*Nettavisen* Nyheter.

Slik oppdager du om barnet ditt bruker hasj

Kari Lossius jobber ved Bergensklinikkene. Foto: EIRIK HAGESÆTER (Bergensavisen)

Lurer du på om husets ungdom bruker hasj?

Etter det BA kjenner til er hasj blitt stadig mer vanlig blant ungdommen i Bergen. Og stoffet røykes i alle miljøer, både skoleflinke og dem som sliter bruker hasj.

Mandag gikk politiet til aksjon mot flere videregående skoler. 26 elever ble pågrepet som del av en større operasjon rettet mot personer som har kjøpt og brukt cannabis.

Blant det som skapte bekymring var en skoleundersøkelse hvor en av tre elever svarte at de hadde brukt narkotika.

SOM FOLK FLEST

«Weed» er den ungdommelige slangen på cannabis, enten det er hasj eller marihuana. I Bergen skal det være mest hasj, men det hender også det dukker opp noe marihuana på en fest.

Det er ikke slik at man umiddelbart gjenkjenner en hasjrøyker – de ser som regel ut som folk flest.

Du kan imidlertid finne noen tegn på at tenåringen din driver med noe han eller hun ikke burde.

1. Lukten. Hasj har en særegen lukt som er søtlig og minner om røkelse. Har en person nettopp røkt hasj, vil lukten gjerne sitte i klærne og håret.

Oppførselen. En som har brukt hasj får rødlige øyne og store pupiller. Mange blir også lattermilde. Dette kan ha sammenheng med at rusen virker stemningshevende, at den gjør brukeren lettere til sinns

3. Væremåte. På litt lenger sikt kan forandringer i oppførsel tyde på problemer. Hvis vedkommende utvikler humørsvingninger, aggressivitet eller sløvhet, har store problemer med å stå opp om morgenen, får seg nye venner du ikke får treffe, eller skulker skolen eller skoleprestasjonene avtar, er det verdt å være på vakt.

Relasjon. Det samme gjelder dersom relasjonen mellom deg som mor eller far og avkommet endres. Du kan få diffuse svar på enkle spørsmål.

5. Vekt. Legg merke til uvanlig vekttap, eller endret matlyst. Hasjrøykere kan lett få «dilla» på en rett, eller type mat.

Glemmer. Hasjrøykere kan også føle seg dårlige og være glemsomme.

7. Penger. Stort pengeforbruk er også et typisk tegn på misbruk.

– Men selv om du finner et eller felre av disse tegnene på din datter eller sønn er det viktig å være oppmerksom på at det også kan ha andre årsaker, sier psykolog Kari Lossius.

Hun er klinikkdirektør ved Bergensklinikkene og har jobbet med rusproblematikk i 30 år. Hun har klare råd til foreldrene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bildet viser en hasjklump på et par gram. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)


SNAKK, IKKE VÆR POLITI

– Dersom de får mistanke om at ungdommen bruker hasj, er det først og fremst viktig å være gode foreldre og ikke politi. Ikke begynn med å undersøke lommer og vesker. Det er bare en ting å gjøre, og det er å snakke sammen, sier Kari Lossius.

– Men det kan være vanskelig?

– Ja, men det går an å lære seg. Alt er bedre enn at foreldrene leker detektiver. Man trenger ikke være psykolog. Det de unge trenger er en klok voksen person, sier hun.

Lossius sier at det er viktigere å vise at du forsøker å forstå enn at du har de rette kommunikasjonsteknikkene.

– Og så bør man ikke være så redd. I de aller fleste tilfeller går det bra, legger hun til.

– FÆRRE RUSER SEG

Kari Lossius sier at Bergensklinikkene har gjort undersøkelser blant elever i åttende til tiende klasse som viser at færre ruser deg.

– Det er ingen ting i forskningen som skulle være egnet til å alarmere, sier hun.

Les flere artikler fra Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.