RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik så en av Norges fineste strender ut i romjula

Foto: Fredrik Myhre / Hjelp Havets Haier
Sist oppdatert:
- Hele stranden var dekket av søppel. Det var plast så langt øyet kunne se.

Sjøbadet i Moss ble kåret til en av Norges fineste strender i 2012. Etter uværet i romjulen ble stranden forvandlet til en søppelhaug, skriver Moss Avis.

- Hele stranden var dekket av søppel. Det var plast så langt øyet kunne se. Oljekanner, arbeidshansker og plastsekker hadde kommet inn fra Skagerrak med vinterstormene og finnes i store horder ute i fjorden og på strendene. Også i tangen og under sanden fant jeg mange småbiter av plast. Dette er virkelig ingen julegave, sier Fredrik Myhre marinbiolog og leder for organisasjonen Hjelp Havets Haier.

I juni i fjor ble Sjøbadet i Moss, sammen med åtte andre strender, kåret til Norges fineste.

De ble alle valgt ut av den internasjonale miljøsertifiseringen Blått Flagg. Over 3000 strender i 36 land er tildelt det høythengende flagget, og kriteriene for å bli godkjent er like for alle land som deltar.

- Etter uværet så stranda derimot ut som en søppelfylling, sier Myhre.

- Man ser tydelig at plasten er skylt inn fra fjorden, etter mange dager med kraftig vind, opptil storm styrke, fortsetter han.

«Du og jeg» har skylden
Marinbiologen fra Moss påpeker at plastavfallet ute i havet er et stort miljøproblem, og at det blir ekstra godt synlig når havet feier avfallet på land. At havet fylles med søppel skyldes i all hovedsak forbrukssamfunnet, kommuner med dårlige resirkuleringsordninger og svake internasjonale ordninger for søppelhåndtering. Det er verdt å ha i bakhodet at om lag 80 prosent av søppelet i havet stammer fra landbasert aktivitet, mener Myhre.

- Det er altså ikke mangel på opprydning fra kommunens side som er kritikkverdig i denne saken, men «deg og meg» som forbrukere og vår håndtering av eget avfall, sier Myhre.

Ryddet med traktor
Mandag ettermiddag var Moss kommune på plass for å rydde stranden for søppel. Det måtte traktor til for å få fjernet haugen av plast og skrot.

- Stranden ble ryddet i dag (mandag), som var første virkedag etter julen, opplyser ordfører Tage Pettersen til Moss Avis.

6,4 millioner tonn
Fredrik Myhre peker på de miljømessige konsekvensene av plasten som befinner seg i havet og ber regjeringen ta tak.

- Årlig havner minst 6,4 millioner tonn søppel opp i havet verden over. Plast dominerer blant dette søppelet. Det tar gjerne flere hundre år før plast brytes ned i naturen og den byr dessverre på mange problemer for små og store dyr i havet, sier Myhre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det trengs sårt penger og initiativ til å rydde opp i havet. De utallige tonn søppel som finnes der ute må hentes opp – og enda viktigere, det må sikres at ikke nytt avfall finner veien ned i dypet. Opplysning av mannen i gata, økt resirkulering og bøter som svir for de som driver med miljøkriminalitet vil være viktige deler av løsningen på problemet, sier Myhre.

Skal bade på Sjøbadet
Klokken 15.00 i morgen, nyttårsaften, skal en gjeng ta årets nyttårsbad på Sjøbadet – og nå ser det heldigvis ut til at de kommer seg hele ned til vannkanten.

- Ja, det begynner å se bra ut her nå. Kommunen er på plass med traktor og maskiner som renser stranden for alt søppelet. Dermed ligger det til rette for at badingen kan gjennomføres som planlagt, sier Nils Jørgen Kraft som er initiativtaker til nyttårsbadet på bystranden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kraft oppfordrer alle mossinger til å møte opp for å ta en dukkert.

- Vi kaller dette den årlige helsesjekken. Hvis kroppen din tåler et bad når Oslofjorden holder en temperatur på rundt fire grader, så bør du være tilfreds, sier Kraft.

- Vi bader når det er høyvann, så slipper vi å vasse så langt uti. Nå ser det ut som stranden blir fin igjen etter uværet også, avrunder han.

 

Les flere saker fra Moss Avis!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere