*Nettavisen* Nyheter.

Slik rammes flyplassene

Foto: (Scanpix)

1200 nye vektere tas ut i streik i dag. Store utfordringer ved enkelte flyplasser.

04.06.12 11:04

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO service søndag kveld ikke enige om noe løsning, noe som betyr at 1200 flere vektere tas ut i streik i løpet av dagen. Fra og med onsdag kan nye 439 vektere streike.

- Vi har sondert litt og snakket sammen, sier NAFs forhandlingsleder, Erna Hagensen. På spørsmål om partene er kommet noe nærmere hverandre, svarer hun:

- Nei, egentlig ikke. Vi er blitt enige om at vi skal møtes mandag til sonderinger med delegasjonene våre. Så får vi se.

RAMMES DU AV STREIKEN PÅ FLYPLASSENE? HAR DU TIPS, FOTO ELLER INNSPILL? KONTAKT NETTAVISEN PÅ VAKTSJEF@NETTAVISEN.NO

Gardermoen flyter
På sine hjemmesider oppfordrer Oslo Lufthavn alle reisende å møte opp i god tid.

- Ja, og det har de heldigvis gjort. Flytrafikken har også gått ned etter helgen, og det merkes kraftig i køen på sikkerhetskontrollen, sier kommunikasjonssjef Jo Kobro til Nettavisen.

I tillegg har svært mange booket om sine avganger. Alle disse tiltakene gjør at ventetiden i slusene går stadig nedover og skal nå være nede i 15 minutter.

- Vi har sagt at man bør møte én til to timer tidligere, og det rådet har folk fulgt, sier han.

30 frivillige på Gardermoen er med på å organisere køen.

Sjekk avgangene på din flyplass her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flinke passasjerer
Bodø og Ålesund lufthavn har også fått redusert kapasiteten i sikkerhetskontrollen med 50 prosent.

- Det går over all forventning, siden passasjerene har fulgt oppfordringen. Alle fly har tatt av i rute fra morgenen av, sier flyplassjef i Bodø, Inger-Hilde Tobiassen.

Ålesund lufthavn har også klart seg bra.

- Vi har faktisk hatt færre avvik enn på en vanlig mandag. Men for at det fortsatt skal gå bra er vi avhengige av at flypassasjerene fortsetter å møte opp tidlig, sier lufthavnsjef Tor Hånde.

- Trist
I Kristiansund har ikke ting gått så bra siden all sikkerhetspersonell er tatt ut i streik.

- Vi kan ta imot fly, men det er ikke noe utgående trafikk. Dette vil fortsette så lenge streiken vedvarer. Noen fly omdirigeres til Molde, andre vil bli kansellert, sier Ole Kristian Pettersen.

- Vi respekterer streikeretten, men det er utrolig trist å bli tatt ut igjen. Det ble vi forrige gang også, legger han til.

Haugesund flyplass er også hardt rammet, der er det kun 30 prosent kapasitet på innsjekkingen.

- Vi har fått ut alle morgenavgangene, men vi har syv avganger i løpet av to og en halv time på ettermiddagen, så problemer kan oppstå. Vi oppfordrer passasjerer til å møte opp tidlig, sier lufthavnsjef Øystein Østensjø.

Slik rammes flyplassene
Her er Avinors liste over de streikerammede flyplasser mandag:

Haugesund lufthavn: Vil få sterkt redusert kapasitet i sikkerhetskontrollen.

Ålesund lufthavn: Vil få sterkt redusert kapasitet i sikkerhetskontrollen.

Kristiansund lufthavn: Ingen bemanning i sikkerhetskontrollen. Er stengt for all utgående trafikk mandag 4. juni.

Alta lufthavn: Ingen bemanning i sikkerhetskontrollen. Er stengt for all utgående trafikk mandag 4. juni.

Bodø lufthavn: Fra mandag kl. 06:00 – tirsdag kl. 1130 er det sterkt redusert kapasitet i sikkerhetskontrollen. Etter den tid er det ikke bemanning i sikkerhetskontrollen i Bodø.

Sandnessjøen lufthavn: Er stengt for utgående trafikk etter at morgenflyet har gått klokken 06:00 4. juni.

Ved Tromsø lufthavn blir det ingen utgående rutetrafikk før kl. 13:00 mandag. Sikkerhetskontrollen vil være åpen med noe kapasitet mellom kl. 12:30 til ca. 20:00.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tusenvis i kø
Tusenvis av reisende er blitt rammet av streiken siden meklingen ble brutt fredag, og søndag sto mange i kø på flyplassene. Passasjerer som skulle fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen, måtte vente i opptil to timer ved sikkerhetskontrollen fordi bemanningen er redusert med 50 prosent. Søndag kveld ble det meldt om normale tilstander igjen.

- Jeg vil rette en stor honnør til passasjerer som har ofret seg og som bidrar til at det går så bra som det gjør ute på flyplassene. Dette er en vanskelig situasjon for de reisende og oss som flyr, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

- Uforståelig
- Det er uforståelig at Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) velger å gå ut i en ødeleggende streik som vil ramme en rekke kritiske samfunnsfunksjoner, sier forhandlingsleder Terje Nygaard i NHO Service.

- Tilbudet vårt til vekterne er et av årets høyeste oppgjør. Vi strakk oss svært langt og ga det vi kunne for å unngå vekterstreik. Derfor er det ekstra skuffende at vi ikke klarte å komme i mål med Norsk Arbeidsmandsforbund. Vi kan bare beklage på vegne av alle de uskyldige som nå blir rammet av en helt unødvendig streik, sier Nygaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.