*Nettavisen* Nyheter.

Slik må Jens Stoltenberg håndtere Vladimir Putin

Daværende statsminister Jens Stoltenberg avbildet sammen med daværende statsminister Vladimir Putin i den russiske regjeringens representasjonsbolig i Moskva i 2009. NATO-eksperter mener Stoltenberg må tydeliggjøre NATOS prinsipper overfor Putin, samtidig som han maner til ro etter jagerfly-krisen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

NATO-ekspert mener Jens Stoltenberg må balansere mellom to punkter for å håndtere jagerfly-krisen.

25.11.15 12:47

En NATO-ekspert sier generalsekretær Jens Stoltenberg står overfor en krevende oppgave med å håndtere krisen mellom Russland og Tyrkia, etter at et russisk jagerfly ble skutt ned i tyrkisk luftrom tirsdag morgen.

Etter et hastemøte i NATO tirsdag kveld, avholdt Stoltenberg en kort pressekonferanse hvor han understrekte prinsippet om at hver stat har rett til å forsvare sitt territorium.

- Det er viktig for NATO å signaliserer dette prinsippet ganske tydelig, sånn at det ikke er noen tvil om Tyrkias rett til å hindre overflygninger i deres luftrom, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

To hovedoppgaver
Melby sier Stoltenberg har to hovedoppgaver å fokusere på. Det ene er å mane til ro mellom partene, mens den andre oppgaven er å understreke NATOs prinsipper.

- Så er det alltid et spørsmål om hvor man legger tyngdepunktet mellom disse punktene, sier Melby.

- Det virker som at både Stoltenberg og Obama er opptatte av å hindre en eskalering. Men man kommer ikke unna at det er et NATO-land som grenser til et land i konflikt. Og Putin har i det siste hevet sitt engasjementnivå i Syria ganske betraktelig.

Melby sier det har vært flere tegn på at Putin er ute etter å presse de kollektive ordningene i Europa, og se om han greier å svekke dem litt. Han sier det er helt avgjørende for Stoltenberg å formidle at det er konsensus i NATO-systemet.

- En uklar opptreden av NATO kan bli oppfattet av Putin som et signal om at NATO har interne problemer.

Klikk på bildet for å forstørre.

NATO-ekspert Svein Melby mener at ingen er tjent med en tilspisset konflikt mellom NATO og Russland. Foto: Ifs (IFS)

- Klarhet skaper ryddige forhold
Selv om det er viktig for Stoltenberg å mane til ro, mener Melby at det også er helt vesentlig å signalisere klart og tydelig overfor Russland at krenkelser av NATOs luftrom er helt uakseptabelt.

- Historien er full av eksempler på at uklarhet på en del viktige ting inviterer til stadig nye hendelser som blir fryktelig vanskelig å håndtere. Robert Frost skrev en gang «Good fences makes good neighbors». Klarhet skaper ryddige forhold, understreker Melby.

- Jeg tror det er viktig at dette prinsippet blir knesatt av NATO før man snakker for mye om de-eskalering.

Militæranalytiker Harald Håvoll sier det blir en viktig oppgave for Stoltenberg å sørge for at konsensus innad i NATO-systemet ikke bryter sammen. NATO består av til sammen 28 medlemsland.

- Generalsekretæren i NATO er ikke sjef i NATO, men er en sekretær som skal koordinere alle innspillene til medlemslandene. Stoltenbergs rolle er å få disse nasjonene sammen og få til en konsensus. Han fronter organisasjonen utad og har sånn sett en viktig rolle, sier militæranalytiker og seniorrådgiver ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Harald Håvoll, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Militæranalytiker Harald Håvoll. Foto: SISA

- En overdreven reaksjon
Håvoll mener det er ulike meninger innad i NATO om Tyrkias reaksjon på Russlands krenkelse av luftrommet.

- Hva som foregår på bakrommet nå, er ikke godt å si. Men Stoltenberg har en jobb med å sørge for at konsensus ikke bryter sammen. Det er tydelig at en del NATO-land er litt skeptiske til det Tyrkia har gjort. Det kan være at det var en litt overdreven reaksjon. Man stiller seg spørsmål om det tyrkiske militæret har reagert på egenhånd, uten direkte ordre fra politisk hold, sier Håvoll.

- Dette kan være en handling som ikke understøtter den politiske prosessen og det politiske målet til Tyrkia, sier Håvoll.

- Hadde et russisk fly kommet inn over Finnmark, hadde vi aldri skutt på det, legger han til.

Håvoll antar at USA er ett av NATO-landene som ergrer seg over Tyrkias håndtering av saken, ettersom USA og Russlands iskalde forhold var i ferd med å bedres noe gjennom et felles mål om å «knuse» Den islamske stat (IS).

- Nå står det i fare for å ødelegges. Det vil jeg anta ikke er spesielt populært i Det hvite hus eller Pentagon, sier Håvoll.

Vanskelig med Russland-samarbeid
Det sies at Stoltenberg ble valgt som alliansens generalsekretær i håp om at han kunne myke opp forholdet mellom Russland og NATO.

- Men som generalsekretær har han nok fått et mer realistisk syn på hvor mye samarbeid med Russland han kan få til. Russland har opptrådt på en måte som gjør dette vanskelig, sier Melby og henviser til konflikten i Ukraina og annekteringen av Krimhalvøya.

Melby mener Stoltenberg er kompetent til å håndtere den vanskelige situasjonen.

- Jeg tror ikke det står på kompetansen. Men dette er et spørsmål om å stå på den ene siden med klare prinsipper, samtidig som man må ha politiske evner til å manøvrere i uklart farvann. Han har en viss trening i dette.

- Det blir nok å stri med. Stoltenberg får nok demonstrert sitt politiske talent de kommende dagene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.