Gå til sidens hovedinnhold

Slik mistet hun identiteten

Et klikk på en lenke i en e-post var alt svindlerne trengte.

Kamilla Solheim fikk en e-post som tilsynelatende var fra Hotmail, der det ble bedt om en bekreftelse på at e-postkontoen var aktiv.

Da begynte problemene. Nettsvindlere begynte å oppføre seg om de var henne.

Tigging om penger
Svindlerne fikk kontrollen på både hennes e-post- og Facebook-konto, og hennes kontakter begynte å få meldinger om at hun var strandet i London og trengte penger umiddelbart.

- Jeg skjønte ingen ting når telefonene kom. Men etter hvert gikk det opp for meg hva som var i ferd med å skje. Nå utover dagen har det tikket inn meldinger fra folk som vil advare meg mot at jeg blir misbrukt i et svindelforsøk. På toppen av dette vet jeg at mange har svart meg en e-post jeg selv ikke lenger har tilgang eller kontroll over, forteller Kamilla Solheim til Aust Agder Blad.

Problemer i jobbnettverk
Solheim har brukt e-postkontoen til å legge inn alle kontakter i sitt jobbnettverk, og en rekke næringslivsledere fra agderfylkene er blant dem som har mottatt falske forespørsler om penger. Hun håper nå at hennes jobbnettverk ikke skal holde henne ansvarlig for det som har skjedd.

- For de det gjelder er det en e-post de har mottatt. For meg betyr det en hel arbeidsdag for å ordne opp i problemene. Og det en dag som skulle brukes for å forberede en del ting før jeg reiser til Nepal på torsdag. Dessuten skulle jeg uansett ha sendt ut en invitasjon til dette nettverket i løpet av dagen, så nå benytter jeg anledningen til å legge med en unnskyldning samt en forklaring på hva som har skjedd, forteller hun til avisa.

Avslørt av dårlig norsk
Hennes Facebook-kontakter har også opplevd at svindlerne som har overtatt kontrollen på Facebook-kontoen hennes har forsøkt å chatte seg til penger gjennom tjenestens lynmeldingstjeneste.

- Jeg skjønte at dette var et svindelforsøk, men chattet litt med for å se hva som skjedde. Hele samtalen bar preg av at de brukte et oversettelsesprogram som gjorde at norsknivået var helt elendig. Da jeg skrev på engelsk at det var lett å skjønne at dette var et svindelforsøk, logget de umiddelbart av Facebook, sier en av personene som er forsøkt svindlet.

Les hele saken i Aust Agder Blad.

Kommentarer til denne saken