Gå til sidens hovedinnhold

Slik lurer du tyven

Tyven tar ikke ferie når du gjør det. Sjekk tipsene for å unngå innbrudd.

– Det var nær 30 000 innbrudd i norske boliger i fjor. Dette var en økning på over seks prosent i forhold til 2007. Denne utviklingen har fortsatt i år, skriver Huseiernes Landsforbund i en pressemelding.

I første kvartal ble det registrert seks prosent flere innbrudd enn i samme periode i 2008. I de siste månedene har utenlandske bander brutt seg inn i stadig flere boliger.

– De spaner ofte først og tar seg gjerne inn i 2. etasje, der det ikke alltid er alarm. Et tomt og forlatt hus er ekstra fristende for uærlige sjeler, påpeker de.

Og; det tar bare 30–40 sekunder for en erfaren innbruddstyv å ta seg inn i huset ditt.

Huseiernes Landsforbund har følgende 10 råd til deg som skal reise bort i ferien:

1. Ikke fortell om ferien på Facebook og e-post

Du må for all del ikke legge ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din at du «er på ferie fram til xx. dato».

2. Unngå full postkasse

Stopp eller omadressér posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

3. Viderekoble telefonen

Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

4. Fyll søppelkassen

En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og legge litt søppel i kassen.

5. Fjern verdisaker

Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et innbruddssikkert sted (for eksempel på e-post).

6. Lat som om du er hjemme

Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye flatskjermen på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.

7. Styr lys og lyd

En enkel klokkebryter kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

8. Montér doble dørlåser

Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

9. Montér alarm

Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral. Glem ikke sikring av annen etasje; husk tyvene har stige (eller de bruker din/naboens!)! Som medlem i Huseiernes Landsforbund får du rabatt på alarm fra Securitas Direct.

10. Alliér deg med naboen

Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken