Slik skal de reddes

Foto: HO (Afp)

I kveld norsk tid begynner en redningsaksjon verden ikke har sett maken til. Se bilder og video.

13.10.10 08:36

Siden 5. august har 33 gruvearbeidere sittet innesperret flere hundre meter under bakken i San Jose-gruven nær Copiapó i Chile etter at en gruvegang raste sammen. Nå nærmer omsider tiden seg for evakuering.

Boringen av en redningssjakt er avsluttet, kapselen som skal heises ned for å hente gruvearbeiderne opp er testet, og redningsteamet som skal senkes ned i gruva er klare til innsats. Stålkapselen som skal benyttes er 3,95 meter lang, 51 centimeter i diameter og veier rundt 400 kilo. Den er designet og bygget spesielt for denne redningsaksjonen, melder Cooperativa.cl.

Les også: Redningsaksjonen framskyndes

Redningsaksjonen har blitt framskyndet flere ganger, og det er nå ventet at aksjonen kan starte allerede ved 23-tiden norsk tid.

Omfattende hjelpeapparat
Hjelpeapparatet som venter gruvearbeiderne når de kommer opp i dagen etter vel to måneders fangenskap, er omfattende. I tillegg venter venter familie og pårørende i spenning på se sine kjære igjen, og rundt 1000 journalister fra hele verden er på plass for å følge redningsaksjonen.

Mediene har i to måneder beleiret San Jose-gruven, og flere TV-stasjoner sender nå døgnet rundt-dekning av dramaet.

Chiles president Sebastian Piñera vil være på plass når redningsakjonen begynner, melder Cooperativa.cl.

Mandag morgen var mer enn 220 forskjellige mediebedrifter fra 40 forskjellige land til stede, melder engelskspråklige Santiago Times på nett.

630 meter under jorda
Lørdag nådde boret på den store T-130-drillen endelig ned til gruverommet arbeiderne skal evakueres fra. Det ligger rundt 630 meter under jorda. Herfra er det passasje til tilfluktsrommet som har vært arbeidernes bosted i to måneder.

45 minutter per mann
Siden dette avgjørende gjennombruddet i redningsarbeidet, har ting skjedd i rask rekkefølge. Stålkapselen som skal brukes til evakueringen er testet ut og fungerer som forventet. En 24 millimeter tykk stålwire skal trekke kapselen opp til overflaten. Tiden det vil ta å hente opp hver arbeider er beregnet til cirka 45 minutter, ifølge Reuters. Det inkluderer tiden det tar å fire kapselen ned.

Firer ned redningsmenn
Fire redningsarbeidere skal først fires ned i gruven og gi gruvearbeiderne hjelp før man begynner å heise dem opp - én etter én. Flere av mennene nede i gruva skal ha tilbudt seg å være sistemann opp, ble det rapportert søndag. Den endelige lista vil ventelig bli satt opp blant annet på bakgrunn av den enkeltes mentale og fysiske helse. De som er i OK form vil bli heist opp først, deretter de svakeste og til slutt de sterkeste, rapporterer Santiago Times.

HTML EMBED
SlideShowPro({ attributes: { id: "album-3792", width: 550, height: 400 }, mobile: { auto: false }, params: { bgcolor: "#000000", allowfullscreen="true" : true }, flashvars: { xmlFilePath: "http://193.227.204.213/ssp_director/images.php?album=3792", paramXMLPath: "http://193.227.204.213/ssp_director/m/params/chrome.xml" } });

Rett på sykehus
De fire redningsarbeiderne fires ned tirsdag, og sent tirsdag kveld chilensk tid er det ventet at den første av gruvearbeiderne begynner oppstigningen. Vel oppe vil de bli sendt rett på et feltsykehus i nærheten. Etter to lange måneder vil de få møte igjen sine kjære i et stort rom. Etter et kort gjensyn her vil de bli fløyet i helikopter til regionalsykehuset i Copiapó. Her vil de tilbringe minimum tre dager for en grundig medisinsk sjekk.

Se video fra testingen av redningskapselen her. Video hentet fra Cooperativa.cl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.