RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Slik så det ut på Trandum etter opprørert
Slik så det ut på Trandum etter opprørert Foto: Politiets utlendingsenhet

Slik så det ut etter Trandum-opprøret

60 innsatte gjorde opprør på Trandum for snart to uker siden.  Her er politiets egne bilder av hvordan det så ut etter at opprøret var over.

TRANDUM: (Romerikes Blad): Flere titalls politibetjenter – utstyrt med skjold og gassmasker – måtte rykke ut for å slå tilbake opptøyene søndag kveld den 15. mars i år.

Romerike politidistrikt sendte alle tilgjengelige ressurser til stedet. I tillegg fikk de bistand fra Oslo politidistrikt.

Også 110-sentralen bisto politiet. De sto klare med brannslanger, og formålet var å spyle ned opptøyene om de innsatte ikke selv roet deg.

Nå er bildene av skadene etter opprøret offentliggjort av Politiets Utlendingsenhet.

Klikk på bildet for å vise neste bilde.

  • Slik så det ut på Trandum etter opprørert
  • Slik så det ut på Trandum etter opprørert
  • Slik så det ut på Trandum etter opprørert
  • Slik så det ut på Trandum etter opprørert
  • Slik så det ut på Trandum etter opprørert

ANNONSE

Ferdig etterforsket

Politiet er i utgangspunktet ferdig med etterforskningen av Trandum-opprøret, men har ikke kunnet konkludere i spørsmålet om opptøyene var planlagt, skriver Romerikes Blad

Elleve innsatte er mistenkt for skadeverk og for ikke å etterkomme politiets pålegg, men politiet har ikke kunnet konkludere entydig i spørsmålet om dette var planlagt.

– Noen hadde muligens en plan, mens andre bare sluttet seg til, sier politioverbetjent Øivind Kværner ved Ullensaker lensmannskontor til NTB.

Kontroll etter to timer

Kværner mener likevel det er mye som tyder på at det var planlagt. To avdelinger hadde kveldslufting, og så begynte det å bli urolig inne. De begynte å gjøre hærverk. De ansatte måtte trekke ut av avdelingene.

– Vi fikk kontroll etter omtrent to timer, sier politiinspektør og Trandum-sjef Ståle Sørmo til NTB.

Han mener det er den desperate situasjonen de innsatte er i, som utløser negativ atferd.

– Ikke overraskende

I etterkant av opprøreret uttalte Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) at de har ventet på et opprør i asylfengselet på Trandum.

– Vi er ikke overrasket over opprøret. Når mennesker blir holdt innesperret i en meningsløs hverdag uten å vite noe om framtida blir man fratatt verdigheten. Politiets utlendingsinternat på Trandum fungerer på lik linje som et vanlig fengsel. Her er det ingen muligheter til aktiviteter. Det er også begrensede luftemuligheter, uttalte generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå.

Noen sitter lenge

Av de til sammen 4.180 som var innom Trandum i fjor, satt 48 prosent under ett døgn før de ble sendt videre ut av landet. Til sammen 469 innsatte, 11 prosent, satt lengre enn tre uker.

– I kriminalomsorgen har du en dialog med den innsatte, de har en dom med en løslatelse i andre enden. De som er her lenge, er her fordi de ikke vil oppgi sin egen identitet, forteller Sømo.

Advokat Zulifqar Munir har flere klienter på Trandum, blant dem flere som deltok i opprøret i mars.

– Det er ikke noe problem å være innom Trandum i noen få dager, problemet er å være der lenge, sier Munir til NTB.

– Bakgrunnen for disse opptøyene på Trandum, er at de innsatte føler de blir stuet vekk, at ingen ønsker å ivareta deres rettigheter, sier han.

Les flere saker hos Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere