RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik sikrer du deg mot uværet

Sist oppdatert:
Det er varslet torden på Østlandet natt til mandag. Med seks enkle grep er du godt forberedt på lyn og torden.

Meteorologisk institiutt går søndag ut med følgende OBS-varsel for Østlandet :

"Fra natt til mandag ventes lokalt mye nedbør ifm kraftige regnbyger. Lokalt kan det komme 20-30mm/3t og totalt 30-50mm/12t. Det ventes også lokal torden og kraftige vindkast ifm bygene. I tillegg er det fare for lokale oversvømmelser, små jordskred og/eller flomskred der bygene treffer. Følg værradar og oppdatert informasjon på yr og varsom. Bygeaktiviteten minker utover mandag ettermiddag".

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Høysesong

Med en varm sommer følger det mye lyn- og tordenvær. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr.

Juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge, og i et normalår har vi over 100.000 lynnedslag. Telenor mottar nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret.

– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet, kan unngås med et enkelt grep. Det er å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, PC, og TV, når tordenværet kommer, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

– Mange av oss har for vane å skru av TV-en og ta ut støpselet. Det er også viktig å huske å trekke ut strømkontaktene til PC, nettbrett, modem og bredbåndsbokser for å unngå skader på elektrisk utstyr som er koblet til telenettet, sier Amundsen.

Store beløp

Det er heller ikke å anbefale å lade mobiltelefonen mens det tordner. Hvis du har fasttelefon, bør du sjekke med eventuell alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler den fra.

I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen eller bredbåndslinjen.

Hvert år påføres Telenor kostnader på over 20 millioner kroner som følge av skader ettertordenvær, ifølge Amundsen.

Det store flertallet av nordmenn er flinke til å koble ut elektriske apparater når det lyner og tordner, men det skjer fra tid til annen ulykker i forbindelse med tordenvær.

– Generelt oppfordrer vi folk til å holde seg unna teleledninger i huset og ikke prate i fasttelefonen i tordenvær. Det anbefales heller ikke å prate i mobiltelefon eller trådløs telefon, sier Amundsen.

Gjør hjemmet klart for tordenvær

1. Trekk først ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.

2. Fiber: Trekk ut støpsel på modemet. Trekk ut støpsel på ONT-boksen (Der fiberen kommer inn i huset).

3. Bredbånd: Trekk ut støpsel på modemet. Trekk ut DSL-kabelen som går til veggen (og verden utenfor) fra modemet. (Det står oftest DSL på denne)

4. Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.

5. Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

6. Montér overspenningsvern. Et overspenningsvern på telefonlinjen sikrer teleutstyret og sikringsskapet. Disse tre typene er laget for å verne mot skadelige overspenninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere