*Nettavisen* Nyheter.

Slik scorer Vålerenga

VALLHALL (vif.no): Tippeligaen nærmer seg halvspilt, og vi har sett på hvordan Vålerenga har satt sine scoringer så langt denne sesongen.

Vålerengas to første Tippeligamål ble scoret av Allan Jepsen. Først skrudde han en corner rett i mål i bortekampen mot Lyn i 2. serierunde, før han borte mot Brann i 4. serierunde smalt et innlegg i bue over Håkon Opdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Selv om de ser litt tilfeldige ut, så er det en tanke bak begge måla. Corneren skal slås hardt foran kassa, slik at den treffer mål om ingen av våre er borti den. Og, hadde ikke Sokolowski hatt dobbelt livtak på Fredheim Holm, hadde han satt den, forklarer assistenttrener Petter Myhre til vif.no.

- Scoringen mot Brann er kanskje mest tilfeldig i form av at innlegget blåser inn, men at Allan er i den posisjonen for innlegg er ikke tilfeldig. Sjansene for at et innlegg kan blåse inn øker for hver gang en spiller er i innleggsposisjon.

Offensive backer
Vålerenga trener mye på det med offensive backer som kommer i innleggsposisjon, og har høstet frukter av dette denne sesongen. Flere av målene som har blitt scoret har kommet etter innlegg fra en av kantene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har sannsynligvis Tippeligaens mest offensive backpar i Storbæk og Jepsen, og det er også grunnen til at vi hentet de. For å være mer uforutsigbare i spillet vårt, ønsker vi å sette opp backene eller kantene i innleggsposisjon. Jarl André, sammen med Freddy har vel flest målpoeng for oss så langt, og det er fordi han ofte er i riktig posisjon for innlegg.

- Når det er sagt, kan vi fortsatt bli bedre, selv om vi har hatt framgang. Vi trener hele tiden på dette, og har som mål å bli bedre til å komme i innleggsposisjon, ha gode innløp, riktig posisjonering i boksen og et presist innlegg foran kassa, sier Myhre videre.

I tillegg til Jepsens mål var Berres mål mot Viking (H), Sørensens andre mot Start (B), dos Santos mot Fredrikstad (B), begge Flos mål mot Stabæk (B) og Berres mål mot Sandefjord (H) alle etter at angrepet hadde blitt startet ut mot kanten og et innlegg hadde blitt slått foran motstandernes mål.

Få kontringsmål
Kun to av Vålerengas mål har kommet på såkalte kontringer. Jan Derek Sørensens første scoring mot Start, når han ble spilt i bakrommet av Ronny Johnsen før han satt ballen under Starts keeper var den ene.

Kontringsmål nummer to var Daniel Fredheim Holms scoring mot Sandefjord. Forsvaret brøyt et Sandefjord-angrep og Johnsen spilte umiddelbart fram til dos Santos som førte framover før han spilte fri Fredheim Holm i bakrommet. På direkten smalt han ballen i mål bak Espen Bugge Pettersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi kan bli bedre i kontringsspillet vårt, men møter ofte motstandere som ligger lavt og vanskeliggjør våre muligheter til kontringer. Når det er sagt må vi bli flinkere til å true rom og slå pasninger i det riktige rommet. Også må vi selvfølgelig slå ballen der folk er ledige, forklarer Myhre.

Ingen direkte frispark
Så langt denne sesongen har ikke Vålerenga scoret noen mål på direkte frispark.

- Det er noe av det vanskeligste å gjøre, og spillerne trener rett og slett for lite på det på egenhånd. Det krever tålmodighet for å terpe og man må ha den indre driven til å gjøre det. Man kan heller ikke slutte å terpe selv om man plutselig føler at man mestrer det. Trener man ikke på det hele tiden, mister man det. Se på spillere som Beckham, han står ofte igjen og terper på dødballer, og det er derfor han er såpass sikker som han er gang etter gang, avslutter Myhre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.