*Nettavisen* Nyheter.

Slik lever du billig

Det er ikke alltid lommeboka strekker til på alle områder, men det finnes råd. Her er de beste tipsene for å leve litt billigere.

10.01.05 09:33

1. Spis sammen
Det er sikkert ikke bare du som sliter til enhver tid med å få alle ender til å møtes. Avtal med venner og kjente om å lage middag sammen. Kanskje har dere nok rester i skap og fryser til skikkelige festmiddager? Dessuten får du den ekstra bonusen at det er sosialt.

2. Unngå kafeer og puber
En øl er godt, og en kaffe likeså. Utepris for en kaffe og en øl kan bli nærmere 100 kroner, drikker du kaffen hjemme og kjøper en billig flaske øl på butikken så kan du få det samme til under tieren.

3. Se en film på TV istedenfor kino
Kino er dyrt. Ikke bare koster billetten mange penger, men du kjøper også popcorn, brus og godteri. I tillegg til transporten til og fra kinoen. Til sammen kan en kinotur for to komme opp i nesten 250 kroner. Hva med å se opp igjen en av favorittfilmene fra DVD-hyllen, eller besøke noen venner man kan låne en film av helt gratis?

4. Bli korttidsvegetarianer
Frukt og grønt er mye billigere enn chips og kjøtt. Kjøp epler istedenfor sjokolade, og sopp istedenfor kjøtt. Pasta med sopp og fløtesaus er godt, og utrolig billig. Dessuten sier de fleste kostholdseksperter at det visstnok skal være veldig sunt med frukt og grønnsaker, selv om man selvfølgelig ikke er fullstendig overbevist enda.

5. Stump røyken
Har du dårlig råd er det mye penger å spare på om du stumper røyken. Selv om ekspertene sier at man ikke skal tenke på hvor mye penger man sparer på å stumpe røyken ¿men tenk bare på hvor mange penger du tjener?

6. Ikke gå ut på byen
Om det er dyrt å gå ut for en øl eller en kaffe er det mye dyrere å gå ut på byen. Drinker koster opp i mot 100 kroner, en pils fort 70 kroner, inngang kanskje 100¿ og så spanderer man, kjører taxi, spiser junkfood¿ etc.. Hva med å invitere fem venner over og be de ta med vin?

7. Gå, ikke ta buss eller taxi
Å gå er mye billigere enn å sitte på med kollektivt, eller kjøre selv. Dessuten er det sunt, og det er ikke sååå lenge til bikinisesongen.

8. Ikke gå på kiosk, gå på butikk
Bor du i by er det meget sannsynlig at butikken er åpen sent, selv om du må gå 100 meter lenger. En brus koster 20 kroner på Seven-Eleven, på butikken koster den 9 kroner. Dessuten: Husk det vi sa om å gå¿

9. Dump kontantkortet, skaff deg abonnement
Tror du at du sparer penger på kontantkort tar du grundig feil. Skaff deg heller et abonnement hvor du har kontroll over forbruket.

10. Velg riktig butikk
Matvarer er dyrt i Norge, noe du blant annet kan sjekke ved å se på at Norges rikeste menn eier matvarebutikker. En av dem som er landsdekkende skiller seg ut, vi skal ikke si hvem – men de startet konseptet sitt ved å ha rundt 1000 varer i hyllene.

Og, du, ved å betale regningene dine i tide istedenfor etter purringer så får du faktisk råd til en del ekstra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.