RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik misbrukes mobilen

Foto: Shutterstock (Shutterstock)
Sender beskjeder uten å betale et rødt øre.

Hvordan kan man kommunisere med hverandre med en mobiltelefon uten å betale for det?

Med kontaktkortets innførsel i Norge var det mange som var ekstremt flinke til å sende vanvittig mye meldinger når det nærmet seg tomt, enkelt og greit fordi det tok en stund for mobilnettet å oppdaget at det ikke var mer penger igjen før tjenesten ble blokkert.

På den måten kunne de mest ivrige sende dusinvis eller hundrevis av meldinger gratis.

Og det er litt den samme tendensen som forskere nå har funnet i mobilnettet til Telenor i Bangladesh. Mobilbrukere med dårlig råd har funnet ut at det er mulig å kommunisere med hverandre uten å betale for det. Dette gjør de ikke gjennom merkelige triks eller hackede servere. Derimot har man tatt i bruk et kodesystem basert på tapte anrop.

- Det handler om at den som ringer et bestemt nummer legger på før vedkommende får svart. Tenk ubesvarte anrop på mobilen. Ut ifra når på dagen dette blir gjort og av hvem, har folk utviklet et slags kodesystem, sier sosialantropolog og forsker Hanne Cecilie Geirbo i Telenor til digi.no.

Dette har blitt så utbredt at tapte anrop nå står for 70 proent av trafikken i Telenors mobilnett i Bangladesh, og kan tidvis overbelaste nettet.

- Grunnen til at det blir et problem i Bangladesh er at det blir så mye av det. Dette tar opp veldig mye plass i nettverket. Særlig gjelder det hvis noen sender hundre tapte anrop på rad, for eksempel for å uttrykke at man elsker noen veldig høyt, forteller Geirbo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere