RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ruster Norge opp for masseinnvandring

Tollere på Svinesund sjekker personalia på bussen fra Malmö. For mange syriske flyktninger ender en flere uker lang reise gjennom Europa på tollstasjonen i Svinesund.
Tollere på Svinesund sjekker personalia på bussen fra Malmö. For mange syriske flyktninger ender en flere uker lang reise gjennom Europa på tollstasjonen i Svinesund. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Politidirektoratet jobber på spreng med å revidere beredskapsplaner, og UDI sliter med bemanning.

Flere europeiske land, deriblant Tyskland og Østerrike, har innført midlertidig grensekontroll som følge av flyktningstrømmen. Norske myndigheter vurderer fortløpende å skjerpe grensekontrollen.

Justisdepartementet vil ikke redegjøre for hva en skjerpet grensekontroll i så fall innebærer.

- Vi vil komme tilbake til dette dersom det blir aktuelt, sier kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, Anne Rustad, til Nettavisen.

Politidirektoratet (POD) bekrefter at det ennå ikke er gitt instrukser om skjerpede grensekontroll, men sier de planlegger for masseankomster.

- Politidirektoratet har beredskapsplaner for masseankomster. Disse planene revideres i disse dagene, både på nasjonalt nivå og for enkelte politidistrikt. Innføring av grensekontroll er et politisk spørsmål som må avgjøres av departementet, sier seksjonssjef i Politidirektoratet, Jan Eirik Thomassen, til Nettavisen.

Vil ikke oppgi kostnader
Politidirektoratet vil imidlertid ikke oppgi hvor mye det vil koste å skjerpe grensene til Norge.

- Dersom det besluttes å innføre grensekontroll ved indre Schengen-grenser, vil det bety at flere ressurser må anvendes til kontrollvirksomhet. Dette merbehovet er det mulig å omregne til årsverk og kroner. Politidirektoratet kan imidlertid ikke oversende denne typen beregninger på nåværende tidspunkt, sier Thomassen.

Prognosene for antall asylsøkere til Norge i 2015 lå på 11.000. Men for halvannen uke siden uttalte Utlendingsdirektoratet (UDI) at det trolig kommer mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere innen utgangen av 2015. UDI utelukker ikke at det kommer enda flere i løpet av neste år.

Pågår forhandlinger om budsjett
Nå pågår det forhandlinger mellom UDI og Justisdepartementet for å få styrket neste års budsjett.

UDI-direktør Frode Forfang.

- Det pågår en dialog mellom UDI og Justisdepartementet om budsjettbehovet for neste år som følge av økt antall asylsøkere. Det jobbes blant annet med å beregne behov basert på ulike prognoser fremover. Dette vil pågå de nærmeste ukene, sier UDI-direktør Frode Forfang i en uttalelse til Nettavisen.

- Behov for en styrking
Bare i løpet av forrige uke ankom 790 asylsøkere Norge, ifølge UDI. Over halvparten kom fra Syria.

- Det som er sikkert, er at UDI ikke er bemannet til å håndtere det antallet asylsøkere vi nå får. Derfor er det utvilsomt et behov for en styrking. Dialogen handler om hvor stort behovet vil være, sier Forfang.

UDI har ansvar for behandling av asylsøknader, drift av asylmottak og utvisningssaker.

Politiets utlendingsenhet (PU) har ansvar for å registrere asylsøknader, etterforske for å fastsette identitet, samt uttransportering av personer uten lovlig opphold.

- Vi er i god dialog med Politidirektoratet (POD) om det løpende ressursbehovet både i år og neste år, men spørsmål om dialogen videre med Justis- og beredskapsdepartementet er det naturlig at POD svarer på, sier kommunikasjonsrådgiverved Politiets utlendingsenhet, Tuva Otterlei Blikom, til Nettavisen.

- Kapasiteten forsterket
- Registreringskapasiteten i Politiets utlendingsenhet er forsterket, det samme gjelder PUs bistand til distrikter som opplever økt ankomst av asylsøkere, for eksempel Østfold politidistrikt og Østfinnmark politidistrikt, sier Thomassen i Politidirektoratet.

Thomassen legger til at den sterke økningen i antall ankomster har en tydelig budsjettpåvirkning.

- Ankomstregistreringen ble styrket gjennom en kongelig resolusjon i forrige uke med fem millioner kroner, og Politidirektoratet har også gitt PU pålegg om internt å omprioritere ressurser til registrering av asylsøkere. Politidirektoratet gir imidlertid ingen informasjon om den løpende budsjettdialogen med Justis- og beredskapsdepartementet, sier han.

 Legges fram under statsråd
Statsminister Erna Solberg (H) uttalte i forrige uke at regjeringen vil legge fram en tilleggsproposisjon for å håndtere den økte tilstrømningen av asylsøkere til Norge. Proposisjonen vil bli lagt fram under statsråd førstkommende fredag.

Under et EU-møte i Brussel mandag, ble medlemsstatene enige om å ta imot 120.000 flyktninger. Men det ble imidlertid ingen enighet om hvordan flyktningene skal fordeles.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere