RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fetteren til Birgitte Tengs lever vanlig familieliv i Norge

Slik lever virkelighetens Aksel Borgen fra Frikjent


FRIKJENT: TV 2s storsatsing «Frikjent» handler om Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch), som har jobbet seg til topps som forretningsmann i Asia 20 år etter han ble han dømt, og deretter frikjent, for drapet på ungdomskjæresten. Da hjembygdas hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, vender han tilbake for å redde stedet som en gang vendte ham ryggen. Også virkelighetens Borgen flyktet Norge og kom tilbake med en god økonomiutdanning.
FRIKJENT: TV 2s storsatsing «Frikjent» handler om Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch), som har jobbet seg til topps som forretningsmann i Asia 20 år etter han ble han dømt, og deretter frikjent, for drapet på ungdomskjæresten. Da hjembygdas hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, vender han tilbake for å redde stedet som en gang vendte ham ryggen. Også virkelighetens Borgen flyktet Norge og kom tilbake med en god økonomiutdanning. Foto: Carl Christian Raabe/TV 2
Sist oppdatert:
Han lever et vanlig familieliv i Norge med en godt betalt jobb, men blir aldri ferdig med Birgitte Tengs-saken.

660.000 tv-tittere klikket inn på første episode av TV 2s nye serie «Frikjent» mandag kveld. Her spiller Nicolai Cleve Broch den vellykkede finansmannen Aksel Borgen, som kommer tilbake til bygda etter å ha levd mange år i utlandet. Der blir han konfrontert med den uløste drapssaken som han ble mistenkt, dømt og deretter frikjent for, 20 år tidligere.

Les Side2 sin anmeldelse av serien her: Mer enn godkjent for «Frikjent»

 Birgitte Tengs (17) ble funnet drept på hjemstedet Karmøy 6. mai 1995. Hennes egen fetter ble først dømt for drapet, men siden frikjent i 1998. Det sivile kravet om at han måtte betale erstatning til den dreptes foreldre, ble imidlertid stående. Så langt er over 60 personer avhørt som vitner i den nye etterforskningen

Inspirert av virkeligheten
Serien er inspisert av drapet på Birgitte Tengs i 1995. Fetteren ble tiltalt for drapet på den 17 år gamle jenta etter å ha erkjent drapet i politiavhør. Senere ble erkjennelsen trukket. Han ble dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten. Likevel ble fetteren dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Birgitte Tengs sine foreldre.

Les også: - Jeg tenker at det er noe man kan bli gal av

- Hvordan reagerer fetteren på at TV 2har laget denne serien så tett opp til Tengs-saken?

- «Fetteren» ønsker ikke å få rippet opp i saken, men han synes det er enda viktigere å få en samfunnsdebatt om de feil som Staten har gjort i rettspleien ved å etterlate en sak som denne som uløst, sier advokat Arvid Sjødin, som i alle år har vært fetterens advokat.

SJØDIN: Advokat Arvid Sjødin har i alle år vært advokat til fetteren til Birgitte Tengs.

Rømte Norge
Virkelighetens Aksel Borgen rømte også fra Norge i kjølvannet av drapssaken. Etter at han ble frifunnet, bodde han mange år i England, Frankrike og Spania. Han kom hjem til Norge i 2010.

- Han kunne jo ikke studere i Norge, så han reiste ut i Europa og fikk den beste utdanningen du kan tenke deg. Han er i dag siviløkonom, og har en meget bra jobb, forteller advokat Arvid Sjødin, som i alle år har vært fetterens advokat.

Godt betalt siviløkonom
«Fetteren» startet økonomistudier allerede da han satt varetektsfengslet i Birgitte-saken. I 1999 flyttet han fra Norge, og utdannet seg til siviløkonom i Frankrike. Deretter jobbet han mange år for en amerikansk investeringsbank i London og Madrid.

Fakta:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Birgitte Tengs-saken

6. mai 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs funnet voldtatt og drept noen hundre meter fra sitt hjem ved Skår i Kopervik på Karmøy.

8. februar 1997 ble hennes da 19 år gamle fetter pågrepet og siktet for drapet. Han erkjente først drapet i politiavhør, men trakk senere tilståelsen.

I 1997 ble fetteren dømt til 14 års fengsel for drapet i tingretten. Dommen ble anket til lagmannsretten.

I 1998 ble han frikjent for drap i lagmannsretten, men dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til foreldrene til Birgitte Tengs.

Saken satte fokus på politiets avhørsmetoder og falske tilståelser.

Drapssaken er ikke oppklart.

I utlandet giftet han seg og stiftet familie, men etter 10 år borte fra Norge, begynte han å savne venner og familie. I 2010 flyttet han hjem.

Da han returnerte til Norge, fikk han en god jobb i en bank. Da det ble kjent at han var Birgitte Tengs' fetter, så fikk han sparken. Banken ble dømt til å betale nærmere én million kroner i erstatning.

- Men han fikk seg jobb i Norge etter dette?

- Ja, det er jo ikke alle i verden som er gale, så han fikk seg jobb til slutt, sier Sjødin. Han sier at «fetteren» selv ikke gir intervjuer, og at media i alle år har respektert at han ønsker å være anonym.

FUNNET: Birgitte Tengs hadde vært på møte på Avaldsnes bedehus 5. mai 1995. På vei hjem, dro hun innom Kopervik sentrum der flere så henne gående i gågaten. Etter midnatt er det ingen sikre observasjoner av henne. Dagen etter ble hun funnet i et buskas like ved sitt hjem ved Skår i Kopervik. Hun var voldtatt og drept. Bildet viser stedet der hun ble funnet.

- Fullstendig annerledes
- Hvordan opplever han å bli assosiert med Aksel Borgen i «Frikjent»?

- Selv om situasjonen har fellestrekk, så er rollefigurene fullstendig annerledes enn de opprinnelige. Det er ikke lett for ham å bli identifisert med en rollefigur som er så forskjellig fra seg selv. Han kan jo ikke innestå for de enkelte sekvenser i manuset, sier Sjødin og legger til.

- Selv om seerne får assosiasjoner til Birgitte Tengs-saken, så håper jeg de forstår at det stopper der. Bevisbildet i «Frikjent» er helt annerledes enn i den virkelige saken, sier Sjødin.

- Blir aldri ferdig
- Føler han at han er ferdig med saken?

- Ingen blir noengang ferdig med en slik sak. Etter at han ble pågrepet 8. februar 1997 har det alltid vært et eller annet, sier Sjødin.

I alle år har det vært rettslige krangler rundt de 100.000 kronene han skulle betale i erstatning til foreldrene til Birgitte Tengs.

Senere i år møter han staten i Oslo tingrett, som han, familien og advokaten har saksøkt for flere millioner kroner i erstatning.

- Kan han noen ganger få en skikkelig avslutning på saken?

- Ja, hvis Haugesund politikammer hadde oppklart drapssaken, men det vil de jo ikke, sier Sjødin.

Les mer om Birgitte Tengs saken her:

Les: Høyesterett avviste nytt forsøk på omgjøring av Tengs-dom

Les: Krever omgjøring av Tengs-dom for ellevte gang

Les: Politiet bekrefter: Birgitte Tengs' fetter ikke mistenkt i ny etterforskning

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere