*Nettavisen* Nyheter.

Slik redder du julebildene

Ødelagte feriebilder, røde øyne og masse kviser kan være frustrerende, men dødsdømte bilder kan det være lett å redde.

28.12.06 17:49

Den viktigste julefotograferingen er nå over, og nå begynner den store jobben med å gå gjennom bildene og se om de er brukbare.

Er du som folk flest, da er det mange av bildene som virker mer eller mindre ubrukelig når du får de opp på pc-skjermen. Men det er i de fleste tilfeller mulig å redde de dårlige bildene fra sletteknappen.

Photoshop er redningen
Photoshop anses av de fleste som å være markedes beste program til å behandle bilder i, men med en prislapp høyere enn de fleste er villige til å betale, er dette et uaktuelt program for de fleste.

Men finnes det en lett-utgave av programmet som har fått navnet Photoshop Elements. Programmet har beholdt de fleste vanlige funksjonene fra Photoshop, men har blitt strippet for de mest avanserte funksjonene som de fleste av oss like vel aldri vil benytte. Programmet koster relativt lite, og følger også med når en kjøper en rekke kameraer.

Enkle teknikker kan gjøre mye
I denne artikkelen viser vi deg noen svært enkle teknikker for å redde bilder som er alt for mørke, fjerne fargestikk i bildene, fjerne røde øyne og ikke minst ta bort de grusomme kvisene som kan skjemme selv det vakreste ansikt - og ødelegge bildene fra en ellers fin date.

Vi tar i denne artikkelen en titt på tre eksempler for å se bruk av noen av de aller viktigste og grunnleggende verktøyene i PhotoShop Elements. De fleste av disse prinsippene fungerer også i andre bilderedigeringsprogrammer.

Redde mørke bilder

Da undertegnede var på en gigantfest for noen uker siden ble det tatt en rekke bilder. For å unngå alt for uskarpe bilder i det dårlige lyset ble bildene tatt med fast lukkertid, noe som gjorde bildene relativt mørke.

Under kan du se et eksempel på et bilde som jeg senere lastet over på datamaskinen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som du kan se er bildet svært mørkt, og det er knapt mulig å se hva som foregår. Den samme typen effekt får du gjerne hvis lysmåleren i kameraet blir lurt til å tro at det er lysere i et rom enn det som er sannheten, typisk fordi kameraet måler lyset i ett spesifikt lyssterkt punkt, for eksempel en lyspære, i et ellers mørkt rom.

Selv om bildene kan se håpløse ut når du åpner det, er det ganske masse informasjon som likevel ligger lagret. Det finnes flere måter å få frem disse på. Den enkleste og mest brukervennlige er uten tvil Levels-verktøyet i Photoshop. Det verktøyet gjør er i praksis å justere lysstyrken i bilde på en avansert måte hvor en tar hensyn til en rekke elementer, som gjør at du får et langt bedre resultat enn om du bare justerer lysstyrken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Verktøyet er veldig enkelt å benytte: Du åpner bildet i Photoshop eller Photoshop Elements, og bruker tastekombinasjonen Ctrl+L. Da dukker det opp et lite dialogvindu som du kan se ved siden av teksten her.

Her har du en rekke muligheter, men til å begynne med skal du kun konsentrere deg om den grå trekanten som er under grafen. Ved å dra denne til venstre vil du få lysere bilder, og ved å dra den til høyre vil du få mørkere bilder. Du kan også trykke Auto-knappen for at Photoshop selv skal forsøke å finne den ideelle innstillingen.

Når du finner ut at du har passe lysstyrke, så trykker du OK, og i de fleste tilfeller er svært mørke bilder reddet, og litt for mørke bilder har blitt mye bedre. Dette er kanskje det viktigste verktøyet i Photoshop for nybegynnere.

Klikk på bildet for å forstørre.

På det nederste bildet har vi i tillegg brukt en funksjon for å fjerne gulstikket i bildet som ofte oppstår når en tar bilder i dårlig lys. Bilder kan også ofte bli preget av både røde og blå fargestikk som du ønsker å fjerne, avhengig av lysforholdene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det finnes flere måter å fjerne fargestikk i bilder, men den enkleste er trolig å trykke tastekombinasjonen Ctrl+U. Da får du opp dialogboksen «Hue/Saturation». Det vi her skal konsentrere oss om er Saturation-verktøyet hvor du justerer fargemetningen.

Når du åpner verktøyet så vil det står «Edit: Master» på toppen. Det betyr at du kontrollerer alle fargene i bildet på en gang. Drar du Saturation-verktøyet helt til venstre (-100) så vil du fjerne all fargeinformasjon i bildet, og du vil få et svart-hvitt-bilde.

I vårt tilfellet hadde vi et gulstikk i bildet, og da valgte vi i dette tilfellet «Yellows» for å gjøre noe med gultonene i bildet. Ved å dra gul-metningen i bildet nedover fjerner vi gradvis gultonene i bildet, og i dette tilfellet fant vi ut at å stoppe på rundt -40 gav et godt resultat. I tillegg merket vi at bildet manglet litt blå-farge, og vi gikk derfor inn på «Blues» og la til litt blåfarge med å dra Saturation opp til +27.

Og vips, så har en reddet et svært mørkt bilde til å bli et fullt ut brukbart bilde ved å benytte Levels og Hue/Saturation-verktøyene i Photoshop.

Fjerne røde øyne

Klikk på bildet for å forstørre.

Røde øyne er et velkjent fenomen på bilder, særlig på kompaktkameraer hvor du har blitz nærme selve linsen å kameraet.

Det finnes en lang rekke måter å fjerne røde øyne på. Enkelte kameraer har funksjonen innebygget, men den er ofte ikke å stole på og kan gi dårligere bilder. En rekke bildebehandlingsprogrammer har også automatiske funksjoner for å fjerne røde øyne, som gir mer eller mindre gode resultater.

Photoshop har lenge vært levert uten et eget verktøy for å fjerne røde øyne, men det betyr på ingen måte at det er vanskelig å fjerne. Vet en bare fremgangsmåten blir det mye penere med Photoshop enn noe automatisk verktøy.

Å fjerne røde øyne i Photoshop er en to-stegsprosess. Det første du ønsker å gjøre er å fjerne selve rødfargen, og til det benytter en gjerne verktøyet «Sponge Tool» som en finner på paletten. Dette er et muspeker-verktøy, og det verktøyet gjør er rett og slett å fjerne fargeinformasjonen på områdene på bildene det blir brukt.

Innstillingene som kan være greit bruke er Mode: Desaturate, med Flow på rundt 80 prosent.

Zoom godt inn på den røde pupillen, velg passende størrelse på verktøyet. Du kan nå bevege verktøyet over det røde området helt til alt det røde er borte. Jo mer du zoomer inn på bildet, og mindre størrelse du har på vektøyet, jo mer nøyaktig kan du være.

Når du har gjort dette så er du i prinsippet ferdig, men ofte blir øynene blasse når du fjerner fargen, og det kan derfor være lurt å benytte «Burn Tool» som ligger under den samme knappen på verktøypaletten. Dette verktøyet gjør bildepunkter progressivt mørkere, og ved å benytte dette verktøyet vil du få en fin svart farge på pupillen, samtidig som eventuell blitz-refleks fortsatt blir synlig slik at bildet ikke mister liv.

Dette er ofte et problem for de som forsøker å fjerne røde øyne med å tegne svart over de røde øynene.

Fjerne kviser og urenheter i huden

Kviser og urenheter i huden er et kjent problem for de fleste. Når du tar bilder med blitz har slike urenheter en tendens til å komme ekstra klart frem, og det er noe du gjerne ikke vil ha i bildene dine.

I disse tider er det mange konfirmanter som nærmest ikke tør sende ut takkekort fordi kvisene er så framtredende. Så for å redde poden for forlegenheten, har vi et par tips.

Å fjerne kviser i Photoshop er en svært enkelt oppgave, og det finnes faktisk et eget verktøy for å fjerne kvisene på en måte som ser naturlig ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

På verktøypaletten kan du se et lite ikon som som ser ut som et plaster, som har fått navnet «Healing brush tool». Dette er et verktøy som henter informasjon fra et annet sted i bildet, overskriver de områdene du vil at skal bli overskrevet, og bruker en avansert teknikk for å jevne ut kanter slik at det ikke ser ut som bildet har blitt jukset med.

Fremgangsmåten er svært enkel: Finn en passe størrelse på verktøyet, beveg verktøyet til et sted på huden hvor det ikke er kviser (gjerne relativt nærme kvisen du vil fjerne for å hente tilsvarende farge på huden), hold Alt-knappen inne og trykk én gang med musepekeren. Du setter da punktet hvor bildeinformasjon skal hentes fra.

Klikk på bildet for å forstørre.

Så slipper du musepekeren, og flytter verktøyet bort til kvisen du ønsker å fjerne, og klikker en enkelt gang eller drar verktøyet over området du vil «hele». Så lenge du holder museknappen inne, vil dette se svært unaturlig ut, men med en gang du slipper museknappen vil Photoshop forsøke å ordne det slik at du ikke vil se at du har trikset med bildet.

For å få det pent, kan det ofte være lurt å prøve flere ganger ved å hente informasjon fra flere steder i bildet, og gjerne bruke en relativt stor størrelse på verktøyet med myke kanter. Sistnevnte bestemmer du under egenskapene til «Brush».

Lykke til!

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.