*Nettavisen* Nyheter.

Slik ser du bra ut naken

Foto: Paul Weaver (Side2)

Gok Wan tipset Side2 om fem enkle måter å se fantastisk ut, uten slanking og plastisk kirurgi.

23.11.09 19:05

(SIDE2:) Med programmet «How to look good naked» har kjendisstylist Gok Wan slått et slag for kvinner som sliter med dårlig selvbilde.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Uten kosmetisk kirurgi eller slanking bygger han selvtillit hos kvinner i alle størrelser og alder, ved hjelp av klær som passer, styling og en og annen sjokktaktikk.

Fem tips
Vi møtte Gok i London og ba om fem enkle tips til et bedre utseende.

- Du har herved klart å komprimere livet mitt ned til fem punkter, ler han men svarer villig på utfordringen:

  • Du må ha et ærlig forhold til speilet ditt.
  • Du må ha bra undertøy.
  • Du må ha et godt skjønnhetsregime for stell av både kroppen, håret og neglene.
  • Uttrykk hva du føler om kroppen din til folk rundt deg. Ikke føl at dette er noe du ikke får snakke om.
  • Alle kvinner burde bli klar over samholdet med andre kvinner.

Å få kvinner til å føle seg bedre er nemlig hoveddelen av Goks jobb. Enten han jobber med «vanlige» kvinner i programmet sitt, eller med superstjerner på siden.

- Det er egentlig ikke noe forskjell på å jobbe med «vanlige folk» og kjendiser. I begge tilfellene handler det for en stylist om å gi personen kjærlighet, oppmerksomhet og å få henne til å føle seg fantastisk, sier han.

Liker «vanlige folk»
Allikevel innrømmer han at han foretrekker å jobbe med kvinnen i gata.

- Jeg tror jeg egentlig foretrekker vanlige kvinner i stedet for kjendiser, og det er det første gang jeg har innrømmet, avslører han.

- Vanlige folk er så begeistret, så fulle av energi og takknemlighet. Kjendiser har stylister rundt seg hele tiden, så det blir ikke noe spesielt, og det liker ikke egoet mitt, ler han.

Ble mobbet
Gok vokste opp i Leicester der foreldrene eide en fish and chips-butikk. Som barn var han ganske lubben og ble mobbet både for vekten og at han var halvt kinesisk. Det at han etter hvert innså at han var homofil, gjorde heller ikke saken lettere.

Så da Gok ble hyret inn for å lage en serie om kvinner med lav selvtillit, fant han raskt ut at han kunne identifisere seg med dem.

- Jeg innså plutselig at mine egne erfaringer med å være overvektig og en taper, for så å jobbe veldig hardt og bli en kjent motestylist, hjalp meg til å ha en naturlig empati med disse kvinnene, sier han.

- Jeg tror ikke at det er ting jeg sier som får dem til å få et forbedret selvbilde, men jeg gir dem en mulighet til å se på kroppene sine på en annen måte, sier han.

Jobbet med kreftpasient
I «How to look good naked» møter Gok mange kvinneskjebner, og den som har gjort mest inntrykk var da han møtte Kelly Chamberlain.

- Hun hadde hatt brystkreft og måtte fjerne det ene brystet sitt. Hun hadde nettopp blitt friskmeldt, men hatet kroppen sin og hadde mistet alt håret i kjemoterapi, forteller han.

- Da TV-produsentene først spurte om vi skulle lage et program om henne, ble jeg skrekkslagen! Jeg ante ikke hvordan jeg skulle grip det an, innrømmer han.

- Men det ble et fantastisk program, og Kelly er nå en helt annen person. Hun jobber for Breast Cancer Care og er en rollemodell for alle som får brystkreft, sier han.

Klær er psykologi
Selv tror mener han at klær handler mye om psykologi.

- Tidligere i min karriere da jeg stylet mange kjendiser, syntes de ofte at jeg var ganske rar. Stylister flest vil bare komme inn med en haug med klær, finne noe som passet, og så er de ferdig.

- Jeg er mer sånn, legg fra deg tingene og så går vi og tar en kopp kaffe, la oss skravle litt om hvem du er og hvordan du ønsker å se ut. For meg er klær 50 prosent psykologi. Hvis du finner det riktige antrekket kan du virkelig forandre hvordan noen ser på seg selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.