RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Slik påvirkes hjernen av ferdigmat

Slutter du å spise junk food kan du bli både deprimert og stresset.

(SIDE2:) Har du et usunt kosthold over lengre tid, kan det føre til at du føler deg dårlig om du prøver å legge om livsstilen mot sunnere alternativer. Det vil si at du kan havne i en ond sirkel med dårlige matvaner.

Det er forskere fra universitetet i Montreal som har studert effekten av ferdigmat på mus, skriver Huffington Post.

Ond sirkel av junk
Forskerne ga dyrene et kosthold som var høyt på sukker og fett. De fant ut at musene hadde ulik kjemisk aktivitet i hjernen, og viste tegn til tilbaketrekning, sammenlignet med dyrene som fikk sunnere mat.

- Den kjemiske reaksjonen i hjernen som ble endret ved ferdigmatdietten kan settes i sammenheng med depresjon, mener studieleder Stephanie Fulton.

Hun mener videre at en endring av det usunne kostholdet kan føre til abstinenssymptomer og økt følsomhet for stress. Det fører til en ond sirkel av inntak av ferdigmat.

Ble engstelige
Studien er publisert i «the International Journal of Obesity». Forskerne ga mus en diett med lavt fettinnhold over seks uker, og en annen gruppe fikk et kosthold med høyt fettinnhold i samme tidsperiode.

Musene som hadde spist fettrik mat hadde en økning på størrelsen rundt midjen på 11 prosent. Hjernen, følelser og atferd ble også sjekket etter dietten. Dyrene som inntok mye fett, var mer engstelige og hadde et høyere nivå av CREB, som spiller inn når det gjelder produksjon av dopamin.

- CREB er mer aktivert i hjernen på musene med fettrikt kosthold og de hadde høyere stressnivå. Dette kan forklare både depresjon og negativ atferd, mener Fulton.

Studielederen sier at det er interessant at disse endringene skjer før fedme.

- Disse funnene utfordrer forståelsen vår av forholdet mellom kosthold, kropp og sinn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere