Slik lever virkelighetens Aksel Borgen fra Frikjent

Fetteren til Birgitte Tengs lever vanlig familieliv i Norge

FRIKJENT: TV 2s storsatsing «Frikjent» handler om Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch), som har jobbet seg til topps som forretningsmann i Asia 20 år etter han ble han dømt, og deretter frikjent, for drapet på ungdomskjæresten. Da hjembygdas hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, vender han tilbake for å redde stedet som en gang vendte ham ryggen. Også virkelighetens Borgen flyktet Norge og kom tilbake med en god økonomiutdanning.

FRIKJENT: TV 2s storsatsing «Frikjent» handler om Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch), som har jobbet seg til topps som forretningsmann i Asia 20 år etter han ble han dømt, og deretter frikjent, for drapet på ungdomskjæresten. Da hjembygdas hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, vender han tilbake for å redde stedet som en gang vendte ham ryggen. Også virkelighetens Borgen flyktet Norge og kom tilbake med en god økonomiutdanning. Foto: Carl Christian Raabe/TV 2

Han lever et vanlig familieliv i Norge med en godt betalt jobb, men blir aldri ferdig med Birgitte Tengs-saken.

21.09.18 09:50

660.000 tv-tittere klikket inn på første episode av TV 2s nye serie «Frikjent» mandag kveld. Her spiller Nicolai Cleve Broch den vellykkede finansmannen Aksel Borgen, som kommer tilbake til bygda etter å ha levd mange år i utlandet. Der blir han konfrontert med den uløste drapssaken som han ble mistenkt, dømt og deretter frikjent for, 20 år tidligere.

Les Side2 sin anmeldelse av serien her: Mer enn godkjent for «Frikjent»

Klikk på bildet for å forstørre.

 Birgitte Tengs (17) ble funnet drept på hjemstedet Karmøy 6. mai 1995. Hennes egen fetter ble først dømt for drapet, men siden frikjent i 1998. Det sivile kravet om at han måtte betale erstatning til den dreptes foreldre, ble imidlertid stående. Så langt er over 60 personer avhørt som vitner i den nye etterforskningen Foto: Våge studio / NTB scanpix

Inspirert av virkeligheten
Serien er inspisert av drapet på Birgitte Tengs i 1995. Fetteren ble tiltalt for drapet på den 17 år gamle jenta etter å ha erkjent drapet i politiavhør. Senere ble erkjennelsen trukket. Han ble dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten. Likevel ble fetteren dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Birgitte Tengs sine foreldre.

Les også: - Jeg tenker at det er noe man kan bli gal av

- Hvordan reagerer fetteren på at TV 2har laget denne serien så tett opp til Tengs-saken?

- «Fetteren» ønsker ikke å få rippet opp i saken, men han synes det er enda viktigere å få en samfunnsdebatt om de feil som Staten har gjort i rettspleien ved å etterlate en sak som denne som uløst, sier advokat Arvid Sjødin, som i alle år har vært fetterens advokat.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJØDIN: Advokat Arvid Sjødin har i alle år vært advokat til fetteren til Birgitte Tengs. Foto: Kent Skibstad (NTB scanpix)

Rømte Norge
Virkelighetens Aksel Borgen rømte også fra Norge i kjølvannet av drapssaken. Etter at han ble frifunnet, bodde han mange år i England, Frankrike og Spania. Han kom hjem til Norge i 2010.

- Han kunne jo ikke studere i Norge, så han reiste ut i Europa og fikk den beste utdanningen du kan tenke deg. Han er i dag siviløkonom, og har en meget bra jobb, forteller advokat Arvid Sjødin, som i alle år har vært fetterens advokat.

Godt betalt siviløkonom
«Fetteren» startet økonomistudier allerede da han satt varetektsfengslet i Birgitte-saken. I 1999 flyttet han fra Norge, og utdannet seg til siviløkonom i Frankrike. Deretter jobbet han mange år for en amerikansk investeringsbank i London og Madrid.

Fakta

Birgitte Tengs-saken

I utlandet giftet han seg og stiftet familie, men etter 10 år borte fra Norge, begynte han å savne venner og familie. I 2010 flyttet han hjem.

Da han returnerte til Norge, fikk han en god jobb i en bank. Da det ble kjent at han var Birgitte Tengs' fetter, så fikk han sparken. Banken ble dømt til å betale nærmere én million kroner i erstatning.

- Men han fikk seg jobb i Norge etter dette?

- Ja, det er jo ikke alle i verden som er gale, så han fikk seg jobb til slutt, sier Sjødin. Han sier at «fetteren» selv ikke gir intervjuer, og at media i alle år har respektert at han ønsker å være anonym.

Klikk på bildet for å forstørre.

FUNNET: Birgitte Tengs hadde vært på møte på Avaldsnes bedehus 5. mai 1995. På vei hjem, dro hun innom Kopervik sentrum der flere så henne gående i gågaten. Etter midnatt er det ingen sikre observasjoner av henne. Dagen etter ble hun funnet i et buskas like ved sitt hjem ved Skår i Kopervik. Hun var voldtatt og drept. Bildet viser stedet der hun ble funnet. Foto: (Scanpix)

- Fullstendig annerledes
- Hvordan opplever han å bli assosiert med Aksel Borgen i «Frikjent»?

- Selv om situasjonen har fellestrekk, så er rollefigurene fullstendig annerledes enn de opprinnelige. Det er ikke lett for ham å bli identifisert med en rollefigur som er så forskjellig fra seg selv. Han kan jo ikke innestå for de enkelte sekvenser i manuset, sier Sjødin og legger til.

- Selv om seerne får assosiasjoner til Birgitte Tengs-saken, så håper jeg de forstår at det stopper der. Bevisbildet i «Frikjent» er helt annerledes enn i den virkelige saken, sier Sjødin.

- Blir aldri ferdig
- Føler han at han er ferdig med saken?

- Ingen blir noengang ferdig med en slik sak. Etter at han ble pågrepet 8. februar 1997 har det alltid vært et eller annet, sier Sjødin.

I alle år har det vært rettslige krangler rundt de 100.000 kronene han skulle betale i erstatning til foreldrene til Birgitte Tengs.

Senere i år møter han staten i Oslo tingrett, som han, familien og advokaten har saksøkt for flere millioner kroner i erstatning.

- Kan han noen ganger få en skikkelig avslutning på saken?

- Ja, hvis Haugesund politikammer hadde oppklart drapssaken, men det vil de jo ikke, sier Sjødin.

Les mer om Birgitte Tengs saken her:

Les: Høyesterett avviste nytt forsøk på omgjøring av Tengs-dom

Les: Krever omgjøring av Tengs-dom for ellevte gang

Les: Politiet bekrefter: Birgitte Tengs' fetter ikke mistenkt i ny etterforskning

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.