*Nettavisen* Nyheter.

Slik lures du til å handle mer

Foto: (Guro Holmene/Mediehuset Nettavisen)

- Det er billigere her enn i de store matkjedene, sier Cecilie Bogen. Se de store prisforskjellene på frukt og grønt.

16.03.12 13:45

(SIDE2:) Hvert år kaster vi over 300.000 tonn mat som kunne ha vært spist.

Cecilie Bogen er en av mange som velger å handle matvarer i de mindre frukt- og grøntbutikkene for å unngå å kjøpe for mye mat.

- Det er billigere her enn på de store matkjedene, også kan du plukke så mye du vil og hva du vil. Jeg handler mye frukt og grønnsaker, og de har også masse andre fine produkter her som er ok på pris. Så det er kjempebra, sier hun.

I de store matvarekjedene må du ofte kjøpe grønnsaker i pakke, selv om du kanskje bare trenger ett produkt til middagen. Det gjør også at prisen blir høyere. En tilfeldig sjekk Side2 har gjort hos Rema 1000, Meny og Kiwi viser at matvarer som chili, søt paprika, ingefær, gulrøtter og sjalottløk er blant noen av matvarene som ikke kan kjøpes enkeltvis. Mye unødvendig mat, og emballasje kastes dermed ukentlig i de norske hjem.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Guro Holmene/Mediehuset Nettavisen)

- Kritisk
Forbrukerrådet er lite begeistret over at frukt og grønnsaker ofte selges i store forpakninger.

- Dette er en utvikling vi er kritiske til. Det er ikke bare et problem i forhold til at mange ender opp med å kjøpe mer enn de trenger. Det gjør det også vanskelig for forbrukerne å selv sjekke kvaliteten. Mange har opplevd at en salat som ser fin og frisk ut i butikken egentlig er råtten når de kommer hjem og tar av forpakningen, sier fagdirektør ved Mat og handel, Gunstein Instefjord, i Forbrukerrådet.

Hun opplyser at det i Norge hvert år kastes over 300.000 tonn mat som kunne ha vært spist.

- At mye matavfall kastes er et stort problem både for den enkelte, og for samfunnet som helhet. Klarer vi å styre innkjøpene slik at vi kaster mindre vil både den enkelte forbruker og samfunnet tjene på dette. Mange forbrukere forteller at de kjøper inn for mye mat, lager for store porsjoner og kaster alle rester etter et måltid. Det vi oftest kaster er ferskvarer. I kroner og øre utgjør det vi kaster av frukt og grønnsaker de største verdiene. Hele 31 prosent av nyttbart matavfall er frukt og grønnsaker. Vi må bli flinkere til å planlegge innkjøp og handle etter behov. Og ikke minst – sjekk kvaliteten nøye på frukt og grønnsaker, påpeker Instefjord.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Mangel på utvalg
Hilde Brattbakken er blant dem som unngår de store kjedene når hun handler frukt og grønt.

- Jeg synes det virker rimelig her. Kiloprisen i forhold til Rema over gata er lavere. Jeg kjøper ikke mye grønnsaker, men mye frukt, sier Hilde Brattbakken, som handler frukt og grønt på Grønland.

Wicha Khmpin velger også de frittstående grønnsakhandlene, men mest på grunn av utvalget.

- Det er spesielt og de har ulike grønnsaker, ikke bare en type. I norske butikker finnes det ofte bare blomkål og sånn, her er det mye forskjellig. Her kan man velge og vrake, sier Khmpin.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Stor prisforskjell
Hvis du ikke er en stor familie, så er det sjeldent nødvendig å handle større pakker med grønnsaker. Side2 tok turen til tre kjente matvarekjeder, og et knippe frukt- og grøntforretninger med ønske om å kun kjøpe ett produkt. Men det viste seg at det er en rekke matvarer som bare finnes i større pakker – og da må du handle mer enn du trenger, i tillegg får du med deg mye papp og plast.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trenger du for eksempel chili i middagsretten er du nødt til å handle en hel pakke i de fleste kjedebutikkene. Og en pakke inneholder gjerne ni chili. En pakke med chili koster 12.00 kroner hos Rema 1000. I en frukt- og grøntforretning kan du kjøpe samme produkt enkeltvis, og dermed koster det deg kun 1,05 kroner. Fra samme kjedebutikk koster en pakke med to ingefær 11, 90. Kjøper du derimot ingefær i en frukt- og grøntforretning koster det deg 3,49 kroner per stykk.

Trenger du persillerot til et måltid må du kjøpe topakning. Dette koster deg 27 kroner, mens du kan kjøpe kun en for 9,90 kroner i en frukt- og grønthandel.

Generelt er prisen høyere i kjedebutikkene, selv om du må kjøpe to produkter, og også når du kan få tak i enkeltprodukter. For eksempel må du ikke kjøpe avocado i dobbeltpakke. Men hos Meny betaler du likevel 18, 90 kroner for en avocado, og i en frukt- og grønthandel koster en avocado 9,90 kroner. Sjalottløk hos samme kjede koster henholdsvis 19,90 og 17,80 kroner.

Dette kan gjøres
Forbrukerrådet mener det er flere ting de store matvarekjedene kan gjøre når det gjelder sitt frukt- og grønttilbud.

- Matvarekjedene må gjøre det enklere å handle etter behov. Det betyr bedre og mindre forpakninger og utvalg uten forpakninger. Kjedene må også gjøre det enklere for forbruker å sjekke kvaliteten på varen. Mye bruk av forpakninger og store forpakninger gjør dette vanskelig. Mange butikker bør også rette mer fokus på kvalitet. Kvalitet på frukt og grønt i butikken må det jobbes med og det krever opplæring og fokus.

- Tenker på miljøet
Kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i NorgersGruppen sier at de arbeider konstant med riktig og god emballering, og spesielt har dette fokus innen frukt og grønt.

Meny og Kiwi er blant butikkjedene som er tilknyttet NorgesGruppen.

- Noen hovedårsaker til bruk av emballasje på frukt og grønt er begrunnet i viktige faktorer som hygiene, uttørking, unngå klemskader og redusere svinn. Man vet også at mye av frukt og grønt som selges løst også blir lagt i poser av kunder, og dermed uansett blir emballert, sier Sandstø i en e-post til Side2.

Han opplyser at de er opptatt av å bruke mest mulig miljøvennlig emballasje, og sier at emballasje som benyttes på frukt og grønt fra BAMA i dag er gjenvinnbar. BAMA er deres hovedleverandør av frukt og grønt .

Også Rema 1000 mener de gjør sitt for å redusere emballasjebruken, og forklarer hvorfor de selger noen varer pakkevis:

- Vi selger mange av varene våre i løsvekt, men når det gjelder for eksempel chili og ingefær selges disse i små pakninger fordi det er for liten omsetning til å selges i løsvekt. Da må vi kjøpe løsvektvarer i kassevis, og kvaliteten blir dårlig, sier daglig leder Herman Brenaas i BaRe, som er leverandør til Rema 1000.

Han mener de bruker emballasje for å ivareta kvaliteten på produktene.

- Kunden emballerer enten varene i butikk i form av pose, ellerså kommer det ferdig fra produsent. Vi bruker ikke mer emballasje enn vi må. Vi bruker også mest mulig miljøvennlig emballasje, sier Brenaas.

Forbrukerrådet har tidligere røntgenfotografert ulike dagligvarer for å se om matkremmerne «jukser».

Til høyre kan du se resultatet:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.