store for at du finner dem til en billig penge i din nærmeste spillbutikk.

Quake
Quake er forgjengeren til det meste vi finner av online skytespill. Quake 1 ble lagd i 1996, men serien har kommet et godt stykke siden den gang. Det har kommet totalt 5 Quake spill, og de to siste er nok de mest relevante. De selges i butikker, og Quake 4 burde alle som er interessert i å delta på et LAN burde kjøre dette på maskinen sin. Det siste spillet heter «Enemy Territory: Quake Wars» som fokuserer på at du skal klare forskjellige mål mens du selvfølgelig skyter dine fiender i fillebiter. Dette kan være alt fra å sprenge en radar til å holde en posisjon. Dette er noe som gir spillet litt mer dybde enn et standard skytespill.

Battlefield (BF)
Battlefield er også et bra multiplayerspill som må nevnes, men her trengs det mange spillere og gjerne flere enn det man kan få plass til på ett lite LAN. Spillet baserer seg på krigssimulasjon: du kan spille som infanteri, kjøre tanks, helikopter og alt annet som krig innebærer. Siden spillet er lagbasert kan det være kult å spille på sammen på LAN, gjerne mot et annet lag online.
Spillet tar i bruk klasser som avgjør hvilke våpen du starter med, og når du spiller og samler poeng får du muligheten til å åpne mer utstyr.

BF har også kommet med mange varianter, alt fra andre verdenskrig, konflikten i Irak og fremtiden i år 2142. Alle er veldig gode lagspill.

Call Of Duty (CoD)
Call of Duty er også en serie som har eksistert lenge, men de to som er å foretrekke på LAN er nummer 2 og 4. CoD2 ble sluppet høsten 2005 tok oss til andre verdenskrig, mens CoD4 fra 2007 tar oss til nåtiden i det krigsherjede Midtøsten. Det leverer bedre grafikk enn sin forgjenger og tilbyr massevis av action.
Disse spillene er av typen «krigssimulator», men du trenger vesentlig færre spillere for at det skal bli moro enn i for eksempel Battlefield. CoD gir deg muligheten til å velge klasse og oppgraderinger etter hvor mye du har spilt og vunnet. Og om du har drept fienden nok ganger uten å dø selv får du mulighet til å kalle inn bombardement, helikopter og andre hjelpemidler.

Half-Life Mod’s
Mod, står for Modifikasjon. Det betyr at noen har tatt et spill og bygget videre på det. For Half-Life var den første store mod-en Counter-Strike. Det har vokst fra å være et lite «etter skoletid»-prosjekt for to personer, til å bli ett av de mest spilte onlinespillene noensinne. Felles for alle disse spillene er at de bygger på samme underliggende systemer fra det originale spillet, så du vill kjenne igjen deler som grafikk og fysikk der alle har visse likhetstrekk. Det finnes svært mange mods og her er et lite utvalg:

Counter-Strike (CS)
Counter-Strike er sikkert kjent for de fleste, og om man ikke spiller det selv så kjenner man sikkert noen som spiller det. Det er et lagbasert spill som bygger på antiterrorstyrker, mot (ja. du gjettet riktig) terrorstyrker. Dette bygger mer på realisme enn det meste som er der ute. Det er også blant de spillene som er vanligst at det er konkurranser i på større LAN, noe som også ofte innebærer pengepremier.

Team Fortress (TF)
Team Fortress er et annet kult spill som nylig har kommet i en ny utgave (Team Fortress 2). Spillet bygger på mye lagarbeid. Du kan velge mellom forskjellige klasser du kan spille, og dette bestemmer hvilke våpen og attributter du blir tildelt når spillet starter. Du kan velge mellom alt fra maskingeværbrukere og klasser som kan helbrede andre. Så her kan man more seg lenge med å finne gode lagkombinasjoner og strategier.

I Team Fortress 2 kan du velge mellom massevis av tøffe karakterer.
I Team Fortress 2 kan du velge mellom massevis av tøffe karakterer.

Natural Selection (NS)
Baserer seg på den gode gamle «romvesen mot mennesker»-scenarioet. Her også er det mye lagspilling. Om du spiller som menneske kan en på laget ditt spille som commander, det vil si at man ser hele kampen ovenfra og dermed kan gi lagkamerater strategisk hjelp ved å for eksempel sette ut feller som de andre spillerne kan montere. Romvesenene har muligheten til å utvikle evner mens man spiller, alt fra å kunne skjule seg, løpe på tak og vegger og mye mer. NS kan derfor by på en god utfordring for de fleste.

Halo
Halo 1 og 2 som kom på X-box i sin tid ble omsider konvertert til PC. Halo-spillene er veldig gode multiplayerspill. Fysikken i spillet er upåklagelig og du har et stort arsenal av våpen. Halo har lenge vært kjent for å være bra, men hovedsakelig blant X-box-eiere. Er du ikke en av dem som har prøvd det enda så er det absolutt på tide. Det kan også være fin forandring fra de mer vanlige PC FPS-ene.

Det finnes uhyre mange spill man kan spille på LAN, så naturligvis kan ikke alle listes her. Har du kanskje noen ideer til spill som burde prøves? I så fall kan du kommentere saken og nevne din favoritt.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere