*Nettavisen* Nyheter.

Slik løser du kildesorteringskabalen

RYDDIG: Dette er en av mange løsninger som er ute på markedet når det gjelder kildesortering i hjemmet. Foto: (Privat)

Finn løsningen som passer best for din husstand.

I løpet av 2011 og 2012 skal alle husstander i Oslo starte med å kildesortere matavfall og plastemballasje. I Oslo bor mange i leilighet og når nå totalt syv avfallstyper skal sorteres, kan det bli trangt med plass.

Enkle løsninger
Det er mange løsninger på hvordan man kan løse resirkuleringskabalen i hjemmet. Renovasjonsetaten i Oslo presenterer på sine nettsider både rimeligere og dyrere alternativer for hvordan man skal få orden på avfallet.

Her kan du lese mer om kildesortering i hjemmet!

Den enkleste løsningen er å bruke det man allerede har i huset til å oppbevare avfall i. En gammel beholder for olivenolje egner seg for eksempel godt til matavfall. En pappeske kan egne seg til papp og papir. Kostnadene blir her etter hva man selv ønsker å legge i det, og det er kun fantasien som setter grenser.

Mellomtrinnet
Det finnes også flere leverandører som leverer flere beholdere montert i hverandre. Dette kan være løsningen for deg med liten plass, selv om størrelsene på disse beholderne også varierer. Her er det store prisforskjeller, men de billigste løsningene får man for under hundrelappen.

Hos retursamarbeidet Loop og renovasjonsetaten i Oslo får du vite hvem som selger hvilke produkter.

Se oversikten fra Loop her!

Se oversikten fra renovasjonsetaten i Oslo her!

For de engasjerte
Hvis du virkelig ønsker en strukturert avfallshåndtering i hjemmet finnes det løsninger med avfallsdunker som er nedsenket i benkeplaten på kjøkkenet eller beholdere som er en integrert del av kjøkkenskapet.

Allikevel er denne løsningen dyr og man må belage seg på å betale et par tusen kroner for dette.

Syv sorter
Matavfall og plastemballasje skal nå kildesorteres. Fra før av har folk mulighet til å kildesortere panteflasker, glass og metallemballasje, papir og farlig avfall. Til sammen syv ulike avfallstyper.

- En god regel er at alt som kan spises kan kastes som matavfall i de grønne posene. Er du usikker – kast det i restavfallsposen. Når det gjelder plasten skal denne aller helst være noenlunde tørr og ren før den legges i den blå posen. Hvis man ikke orker å ta denne jobben er det faktisk bedre at man legger den tilgrisede plastemballasjen i restavfallet. Allikevel ønsker vi at folk helst skal skylle plastemballasjen og kaste det i riktig pose, understreker kommunikasjonsrådgiver i renovasjonsetaten i Oslo, Nils Fredrik Lysebo.

Se leveringssteder for avfall her!

Med plastemballasje menes all plast som har vært rundt noe – altså emballasje. Lysebo opplyser at også potetgullposer er plastemballasje.

Samme som før
Plasten skal i blå poser og maten skal i de grønne posene. Restavfallet kan legges i en vanlig pose. De grønne og blå posene har blitt sendt rundt til husstandene eller kommer til å bli det i løpet av det nærmeste året.

Her kan du se hvor du kan hente ekstra poser!

- Alle disse posene skal kastes i samme avfallscontainer som før. Deretter blir det hentet av renovasjonsetaten, sier Lysebo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.