*Nettavisen* Nyheter.

Slik overvåkes du – hele tiden

Foto: (NRK/Google)

Bildet over viser med hvor stor nøyaktighet politiet kan finne ut hvor du har vært. EU-krav vil utvide muligheten.

17.07.09 08:30

NRK har i dag publisert en oversikt over de fleste av de 5500 basestasjonene i GSM-nettet til Telenor i Norge. Denne listen har fram til nå vært hemmeligholdt, både av forretningsmessige årsaker, og ikke minst av hensynet til den nasjonale sikkerheten.

Brennpunkt har likevel fått utlevert listen over basestasjoner fordi Miljøklagenemnda mente dette må anses som miljøinformasjon, fordi konsekvensene av strålingen fra basestasjonene er omstridt, og enkelte er allergiske mot stråling.

Du kan se hvor tett det er
NRK har plottet inn de fleste basestasjonene i Norge inn på et elektronisk kart, slik at du selv kan se hvor alle basestasjonene rundt deg befinner seg.

Denne oversikten har også en annen funksjon: Den viser svært grafisk med hvor stor nøyaktighet myndigheter kan vite hvor du befinner deg til enhver tid.

Mobilnettet vet til enhver tid på hvilken basestasjon din mobiltelefon er tilkoblet til enhver tid, og teleselskapene vet med ganske stor nøyaktighet hvilke områder en basestasjon dekker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lagres av mobiloperatørene
Denne informasjonen blir lagret i en kortere periode av mobiloperatørene. Det finnes dommer i Norge der personer har blitt dømt for innbrudd i hus etter at bevis fra mobiloperatører har blitt presentert for retten. Det har også blitt brukt som bevis i drapssaker, som f.eks. etter dobbeltdrapet i Baneheia i Kristiansand.

Påtalemyndigheten har med andre ord hatt mulighet til å gå tilbake i tid og bevist hvor enkeltpersoner har befunnet seg fordi de har gått rundt med mobilen i lomma.

EU krever at informasjonen skal lagres lenge
Fra nyttår i år var Norge i utgangspunktet pålagt å implementere det såkalte datalagringsdirektivet i Norske lov. Dette er et direktiv som blant annet sier at informasjon om hvor du befant deg når du ringer eller sender melding – eller blir ringt til eller mottar melding – eller for den saks skyld er koblet til internett med mobilen – skal lagres i 6–24 måneder. Hensikten er at politiet skal kunne benytte denne informasjonen i sin etterforskning av kriminalitet.

Les også: Hva er datalagringsdirektivet?

Dette direktivet ble ikke innført fra nyttår fordi Norge ventet på en juridisk avklaring, som for lengst har konkludert med at Norge må implementere direktivet. Regjeringen har derimot vært helt stille rundt dette temaet siden.

Enormt mange basestasjoner
Nøyaktigheten på plasseringen din avhenger av hvor i landet du befinner deg. Nøyaktigheten er langt mindre på landet enn i byene. Kartet på toppen av denne artikkelen viser likevel med hvilken nøyaktighet politiet har mulighet til å plassere deg i Oslo.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller til Nettavisen at bare Telenor har ca. 5500 basestasjoner i Norge, og 9000 såkalte «celler». I praksis betyr det at Norge er inndelt i 9000 områder som de kan spore deg ned til.

I tillegg kommer alle 3G-basestasjoner, samt basestasjoner fra NetCom og Network Norway.

Innenfor Oslo er det rundt 400 basestasjoner, og ganske mange flere «celler», som du kan spores ned til. Og om EU får det som du vil kan du spores tilbake til din posisjon opp til to år tilbake.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tror ikke folk vet dette
– Folk er i veldig liten grad klar over det, og man tenker ikke på det. En har ikke følelsen at man er overvåket, man bare legger merke til at man har kontakt med sine venner. Men det man gjør til enhver tid blir kartlagt er veldig vanskelig å forstå, forteller styremedlem Per Inge Østmoen i Elektronisk Forpost Norge (EFN) til Nettavisen.

EFN er en organisasjon som jobber med spørsmål rundt personvern.

Tror politikerne knebler debatten
– Det er ingen som vet statusen på datalagringsdirektivet enda. På politisk hold så liker man det ikke, og man ønsker ikke å ha noen debatt rundt det, fordi det kan skape problemer rundt EU hvis befolkningen skaper et stort press, mener Østmoen.

– Folk flest ønsker ikke datalagringsdirektivet, men politikerne tør ikke å si nei til den store enheten som EU er, konkluderer han.

Brukes til enda mer
Denne lagringen av informasjon fra mobilnettet kommer i tillegg til at politiet i dag har mulighet til å gå til teleselskapene og be om nesten helt nøyaktig posisjon til en mobiltelefon til enhver tid gjennom såkalt triangulering.

Dette er en teknikk som går ut på at basestasjonene overlapper hverandre, og at en med informasjon fra flere basestasjoner kan finne svært nøyaktig posisjon fra mobiltelefoner. Denne benyttes både til å finne savnede personer og folk politiet er interessert i å få tak i på annen måte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag