*Nettavisen* Nyheter.

Slik lurer de tyvene med falsk iPhone

Foto: (Nettavisen)

Hundrevis av profesjonelle lommetyver «jobber» fulltid i Oslo. Les hvordan Roar og kollegene lurer og pågriper stadig flere av dem.

28.06.13 10:21

(Nettavisen): I desember trekkes shoppinglade mennesker til hovedstadens gater og kjøpesentre. Det samme gjør de profesjonelle lommetyvene.

Ferske tall Oslo-politiet har tilrettelagt for Nettavisen viser at det fram til 1. desember i år er anmeldt nesten 16 500 lommetyverier.

Ifølge politioverbetjent Roar H. Kvassheim, som leder Lommetyveriprosjektet i Oslo, jobber 11 betjenter daglig med å avsløre frekke tyver. Han regner med at de vil få inn totalt 18 000 anmeldelser i løpet av 2012. Politiets statistikk viser at det siden 2006 er det blitt mer enn dobbelt så mange anmeldte tyverier i Oslo.

Trekker inn på kjøpesentre
- Vi er allerede «all time high». I fjor var det totalt 14962 anmeldelser, mens vi hittil har mottatt 16464. Antall lommetyverier har økt med 100 prosent i løpet av få år, opplyser Kvassheim.

Men i takt med økte lommetyverier har også politiet pågrepet og arrestert flere av de frekke tyvene. Siden Lommetyvprosjektet startet 1. august har sivilkledte spanere pågrepet minst 40 kvinner og menn. De fleste er i alderen 20 - 50 år, majoriteten rumenske.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De herjer som regel på busser, trikker og T-banen. Men det er grunn til å tro at tyvene vil bevege seg mot butikker og kjøpesentre nå som kulda har satt inn og handelen tar seg opp. Lommetyvene opererer gjerne på steder der folk står naturlig tett inntil hverandre uten at det virker unaturlig. Lange og trange køer, befolkede områder og kollektivtrafikken er yndede plasser, sier politioverbetjenten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utstyrt med falske iPhone-telefoner
- Hvordan går dere fram for å avsløre lommetyvene?

- Vi har sivilkledt politi som patruljerer i områdene der tyvene opererer. Politibetjentene utgir seg for å være vanlige kunder og er utstyrt med falske iPhone-telefoner som lokkemat. Ved flere anledninger har lommetyvene blitt pågrepet med hånden i vesken til en betjent, sier Kvassheim.

- Hvordan er tyvenes fremgangsmåte?

- I tillegg til at de opererer i store menneskemengder ser vi at det ofte er flere som samarbeider. Vi har pågrepet flest menn, men det er også kvinnelige lommetyver. Ved noen anledninger ser vi at de samarbeider. Kvinnen kan foreksempel avlede offeret, mens mannen stjeler. Enkelte opptrer også som tiggere på trikken, men er i realiteten ute etter å stjele, forklarer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nettavisen)

Varetektsfengsles og returneres
Ifølge Kvassheim er det minst et hundretalls, mest sannsynlig langt flere, profesjonelle lommetyver som «arbeider» fulltid i Oslo sentrum. Mange av dem reiser rundt i Europa og lever av å stjele.

Av de 40 lommetyvene som er pågrepet hittil år er 39 utenlandske, mens sistemann er en nordmann som forsøkte å kjøpe en stjålet telefon. Hittil er åtte domfelt og sendt ut av landet, mens 20 sitter varetektsfengslet.

- I den grad det er mulig blir tyvene varetektstfengslet. Dersom de får en rettskraftig dom går de fra soning til utsendelse av landet, sier han.

Finner enkle ofre
Politibetjenten forteller at lommetyvene stjeler hele året og at julemåneden derfor ikke utmerker seg på noen måte. Likevel mener han enkelte kan være ekstra utsatt i desember.

- Lommetyvene ser seg alltid ut enkle ofre. Det kan være alt fra eldre mennesker som de tror har kontanter på seg, til julebordsdeltakere som er lite oppmerksomme på vei hjem fra fest. Vi har registrert «tiggere» som henger seg på julebordsgjester med mål om å ta lommeboka eller mobiltelefonen. Derfor anbefaler vi alle å passe ekstra godt på verdisakene sine og ikke minst holde pinkoden godt skjult, dersom du tar ut penger i minibank, råder Kvassheim.

Les flere relaterte saker her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.