*Nettavisen* Nyheter.

Slik lopper lommetyvene deg

Foto: (Politiet/Nettavisen)

- De utenlandske bandene er blitt frekkere, mer profesjonelle og finner sine ofre på stadig nye steder, sier politioverbetjent.

05.12.12 14:21

I 2011 mottok Oslo politidistrikt mer enn 15.000 anmeldelser i forbindelse med lommetyverier. Dette er en økning på nesten 5000 anmeldelser, sammenlignet med året tidligere. Ferske tall fra Oslo politidistrikt viser at det ligger an til å bli rekordmange anmeldelser i 2012.

SE DEN FREKKE FREMGANGSMÅTEN I BILDESERIEN NEDERST

Rundstjeler kollektivbrukerne
- Vi så en kraftig økning i fjor, men registrerer at antall lommetyverier i sentrum har fortsatt å øke i de to første månedene i 2012. Sammenlignet med samme periode i 2011, har vi mottatt langt flere anmeldelser hittil i år, sier politioverbetjent Roar Kvassheim til Nettavisen.

Han ønsker ikke å gå ut med konkrete tall, men forteller at økningen er markant.

- Vi står overfor store utfordringer knyttet til de organiserte lommetyvene i Oslo, og ser at omfanget øker kraftig. I fjor var mange av tyveriene knyttet opp mot byens uteliv, der berusede mennesker ble rundstjålet på vei hjem fra byen. De siste månedene har vi merket et økt press i forhold til passasjerer som benytter kollektivtransport, sier Kvassheim.

Østeuropeiske eller Nordafrikanske
Ifølge politiet opererer lommetyvene på steder og stasjoner med mye mennesker. Oslo Sentralstasjon, Nationaltheatret og Bruguta er hardest rammet. Tyvene er ofte pent kledt og vekker lite oppmerksomhet. De fleste er østeuropeiske eller Nordafrikanske.

- Det er viktig å presisere at det også finnes norske lommetyver, men at de profesjonelle og organiserte tyvebandene er utenlandske. Dette er mobile og omreisende kriminelle som har hele Europa som arbeidsplass. Derfor er det like viktig å passe på verdisaker når du reiser kollektivt i Oslo som når du tar metroen i Paris eller London, sier han.

- Hva er det som stjeles?

- Alt av verdisaker som er lett omsettelig. Dersom de har observert pinkoden til et betalingskort i forkant, risikerer du å tappes for store beløp. I tillegg stjeles det mye smarttelefoner. Vi mistenker at de sendes videre til Østeuropa og selges der, sier Kvassheim.

Han forteller at kollektivbrukerne er attraktive ofre av flere grunner.

- Det er trangt om plassen og man står tett. Det er vanskelig å merke om en ekstra hånd kommer borti sekken. Dette utnytter tyvene. I tillegg er nok en del nordmenn mindre skeptiske når de ferdes i Oslo enn når de reiser utenlands, sier han.

Ruter advarer
Ruters kommunikasjonssjef Gry Isberg bekrefter at organiserte tyvebander er et stort problem på busser, trikker og T-baner I Oslo.

- Kollektivtrafikken er blitt et sted der organiserte bander opererer sammen. Vi forsøker å advare publikum via sanntidsskjermer, våre sjåfører og ved hjelp av sikkerhetskampanjer. I tillegg samarbeider Ruter tett med politiet, sier Isberg.

Hun forteller at tyvene ofte opererer i rushtrafikken.

- De er mest aktive på knutepunktområder der det er mange mennesker og mye trafikk. Rådet mitt er å ta de samme forholdsreglene som når du er i utlandet. Ikke la mobiltelefonen ligge synlig i jakkelommen og pass på verdisakene dine. Dersom du ser eller opplever noe, så ta kontakt med sjåføren. Han kan ringe politiet, sier hun.

Lav oppklaringsprosent
Politioverbetjent Kvassheim forteller at lommetyvene er nesten like aktive hele året.

- Det er mindre variasjon enn man skulle tro. Vi anser dette som et helårsproblem. Vi ser en svak nedgang i fellesferien, og i desember og januar, men også i disse periodene er det mange aktive lommetyver, sier han.

- Hva med oppklaringsprosenten?

- Vi hadde en oppklaringsprosent på 0,8 i 2011. Dette er lavt og vi vil arbeide for å øke denne. Vi mener det må jobbes for et høyere straffenivå for lovbryterne. Mange blir utvist, men kommer fort tilbake. De lave straffene ved å bryte innreiseforbudet er en utfordring. Vi har et lite avskrekkende straffenivå for denne typen kriminalitet. Lommetyvene blir stadig mer profesjonelle og dyktige i sitt håndverk. I tillegg er de blitt frekkere og mer målbevisste enn tidligere, sier Kvassheim.

Disse stillbildene viser tre lommetyver i aksjon på Nationaltheatret i Oslo. Røde piler indikerer modus og involverte. De tre ble pågrepet av politiet på stedet og senere dømt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.