RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Satellite image courtesy of DigitalGlobe)

Slik roper de om hjelp

Utenfor kirken i den tyfonrammede byen Tacloban roper innbyggerne «Hjelp» til oven.

(Nettavisen/NTB): Byen Tacloban er en av Filippinenes hardest rammede byer etter tyfonen. Satelittbilder gitt ut av DigitalGlobe viser hvordan innbyggere roper om hjelp ved å skrive «Help» i svært stor skrift utenfor kirken.

10.000 mennesker er fryktet omkommet og minst 670.000 mennesker har mistet sine hjem etter at tyfonen «Haiyan» slo innover land i helgen. FN anslår at så mange som elleve millioner mennesker er direkte berørt.

Her i Norge sitter det mange engstelige filippinere som ikke vet hva som har skjedd med deres kjære i hjemlandet. Mange av de berørte er filippinske au pairer.

- Det er til enhver tid 3000 au pairer i Norge. Mellom 80 og 90 prosent av disse er filippinere. Men vi er ikke et samlingspunkt som det er naturlig å kontakte. Det vi ser er at de tar kontakt med sine egne lokale organisasjoner. De fleste har gode nettverk seg imellom, og siden religion er viktig for dem, er kirkesamfunn et naturlig samlingssted, sier daglig leder for hjelpesenteret for au pairer, Magnhild Otnes, til Nettavisen.

Filippinske Amando Bergantino Alfaro er prest ved St. Olavs domkirkes menighet i Oslo. Han er sjelesørger for filippinerne, og har det svært travelt med å bistå alle de berørte.

- Vi skal ha en messe for alle berørte filippinere her i Oslo på fredag. Men jeg har så mye å gjøre, så jeg har ikke tid til å snakke med pressen nå. Nå skal jeg avholde en messe om ti minutter, og etter det skal vi sende forskjellig utstyr til de rammede på Filippinene, sier Amando Bergantino ved St. Olavs domkirkes menighet i Oslo til Nettavisen.

Helseklinikk og helsepersonell
Røde Kors er en av mange internasjonale hjelpeorganisasjoner som står på for fullt for å bistå de tyfonrammede filippinerne. Mange klinikker og sykehus er ødelagt etter tyfonen som rammet Filippinene. Røde Kors sender denne uken helseklinikk og helsepersonell.

- Mange sykehus og små landsbyklinikker er totalt eller delvis ødelagt av tyfonens herjinger. Det haster derfor med å sende inn helsepersonell, medisiner og utstyr slik at både de som ble skadet og de med kronisk sykdom får hjelp, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raustøl, i en uttalelse.

Det finnes nesten ikke medisiner i det rammede området, og mange helsepersonell er selv rammet av katastrofen.

- Om få dager reiser helsepersonell herfra for å drive en klinikk som har kirurgisk kapasitet og sengeplasser til 20 personer. Våre eksperter som allerede er i landet skal nå se hvor behovet er størst slik at vi raskest mulig kan få begynne behandlingen av sårede, fortsetter Raustøl.

Sender vannrenseutstyr
Kirkens Nødhjelp har allerede folk på plass i byen Tacloban, og et team på tre drar tirsdag fra Oslo for å få vannrenseutstyr på plass i de hardest rammede områdene.

- Vannrenseutstyret vil bli sendt fra Dubai, Malaysia og Oslo, sier informasjonsmedarbeider Arne Grieg Riisnæs i KN på vei til flyplassen tirsdag.

- Det begynner å bli kø på flyplassen i Tacloban. Men håpet er å få utstyret fram til Tacloban på torsdag, legger han til.

Fra Manila er også norske sjøfolk og kadetter ved Norwegian Training Centre (NTC) på vei med nødhjelp. Ved NTC trengerNorges Rederiforbund opp personell til norske skip. NTC sender sitt treningsskip lastet med nødhjelp fra Manila til Tacloban tirsdag kveld.

- Vi er i ferd med å laste opp et skip som jeg har leid denne måneden, før tyfonen slo til, for å drive opplæring av kadetter som er tiltenkt norske skip. Da tyfonen traff tenkte jeg at vi skal uansett ut å seile. Da kan vi like godt gjøre noe fornuftig, sier kapten Erik Fredberg Blom ved NTC til Dagbladet.

Fire dager etter at tyfonen Haiyan raserte områder av Filippinene, setter FN fart på det internasjonale nødhjelpsarbeidet. I tillegg til de 54 millioner dollar som til nå har kommet fra det internasjonale samfunnet, ber FN om ytterligere 301 millioner dollar. FN har allerede bidratt med 25 millioner dollar fra sitt sentrale nødhjelpsfond.

- Dette er en stor tragedie for Filippinene. Vi har allerede sett så mange kriser, men denne er den mest ødeleggende og dødelige, sier FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos.

Sender hjelp
USA har gitt hangarskipet USS George Washington ordre om å sette kurs for Filippinene. Hangarskipet kan produsere 1,5 millioner liter ferskvann daglig, i tillegg til å være en plattform for helikoptre og fly som skal settes inn i hjelpearbeidet.

Den norske regjeringen har til nå bevilget 20 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet i katastrofeområdet. Pengene kanaliseres via FN, Røde Kors og andre nødhjelpsorganisasjoner.

Stadig flere nordmenn som ikke har vært gjort rede for i det tyfonherjede området på Filippinene, har nå tatt kontakt, opplyser UD.

- Etter hvert som telefonlinjene gradvis kommer tilbake, har vi kommet i kontakt med flere personer som familier i Norge har vært bekymret for, sier pressekontakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB.

Fakta om tyfoner
* Tyfon er betegnelsen på en tropisk syklon i det vestre stillehavsområdet. I atlanterhavsområdet kalles den samme typen uvær orkan.
* Tropiske sykloner er stormsystemer som har en vindhastighet på over 32,6 meter per sekund i minst ti minutter.
* Syklonene dannes over havet under lavtrykk når havoverflaten er minst 26,5 grader og luften i atmosfæren over er fuktig.
* Den varme og fuktige luften beveger seg i en oppadgående spiral som vokser kraftig. Hele uværet kan ha en diameter på mellom 20 og 50 mil. I syklonens øye, som også kan være flere mil i diameter, kan det være helt vindstille.
* Det er ikke bare vindene i en syklon som forårsaker skader, men også det kraftige regnet og flombølger som skyller inn over kystområdene.

(Kilder: Wikipedia, NTB) (©NTB)


Fakta om filippinske øyer etter tyfonen Haiyan

* Leyte: 10.000 innbyggere fryktes omkommet i byen Tacloban. Byen har så langt vært sentrum for hjelpearbeidet. Mandag ankom 90 amerikanske marinesoldater i to militære transportfly fulle av nødhjelp.
* Samar: Det første stedet tyfonen traff land fredag. Flyfoto viser at lange kyststrekninger er helt smadret. Øyas guvernør har oppgitt at 433 personer er omkommet, men tallet er ventet å stige kraftig. En innbygger fra byen Guiuan har fortalt at væpnede menn truer med å drepe folk for å få tak i mat.
* Cebu: Minst 56 mennesker er så langt bekreftet omkommet. Øya er et populært turistmål. Den største byen greide seg bra, men det er usikkert hva som har skjedd i mer avsidesliggende områder av øya.
* Malapascua: En liten øy med kun 3.000 innbyggere, populær blant dykkere. Uværet knuste hus, hoteller og restauranter, og båter ble kastet på land. Det er ikke meldt om omkomne.
* Panay: Om lag 200 personer er bekreftet omkommet. Øya har nærmere 4 millioner innbyggere, mange jobber i fiskeindustrien.
* Boracay: En populær ferieøy. De materielle skadene er store. Bygninger ved stranden ble knust til pinneved.
* Palawan: En øy med mye urørt natur. Turistbyen Coron på nordspissen ble hardt rammet. Ni personer er bekreftet omkommet, og 400 turister er strandet på øya. Strømnett og vann- og kloakksystem er ødelagt, og det er frykt for matmangel innen et par dager.
*Negros: Sentrum for Filippinenes sukkerindustri. Øya har 4 millioner innbyggere og var godt forberedt på uværet. 89.000 personer ble evakuert på forhånd. Ingen er meldt omkommet.

(Kilde: AFP) (©NTB)

Nedenfor kan du se tv-bilder filmet av et tv-team som var i Tacloban da Haiyan rammet byen fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere