Slik røyker du

Foto: Olav Steimler

Skaff deg en skikkelig røykeovn i rustfritt stål. Den er relativt dyr men evigvarede og sikker.

10.07.06 08:08

TV 2 Nettavisen testet Vestnes-Røyken. Det var enkelt, renslig og ga et glimrende resultat. Du kan neppe vente å bli røykemester på første forsøk. Prøv deg frem noen ganger. Først med varmrøyking. Det er enklest. Deretter med kaldrøyking. Og vær nøye med temperaturen.

Fyring med ved og einer:
Hold oppe den øverste døra mens du fyrer opp i nederste kammer. Bruk helst bjørkekvist, einebusk og fire - fem grillbraketter. Etter 30-40 min bør du ha nok glør (unngå flammer) til å legge på sagmugg eller einebusk samtidig som du henger/legger fisken inn oppe. Husk å legge braketten over perforeringen for å kaldrøyke.

Første gang man prøver bør fisken ligge på rist for å unngå å få fisken ødelagt ved for høy varme. Juster trekken foran og bak for ønskelig temperatur/røyk. For kaldrøyking kan det være en liten lunk inne, men den bør ikke overstige 25-30 grader i øverste kammer.

Vi anbefaler å gjøre seg litt kjent med ovnen i starten for å oppnå beste resultat. Etterfyll med sagflis eller lignende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fyring med elektrisk glødespyd
Plasser glødespydet i sprekken under nedre dør. Venstre side for kald, og høyre for varmrøyking. På platen over glødespyd legges sagflis som etter 15-20 minutt vil utvikle røyk. Når eller om røykutviklingen skulle bli stor etter ca en time, så kan man koble ut strømmen en periode for å unngå for mye varme. Dette bør ikke overstige 28 grader ved kaldrøyking, bruk eventuelt koblingsur.

Ved mye vind og kulde bør det fyres manuelt, fordi glødespydet vil kunne få problem med oppvarming av flisen.

Fyring med gass
Sett inn brenner i nederste kammeret og flaske ved siden av. Sørg for å ha lufting i kammeret, og sjekk for eventuelle lekkasjer! Gassbrenneren bør stå så nært oppunder platen som mulig. Tenn lighter og åpne forsiktig gassen.

For kaldrøyking bør den være justert ned på minimum. Legg så sagmugg i øverste kammer rett over varmepunktet, og det vil her etter noen minutter starte og ryke. Etterfyll med røykeflis eller lignende.

Døren bør stå åpen ved bruk av gass, og vær forsiktig. Ha alltid et brannslukkingsapparat klart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.