RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik påvirker renteøkningen deg

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norges Banks renteøkning fører til at lånene dine blir dyrere. Se hva du nå må betale.

Det kom ikke overraskende på noen at Norges Bank onsdag økte renten for 12. gang på to år. Ekspertene var samstemte i at dette ville skje.

Se innslag på TV 2 Sumo: Renten videre opp

Les også: Renten opp 0,25 prosentpoeng.

Like fullt betyr det at rentekostnaden på dine lån blir enda dyrere. Bankene pleier å følge Norges Bank bortimot slavisk hva gjelder renteøkning, og du kan dermed anta at både boliglånet og billånet ditt øker med 0,25 prosentpoeng. Andre lånetyper som forbrukslån har i utgangspunktet så høy rente at dagens renteøkning ikke nødvendigvis vil påvirke denne renten.

Kalkulatorer
Hvor mye ekstra du må ut med i måneden på dine lån kan du finne ut ved hjelp av Nettavisens kalkulator for renteendring.

I den må du blant annet legge inn hva renten på lånet ditt er nå. Det kan du finne ut av ved å ta en titt på Nettavisens boliglånskalkulator og Nettavisens billånskalkulator.

Mange har allerede begynt å merke rentekjøret til Norges Bank. 1 av 3 nordmenn sier at de med dagens renteøkning må kutte ned på forbruket sitt.

Gjelder dette også deg? Vær med på avstemningen oppe til høyre i artikkelen.

Lys i tunnelen
Men hjelpen kan være nærmere enn du tror. Hvis de siste ukenes børsuro viser seg å øke i styrke kan det påvirke renten slik at denne ikke vil bli økt like mye som antatt. Hvorfor så er tilfelle kan du lese om her.

En annen ting som motvirker innhogget som renteøkningene gjør i din økonomi, er lønnsveksten. Denne antas av SSB å bli høyere de neste årene enn den har vært i de foregående årene. Både i år og i 2008 forventes den å ligge på 5,5 %, mens den vil bli nærmere 5 % i de to påfølgende årene.

Dermed vil ikke den disponible inntekten din falle særlig mye som følge av de stadige renteøkningene. Men den vil selvfølgelig heller ikke øke slik som den ville gjort uten økt rente.

Sjekk hvordan dette slår ut for deg i Rente- og lønnsutviklingskalkulatoren.

Merker du at renteskruen strammer, eller er lånet fortsatt en lek å håndtere? Kommenter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere