RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik sikrer du deg mot virus

Sist oppdatert:
Å bevege seg på nett er trygt - om du bruker hodet.

Tirsdag skrev vi om den halvårlige sikkerhetstrusselsrapporten til Symantec, som blant annet viste at det nå dukker opp nesten to nye ondsinnede typer programvare på internett hvert eneste minutt – hele døgnet.

Selv om tiden da de store e-postvirusene nå langt på vei er borte, har det aldri vært flere farer å beskytte seg mot på nettet.

Men ved å ta noen enkle forhåndsregler, så kan du fortsette å nyte internett fullt ut, men samtidig være ganske sikker på at du ikke blir offer for identitetstyveri, virus-angrep og andre former for uhumskheter.

Langt fremme - og blåøyde
- Vi i Norge ligger teknisk langt fremme, og vi har bredbåndsnett, vi har mange pc-er i huset – men vi tenker ikke på at vi skal ha den samme sikkerheten på alle pc-ene i hva. Skal vi kjøpe en sikkerhetspakke til alle pc-ene i huset? Hva med pc-ene til barna?, spør Hans Peter Østrem i Symantec til Nettavisen.

Han påpeker at selskapets rapport viser at Oslo kommer på en andreplass i Norden når det kommer til byer med flest botnets - og Bergen kommer på 4. plass.

- Vi er rett og slett litt blåøyde, mener Østrem.

Symantec har derfor laget denne listen på 10 punkter som skal gi deg en tryggere netthverdag. Vi har tatt oss den frihet å oversette og forenkle listen.

Slik beskytter du deg

- Privatpersoner burde alltid ha en internettsikkerhetspakke installert, som kombinerer antivirus, brannmur, funksjoner for å hindre hacking og lignende.

- Du må huske å oppdatere alle programmene dine med jevne mellomrom. Dette gjelder også antivirus-programvaren. Bruk en automatisk oppdateringsfunksjon om det er tilgjengelig.

- Vær klar over at flere sikkerhetsselskaper har funksjoner på sine nettsider som analyserer datamaskinen din for å se om du har programvare som trenger oppdateringer.

- Passordene dine bør være en miks av tall og bokstaver, og du bør bytte passord ofte. Les for øvrig Nettavisens guide for gode passord.

- Du bør aldri åpne, se på eller kjøre noen vedlegg i e-post med mindre innholdet er kjent.

- Du bør ha en anti-phishing-funksjon installert – og ikke minst aktivert (Internet Explorer og Firefox har halvgode funksjoner integrert). Pass uansett å aldri dele noen som helst personlig informasjon med mindre du er helt sikker på at nettsiden du skriver det inn på er legitim.

- Vær klar over at uønsket programvare automatisk kan installere seg på datamaskinen når du installerer visse typer fildelingsprogramvare, gratis programvare og lignende.

- Å klikke på lenker i e-post eller lynmeldingsprogrammer som MSN Messenger kan føre til at maskinen din automatisk blir infisert. Ikke trykk på lenker du ikke vet hva er.

- Enkelte programmer installerer automatisk uønsket programvare etter at du har godkjent en såkalt «end-use license agreement» under installasjonen av programvare. Disse avtalene kan inneholde mange finurlige beskrivelser. Selv om det er kjedelig, så bør du absolutt lese gjennom disse avtalene før du godkjenner dem. Det går bra i 99 av 100 tilfeller – men én gang er nok til å lage problemer.

- Har du et program som viser blinkende annonser, så er det en indikasjon på at spionvare kan være tilstede på maskinen din.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere