RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik manipulerer du bilder

Sist oppdatert:
Photoshop-skolen: Vi lærer deg hvordan du fordreier virkeligheten.

Lagmasker er av de funksjonene man ikke klarer seg uten etter først å ha lært seg prinsippene.

I denne gudien skal vi redigere samme to bilder av frukt til ett for å skape en helt spesiell effekt.

For å sette en ekstra piff på bildet, skal fruktkjøttet i appelsinen plasseres slik at det ser ut som om eplet er avbitt og at det er fylt med appelsin. Det første vi gjør er å flytte den delen av appelsinen vi trenger over i det andre bildet.

Bilde 1
Bilde 1

Bilde 2
Bilde 2

Vi åpner begge bildene i Photoshop og gjør appelsinbildet aktivt.

Vi lager en kjapp markering med valgfritt verktøy rundt området vi ønsker å overføre fra bildet med avbittet og drar dette over til det andre dokumentet ved hjelp av flytteverktøyet. Appelsinavbittbildet kan deretter lukkes uten å lagre endringene.

Ettersom appelsinavbittet er større enn hva som ville se naturlig ut sammen med de andre fruktene, må størrelsen endres.

3
3

Vi endrer størrelsen og dreier bildet ved å bruke verktøyet ”Free Transform...”.

Free Transform finner vi under Edit > Free Transform eller ved den enklere metoden å holde nede Ctrl og trykke T (Ctrl + T).

For å beholde korrekte proporsjoner når du skalerer ved hjelp av Free Transform, kan du holde Shift inne mens du drar i hjørnehåndtakene.

4
4

Nå ligger begge bildene i hvert sitt lag i samme dokument.

For å blande inn avbittet med eplet, velger vi å benytte en lagmaske. En lagmaske vil si en maskering som følger det enkelte laget og vises til høyre for lagikonet i lagpaletten.

Prinsippet med en lagmaske er enkelt. Der masken er hvit, synes innholdet i laget. Der masken er svart skjules innholdet. Gråtoner mellom svart og hvitt i masken, gjør innholdet i laget delvis synlig. I en lagmaske kan man bruke alle redigeringsverktøyene.For eksempel male, justere ved hjelp av Image > Adjustments... eller man kan bruke filter på den for å oppnå ulike effekter. Her skal vi nøye oss med litt maling.

5
5

Vi sørger for at øverste lag er aktivt og legger til en lagmaske.

Vi legger til en lagmaske ved å klikke det lille runde ikonet i en grå firkant nederst i lagpaletten. Man ser da at det dukker opp et hvitt rektangel til høyre for lagikonet i lagpaletten. Vi ser også at det er en ramme rundt ikonet. Dette forteller at alt vi nå foretar oss vil utføres i masken. Man kan skifte mellom å holde masken eller laget selv aktivt ved å klikke ikonene som hører til.

Som tidligere nevnt vil hvit maske si at alt innholdet i laget er synlig. For å male ”bort” det overflødige må vi derfor benytte oss av svart. Vi velger penselverktøyet(Brush Tool) i verktøykassa og forsikrer oss om at forgrunnsfargen er svart. Det gjør man enkelt ved å trykke D og deretter trykke X. Man kan også velge å trykke ikonene for for- og bakgrunnsfarger i verktøykassa.

6
6

Vi kan nå male med penselverktøyet inn mot revnen i den avbitte appelsinen. Etter hvert som man nærmer seg kanten, kan det lønne seg å øke hardheten på penselen. Det gjøres enkelt ved å høyreklikke i bildet og dra i glidekontrollen. Her er det meningen at noe av skallkanten skal være igjen, slik at bruddet ser mest mulig ekte ut. Maler man feil, kan man skifte mellom for- og bakgrunnsfarge ved å trykke X, og male over igjen med hvitt.

Resten av guiden kan du lese her.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere