*Nettavisen* Nyheter.

Slik planla de million-brekket

Foto: POLITIET

I fire måneder planla Oslo-gjengen kunstbrekket før de slo til. Leiebiler, spesielle telefoner og besøk i nabobygget inngikk i planene.

10.06.13 21:25

Bergenspolitiet ber nå statsadvokaten tiltale de seks for grovt tyveri av uertstattelig Kina-kunst, verdsatt til 2,5 millioner kroner, skriver Bergensavisen.

Rettssak til høsten
En rettssak kommer trolig opp for Bergen tingrett til høsten, opplyser politiadvokat Magne Kvamme Sylta til BA.

To av de seks har erkjent å ha vært inne i Vestlandske kunstindustrimuseum tidlig om morgenen 5. januar i år. De øvrige har tilstått å ha tent på to parkerte biler, men har forklart at de ikke visste hvorfor de skulle gjøre det.

Politiet har hele tiden ment at bilbrannene var en avledningsmanøver i sekundene før kunsttyvene slo til mot Permanenten.

I avhør har det kommet frem at forberedelsene til tyveriet begynte i september/oktober i fjor.

Flere kjøreturer
Noen av de siktede har forklart at de gjennomførte en rekke kjøreturer med bruk av leiebiler fra Oslo til Bergen.

To ganger ble det gjort forberedelser til påtenning av biler. I tillegg ble det gjennomført «besøk» og undersøkelser i bygget med Nav-kontorer, nabobygget til kunstindustrimuseet.

«Graden av profesjonalitet har videre gjort seg utslag i streng disiplin i form av opphør i bruk av siktedes egne telefoner i det kritiske tidsrommet for tyveriet, parallelt med at det gjøres bruk av egne dedikerte telefoner, som kan knyttes henholdsvis til brannåstedene og åstedet for det grove tyveriet», går det frem av en rettslig kjennelse.

Flere av de siktede er tidligere dømt for spilleautomattyverier og andre former for vinningskriminalitet.

To av de siktede sitter fortsatt i varetekt fordi politiet og retten mener det er fare for gjentakelse av straffbare handlinger.

Profesjonelt tilsnitt
I en av dommene fremgår det at det dreier seg om «systematisk vinningsforbryter med profesjonelt tilsnitt».

Politiet har fått svar på de fleste spørsmål, bortsett fra hvem som mottok den stjålne kunsten og hvor gjenstandene befinner seg i dag.

Et av spørsmålene statsadvokaten må ta stilling til, er om det er grunnlag for å anklage gjengen etter den såkalte mafiaparagrafen – om hvorvidt de siktede tilhører en hierarkisk kriminell forbryterorganisasjon.

Skulle de Oslo-mennene tiltalt vetter denne paragrafen risikerer de enda strengere straff dersom de skulle bli dømt.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.