RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik lever du lenge

Sist oppdatert:
Livet er kort, heter det. Men med litt innsats kan det bli ganske langt likevel.

(SIDE 2): Du vet at det er viktig å trene og å spise sunt. Men hva annet kan du gjøre for å leve lenge?

Lev farlig
Dette er kanskje paradoksalt, men det lønner seg faktisk å leve litt farlig. Litt solbrenthet og et glass vin kan gjøre livet ditt lengre. Dette er selvsagt ingen oppfordring til å ligge på stranden uten solkrem med en stor drink i hånda. Men forskere tror at veldig små mengder av skadelige stoffer kan styrke kroppens naturlige reparasjonsmekanismer, noe som hjelper deg hvis du utsettes for større skade.

Bli suksessfull
Det er kanskje ingen magiske triks for å få til dette, men studier har vist at suksessfulle mennesker lever lenger enn andre. Jo rikere, mer privilegert, suksessfull og utdannet du er, jo lenger vil du leve. Vet du ikke hvordan du skal få det til? Hva med å vinne en Oscar? Kanadiske forskere har funnet ut at vinnere av den gjeve filmprisen lever lenger enn andre skuespillere på grunn av den økte selvtilliten. Innser du at Oscar-statuetten er et stykke unna? Ta et år ekstra på universitetet, så forlenger du livet med halvannet år.

Utfordre deg selv
Et aktivt hode er like viktig som en aktiv kropp! Flere studier har vist at både immunforsvaret og psyken har godt av en stimulert og opptatt hjerne. Så les en bok, løs et kryssord eller spill et spørrespill med familien.

Ha et godt forhold
Det er ikke bare lett å få det til, men et godt forhold er en av nøklene til et langt liv. Du kan unngå depresjoner, stress og hjelpe utviklingen av hjernen og immunforsvaret ved sosial kontakt. Mange studier viser at personer med familie, venner, partnere og kjæledyr lever lenger en de som ikke har det. Ekteskap kan i gjennomsnitt gi syv ekstra år for menn og to år for damer.

Bli religiøs
Det er ikke bevist om religion kan redde oss etter livet, men forskning viser at det i hvert fall er sunt mens vi fortsatt lever. En rekke studier har vist at religiøse personer er sunnere enn ateister. Religiøse lever dessuten i gjennomsnitt syv år lenger enn andre.

Sjekk helsen
For å leve lenge, må du holde deg unna livstruende sykdommer. Derfor er det viktig å oppdage eventuelle problemer tidlig i sykdomsprosessen. Blant annet kan flere krefttyper oppdages svært tidlig. Kvinner bør jevnlig sjekkes for både livmorhalskreft og brystkreft, mens alle kan testes for magekreft.

Les mer om helse her

Følg Side2 på mobilen

OPPDATERT PÅ SMS: Send kodeord «sladder» til 1984! (kr 4/pr mld)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere