Før helgen skrev Nettavisen om nordmannen Gunnar Garfors som nå vekker oppmerksomhet verden rundt.

Årsaken er at den engelskspråklige versjonen av boken hans - «198 - how I ran out of countries» - har kommet ut i England, USA og Japan. I boka forteller Garfors hvordan han på 10 år besøkte alle 198 land i verden.

Les egen sak: Han har besøkt alle land i verden

Det spesielle med Garfors sine reiser, er at han finansierte prosjektet selv, og at han besøkte alle landene samtidig som han beholdt sin jobb i NRK.

- Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk som takker meg for å vise at det går an, sier Garfors til Nettavisen.

- Ingen kostnadsdrivere

Etter at Nettavisen publiserte artikkelen før helgen, fikk vi spørsmålet:

- Hvordan er det mulig på en helt vanlig lønn?

- Og hvordan får man tid til det?

- Det går på prioriteringer. Jeg har ingen CD-samling, jeg har ikke bil, hund, kone eller andre kostnadsdrivere, og jeg bor billig. Jeg bruker alt jeg tjener på å reise, og jeg reiser ikke på luksusturer. Da går det meste på en kurant NRK-lønn, svarer Garfors.

7 uker og 52 helger

Når det gjelder tiden, summerer Garfors opp fem ukers ferie, pluss cirka to uker med fridager som 1. mai, 17. mai og første juledag.

- På sju uker får man til ganske mye, sier han og legger til at året også har 52 helger.

- Bare ved hjelp av en helg kan man komme langt, spesielt om man avspaserer fredag og reiser torsdag kveld. Minuset er selvfølgelig at jeg har sett familie og venner her hjemme mindre enn jeg skulle ønske, sier Garfors.

Lokale transportmidler

Garfors besøkte sjelden bare et land på turene sine. I 2008 tok han et raid rundt Midtøsten og besøkte Libanon, Syria, Jordan, Bahrain, United Arab Emirates (UAE), Oman, Qatar og Kuwait på en tur. Samme år besøkte han Sør-Afrika, Lesotho, Swaziland, Mosambik, Zimbabwe, Namibia, Zambia og Botswana på samme tur.

108 land har Garfors vært i bare én gang, mens andre land har blitt litt flere.

- Jeg har etterhvert blitt ganske flink til å finne billige flybilletter. Jeg reiser gjerne til flere land om gangen, og da som oftest med lokale transportmiddel mellom landene: Buss, tog, esel, båt eller ved å haike. Det er billig. Jeg bruker også nettsteder som Couchesurfing og Hospitalityclub, og holder meg stor sett unna finere hotell. På et hotell sover jeg bare uansett. Jeg bruker heller tiden på utforskning, sier Garfors.

Andre ganger har det gått litt fortere, som i 2012 da han og Adrian Butterworth besøkte fem kontinenter på én dag. Du kan se videoen nederst i saken.

Hvis du vil ha flere reisetips fra Garfors, kan du lese denne, denne og denne bloggen på Garfors.com.

Det mest stilte spørsmålet til Garfors er hvilket land han liker best.

- Det er et helt umulig å svare på siden det er så mange fantastiske land der ute, sier han.