*Nettavisen* Nyheter.

Slik reagerer Erna Solberg på Putins tale

VIL TA PUTIN PÅ ORDET: Norges statsminister, Erna Solberg, mener at Putins utstrakte hånd må tas imot. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Nå må vi ta Vladimir Putin på ordet.

28.09.15 19:52

NEW YORK (Nettavisen): Russlands president Vladimir Putin foreslo en internasjonal antiterror-koalisjon mot ekstremistgruppen IS da han mandag holdt sin første tale i FN på ti år.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Muslimske land må få en nøkkelrolle i koalisjonen, la han til.

- Vi må erkjenne at det ikke er andre enn Syrias president Bashar al-Assads væpnede styrker og kurderne som egentlig kjemper mot Den islamske staten og andre terrororganisasjoner i Syria, sa Putin.

Les mer om Putins tale her.

Statsminister Erna Solberg var til stede i salen under talen til både USAs president Barack Obama og Vladimir Putin.

- Det var ikke en overraskende tale fra Putin. Og det er tydelig at virkeligheten nok er litt ulik. Det er nok et stykke igjen før vi har løst de store problemene, sa Solberg til pressen.

- Bra han ikke bare sitter i Moskva

Hun gir likevel den russiske presidenten litt ros for at han forsøker.

- Det er bra at han faktisk kommer hit og deltar, og at han ikke bare sitter i Moskva. Hvis de nå har et engasjement for å finne en løsning i Syria, er det bra. Da må vi ta dem på ordet, sier Solberg.

Samtidig påpeker hun at vi ikke hadde vært i denne situasjonen, hvis Russland ikke hadde brukt vetoretten. Russland har - som fast medlem i FNs sikkerhetsråd - brukt sin vetorett til å sette en stopper for FNs fordømmelse av Syrias Assad-regime.

Nå har pipa fått en litt annen lyd, og Putin åpner altså for å bidra i kampen mot IS.

- Føler seg nok isolert

- Hva tror du er årsaken til at Russland ikke lenger legger ned veto i denne saken?

- Det er vanskelig å spekulere, men de føler seg nok isolert i verdenspolitikken. Russland ønsker nok å være en spiller i større grad. Det kan også skyldes hjemlige behov, sier Erna Solberg til Nettavisen.

For den norske statsministeren er det ikke en løsning å bekjempe IS sammen med Assad og hans regjering.

- Det er bra hvis Russland faktisk mener at de vil slå tilbake mot IS, men man må finne en løsning uten Assad.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLAR TALE: Jens Stoltenberg var ikke spesielt fornøyd etter Putins første tale i FN på ti år. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Stoltenberg-nei til enten/eller

Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato håper at Putin ikke vil invitere til et koalisjonsarbeid mot IS for å slippe motstand mot Russlands oppførsel overfor Ukraina.

Vi kan ikke akseptere at det skal være en kobling mellom vår støtte til Ukraina og kampen mot terror. Det kan ikke være slik at vi enten skal gjøre det ene eller det andre, sier Stoltenberg i et møte med norsk presse i Rosehagen utenfor FN-bygget.

- Det viktige er at Russland i større grad gjør det de sier og følger sine egne ord, konkluderer Stoltenberg.

Natos norske generalsekretær likte for øvrig dårlig at Putin forsøkte å gi inntrykk av at land tvinges inn i Nato.

- Det er helt feil. Det er demokratiske land som har brukt sin suverene, selvstendige rett til å velge hva slags sikkerhetspolitiske allianser de ønsker å være en del av. Det er nettopp dette frie valget Russland ønsker å nekte andre land. Det ser vi spesielt i Ukraina, mener Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag