RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal champagne drikkes

Sist oppdatert:
Den boblende drikken kan faktisk være bedre til hverdags enn til fest.

(SIDE2): Det er duket for den siste artikkelen i skikk og bruk-serien og i dag skal det handle om en drikk som mange forbinder med fest og moro, nemlig champagne.

Les også:
Dette serverer du middagsgjestene
Drikk øl med stil
Overrask gjestene med kokkekunst
De beste vintipsene
Eksperimenter med julematen
Slik dekker du bordet
Slik blir kaffen best

I dagene frem mot jul har Side2 og Erik Lundesgaard, forfatteren bak boka «Skikk og bruk», tipset leserne om nettopp skikk og bruk. Blant annet har vi vært gjennom vintips, øldrikking og matlaging. Nederst i denne artikkelen kan du se alle videoene.

I dagene har Erik møtt Jens Blom fra Bølgen og Moi som lærer deg det som er verdt å vite om champagne. Se video her:

Smaker best til hverdags
Spør du meg smaker champagne best til hverdags, når minst ventet, eller når man føler at man fortjener den. Ved store høytider som 17. mai og nyttår lar man seg aller mest beruse av at man drikker de fornemme boblene, og klarer derfor ikke å nyte denne drikkens ofte komplekse smak. Derfor kjører jeg personlig økonomivarianten under helligdagene, også drikkes luksusvarianten til hverdags. Aller helst drikkes den sammen med noen som kjenner gode varer fra de ordinære. Hvorfor sløse bort en årgangsflaske med noen som ikke vet å sette pris på det?

Åpne flasken korrekt
En god champagne krever noe av deg. En god champagne kan være vanskelig å like for de som fortrekker det søtlige og lettdrikklige. De beste champagnene derimot kan være fra det ekstremt syrlig til det tunge og eikepregede. Uansett hvilken kvalitet på champagnen (eller musserende vinen) du velger, fordrer drikken at du åpner den på en skikkelig måte.

På tross av at Napoleon angivelig skal ha sagt at «med champagne forsvinner all etikette», er det vulgært å smelle champagnekorken i taket. Ønsker man å få det beste ut av drikkens smaker og aromaer, er det nødvendig å åpne flasken korrekt. Drikken bør være tilstrekkelig avkjølt til mellom 8 og 10 grader. Er den ikke riktig avkjølt, kan man risikere at innholdet spruter ut ved åpning.

Først fjernes folien, og sikkerhetsvaieren rundt toppen av flasken. Folien skal bare fjernes rundt tuten. Her syndes det ofte. Det er trist når folk drar av all folien. Flasken blir jo naken! Flasken holdes i 45 graders vinkel med korken i venstre håndflate, mens flasken vris med et høyrehåndsgrep om bunnen. Man skal vri flasken, ikke korken, for da vil korken komme ut av seg selv. Som Tony Soprano sa til sin sønn, da han skulle lære ham kunsten: «Alt handler om håndlaget». Drikkens smaker beholdes i flasken uten at halve innholdet spruter ut, og som feinschmeckere omtaler en perfekt utført åpning: «Det skal låte som en tilfreds kvinnes sukk». Noe som sa champagne var vulgært?

Hva med å bruke sabel?
For de som mener champagnen krever store ritualer, bør man merke seg begrepet sabrering. Myten sier de franske soldatene under Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet åpnet champagneflaskene med sabel ridende til hest. Kjennere forakter metoden, og det er kanskje ambisiøst for den som verken rir eller fekter, men å åpne en flaske med sabel er en svulstig skikk som kan gjøre inntrykk i selskapslivet. Særlig hos kvinner. Sabelåpning krever trening og armslag. Det kan være en fordel med vernebriller om man ønsker å beholde synet (i tilfelle ikke alt går etter planen). Emballasjen og sikkerhetswiren fjernes. Flasken holdes med venstre hånd i vinkel og sabelen i høyre hånd. Sabelen føres opp langs flaskehalsen og man slår på tuten. Voila! Flasken er åpnet og tuten er slått av.

Se alle videoene om skikk og bruk her (velg film i menyen til høyre for videovindu):

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere