*Nettavisen* Nyheter.

Slik ser det ut på Mannen i dag

Det er fortsatt snø på «Mannen». Geologene håper på mildvær og regn slik at snøen kan smelte. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Bevegelsene i fjellmassene på rasutsatte Mannen har sakket vesentlig.

30.10.14 13:25

– Fjellpartiet har hatt mindre bevegelser etter den akselerasjonsfasen og de store bevegelsene vi hadde på tirsdag, sa sjefgeolog Lars Blikra på en pressekonferanse torsdag morgen.

Følg med værutviklingen her!

Snøen som har lagt seg på fjellsiden, har vært en utfordring for geologene. Men torsdag var det oppholdsvær og kaldt, noe som gjorde det lettere å måle bevegelsene i fjellet.

– Vi har fortsatt en bevegelse i fjellpartiet på rundt 1,5 centimeter i døgnet i hastighet, sa Blikra.

LES OGSÅ: - En varslet atombombe som ender med en kinaputt

Hvis været holder seg, vil hastigheten trolig holde seg stabil de nærmeste dagene, mener han.

Stålsetter seg for langvarig evakuering
Det kan gå lang tid før innbyggerne som er evakuert fra de rasutsatte områdene under fjellet Mannen, får vende hjem igjen.

De siste dagene har vært nervepirrende for innbyggerne i Rauma. Kraftig nedbør har utløst store bevegelser i fjellmassene på Mannen, og på det verste ble det varslet at et ras på opptil 120.000 kubikkmeter kunne gå når som helst.

Men siden tirsdag har bevegelsene i fjellet avtatt betydelig.

– Fjellpartiet har hatt mindre bevegelser etter den akselerasjonsfasen og de store bevegelsene vi hadde på tirsdag, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse torsdag morgen.

Må planlegge for vinteren
Fredag skal kommunen holde et møte med innbyggerne som er evakuert fra de rasutsatte områdene under fjellpartiet. Det er på tide å finne mer varige løsninger for dem, konstaterer ordfører Lars Olav Hustad.

– De bor greit nok nå, men vi må ha mer permanente løsninger framover, når vinteren setter inn for fullt, sier ordføreren til NTB.

Rundt ti mennesker er evakuert fra stedet, og ifølge ordføreren er det ikke aktuelt å la dem vende hjem med det første.

Usikkerhet preger de evakuerte, forteller han.

– Hva skjer med huset mitt? Når får jeg flytte tilbake? Vil jeg noen gang komme tilbake igjen? Det er det som har vært deres tanker oppi det hele. Samtidig har de praktiske utfordringer med husvære, klær, vaskemaskin, alt det dagligdagse som vi egentlig ikke tenker på. De har hatt det tøft på den måten, men de har taklet det veldig bra. Jeg er imponert over dem, sier Hustad. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.