RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik så musa ut for 40 år siden

Sist oppdatert:
Mens Internett ble populært for 15-16 år siden, er musa hele 40 år.

Xerox er kanskje mest kjent som en gigantisk produsent av kopimaskiner, men selskapet burde kanskje vært kjent som et selskap som ikke forsto verdien av sine egne oppfinnelser.

Selskapet er nemlig skaperen av noen av de tingene vi i dag anser som de største selvfølgeligheter. I 1981 lanserte selskapet verdens første datamaskin med grafisk brukergrensesnitt, men hele 13 år før det så ble den første prototypen vist fram på en datamus.

Det er nå hele 40 år siden.

Demonstrert for første gang
Det var nemlig i desember 1968 at Doug Engelbart presenterte sin oppfinnelse for første gang til offentligheten. Den rare treboksen med hjul og en kabel fikk rett og slett navnet sitt fordi den lignet litt på den lille gnageren.

Den første demonstrasjonen av musa kan du se i disse videoklippene.

Egentlig hadde han funnet opp produktet allerede 7 år tidligere da han jobbet ved Standford Research Institute, men på dette tidspunktet var det ingen som visste om oppfinnelsen, og neppe noen som så verdien heller.

Lansert med Xerox Star
Den store introduksjonen til verden fikk ikke musa før i 1981 da Xerox lanserte sin Xerox Star. Dette var verdens første datamaskin som benyttet seg av noe annet enn linjer med tekst på skjermen, og som dermed hadde behov for en mus.

Star var ingen umiddelbar suksess, og to år senere så solgte Xerox patentet på musa til Apple. I etterkant har salget av forskjellige varianter av produktet vært relativt omfattende. Bare Logitech skal ha solgt over 500 millioner eksemplarer de siste 20 årene. I tillegg kommer alle andre produsenter.

Har utviklet seg
Teknologien bak datamus har utviklet seg ganske mye siden den første musa så dagens lys.

(saken fortsetter under bildet

Kulemusa dukket raskt opp etter Engelbarts første prototype, før utviklingen på musemarkedet har gått ganske raskt de siste årene med optisk mus, lasermus – og nå nylig Microsoft som lanserte sin BlueTrack-teknologi.

Musa er både elsket og forhatt, og sistnevnte kanskje mest fordi aktiv bruk ofte har ført til senebetennelse (les: musesyken). Ergonomi har derfor blitt stadig viktigere for mange produsenter, og det har ført til at det nå finnes datamuser i alle tenkelige og utenkelige former - der mus ofte er det siste du tenker på.

Om datamaskiner med trykkfølsomme skjermer kommer til å ta over for musa i fremtiden gjenstår å se.

Les også: PC-historiens spede barndom

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere