RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik lurte Per tabbe-tyven

Foto: Fritz Hansen (Fremover)
Sist oppdatert:
Tok bilde av tyven mens han så på TV - på 100 mils avstand.

Etter tre timers iherdig innsats, greide Per Persson å ta et bilde fra Narvik av den intetanende tyven som satt og så TV på det stjålne lesebrettet på Dombås, skriver Fremover.

Det førte til at vedkommende kunne pågripes av politiet, og i bilen hans ble det gjort beslag det som er opplyst å være tyvegods blant annet fra Narvik.

Tabbe-tyv
Per Persson er formann og tekniker i Misjonskirken i Narvik. Onsdag ettermiddag ble han orientert om at det hadde vært innbrudd i kirka; at noen hadde brutt seg inn på et kontor, hadde hogget i stykker safen, og stukket av med en PC og et lesebrett. Inntil i går trodde de at vedkommende hadde stukket av med omkring 1.000 kroner også, men søndag ble det klart at vedkommende hadde knust feil skrin. Det var tomt, mens pengeskrinet lå igjen urørt. Men det var ikke den eneste tabben vedkommende skulle gjøre, viste det seg etter hvert.

- Etter at det ble kjent at han hadde tatt et lesebrett, var det en i menigheten som anbefalte oss å spore det opp med hjelp av et dataprogram, forteller Per Persson.

Usynlig
Han vedgår at han ikke hadde stor tro på at det kunne lykkes, ettersom lesebrettet ikke var utstyrt med simkort, og dermed var avhengig av å bli koplet opp mot et datanett for at det skulle bli synlig for den eller de som forsøkte å spore det. Men Per fant et sporingsprogram på nettet, og forsøkte å laste det ned til det forsvunne lesebrettet.

- Jeg fikk da melding om at nedlastningen av applikasjonen ville skje så snart brettet ble logget på et nett. Mer kunne han ikke gjøre, men sier at han ikke regnet det som særlig sannsynlig verken at tyven skulle slå brettet på, eller kople seg på et nett.

På Dombås
Desto større ble gleden da det tikket inn en melding til han et par timer senere: «Appen er lastet ned». Dermed visste han at den som var i besittelse av det stjålne brettet, hadde tatt det i bruk. Og lesebrettet fortalte umiddelbart hvor det befant seg i verden. Men da Per Persson sjekket GPS-koordinatene og fant at det var på Dombås, var han ikke fullt så optimistisk lenger.

- Jeg lurte på om det kunne være rett når registreringen var så langt unna Narvik. Men han dro til politiet med opplysningene, ble tatt godt imot, men sier at han ikke vet hva de gjorde med opplysningene.

Bilder og lyd
Deretter dro han hjem igjen, «forsket» mer på programmet han hadde lastet ned til lesebrettet, og fant at det gikk an også å få brettet til å ta bilder og gjøre korte lydopptak.

- De første bildene var stort sett bare svarte og ga ingen informasjon. Men han og kona fortsatte.

- Vi var veldig ivrige da, og vi holdt nok på i tre timer med å ta bilder, forteller han.

Og endelig, da vedkommende brukte brettet til å se på TV, fikk Per et godt bilde av ansiktet hans.

- Da var gleden stor, smiler han og legger ikke skjul på at de to frydet seg over at flere timers jakt endelig hadde lyktes. Dermed kunne de dra ned til politistasjonen med et bilde av den mistenkte.

Arrestert
- Da ble det reagert kjemperaskt, forteller Per Persson, som legger til at han er veldig fornøyd med sine erfaringer med politiet i denne saken.

- De var i Misjonskirken og gjorde svært grundige undersøkelser. De framsto på alle måter som ytterst seriøse, skryter han.

Per Persson påstår hardnakket at det var flaks og ikke hans dyktighet som førte til at mannen ble tatt.

- En trist skjebne
Han må likevel vedgå at han - og kona - nektet å gi opp, og at de uten tvil har en stor del av æren for at det gikk som det gikk. Per Persson sier at det både var spennende og kjempeartig å lykkes med å få et bilde av mannen som ble pågrepet, men glemmer heller ikke at det er snakk om et annet menneskes skjebne:

- Han har sikkert ikke hatt det enkelt før det kom så langt at han måtte begynne å stjele andres eiendeler. Han får det neppe enklere etter det som nå har skjedd.

- Det er trist å tenke på - og vi får huske på å be for han og håpe at det går bedre i fortsettelsen, sier han.

Fra politiet var det i går ytterst lite nytt å få vite om den pågrepne og det som er gjort av beslag i vedkommendes bil.

Les flere saker i Fremover

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere