*Nettavisen* Nyheter.

Slik samler du kunst på budsjett

LETT GJENKJENNELIG: Munchs' Madonna er et av verdens mest berømte verker. Foto: (SCANPIX)

Med disse eksperttipsene kan du tjene en formue.

25.02.09 13:14

(LXUS.no) Plakaten du kjøpte da du så favorittbandet ditt spille på Rockefeller i 1993 har sikkert affeksjonsverdi. Men dersom du husker mesteparten av 80-tallet og litt til er du trolig blitt såpass voksen at det er på tide med litt kunst på veggene.

Men det er ikke bare bare å vite hva man skal kjøpe og til hvilken pris. Ingen er fødte kunsteksperter, men med den rette formen for trening kan de fleste lære seg noen nyttige triks som vil legge et godt grunnlag for en fremtidig kunstsamling.

LES OGSÅ:
Jacko-klenodier under hammeren
Denne kan knuse prisrekorden

Amy Goldrich er ekspert på kjøp av kunst, og nylig hold hun foredraget "Å samle kunst på budsjett" på anerkjente Dumbo Arts Center i Brooklyn. Her er ifølge Luxist.com Amys fem beste råd for hvordan du kan bygge din egen samling - uten å være oljemilliardær.

1. Gå på veldedighetsauksjoner

Veldedighetsauksjoner er en fin måte å støtte flere kunstnere samtidig. Ifølge Goldrich finner man her gjerne kunst som man ikke vanligvis ser på andre kunstauksjoner, og prisene kan være gode.

2. Tenk potensiale

Gå på nevnte auksjon og finn et verk av en relativt ukjent kunstner for en slikk og ingenting. Om fem år kan kunstneren ha en strålende karriere!

3. By på mindre prangende verk

For å unngå budkrig bør du ikke bare styre unna de berømte navnene, men også de mest storslagne bildene. Så lenge du elsker verket og gjerne vil ha det i hjemmet ditt, så blir det riktig uansett.

4. Møt kunstnerne

Under veldedighetsarrangementer er det ofte mange kunstnere til stede, som håper å få solgt et verk eller to. Hvis du får kontakt med en ung kunstner du kunne tenke deg å følge, vil han eller hun trolig holde deg oppdatert på fremtidige kunstverk og utstillinger.

5. Kall deg selv en samler

Du må ikke ha fem Munch-bilder i kjelleren for å kunne kalle deg en samler. For alle kunstnere, organisasjoner og andre som vil dra nytte av ditt kjøp, er du en samler. Forskjellen mellom en samler og en som bare kjøper kunst er ifølge Goldrich enorm.

- Det er en psykolgisk trang som driver samleren, sier kunsteksperten ifølge Luxist.com.

Dilla på luksus? Sjekk LXUS-forsiden - eller tips oss!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag