Lørdag smeller det, da er det nemlig duket for årets fem-mil i Holmenkollen. Under fjorårets konkurranse var det fullt kaos, da slåsskamper, ulykker og fyllekaos preget dagen.

Kort tid etter fjorårets femmil gikk politiet og arrangøren av ski-festen ut og fortalte at de skulle finne ut hva som gikk galt under femmila.

I februar holdt politiet, arrangør og Sporveien en pressekonferanse der de presenterte hvordan årets femmil skulle foregå. Tidspunktet for femmila ble blant annet flyttet, og starter nå klokken 10 i stedet for klokken 14. T-banen skal blant annet stoppe på T-banestasjonen Holmenkollen, i stedet for Frognerseteren.

Flere grunner til at det blir Holmenkollen

- Det er flere årsaker til at vi velger å kjøre til Holmenkollen T-banestasjon. Det er den eneste stasjonen som er beregnet for å være en arrangement-stasjon. Den tar 6-vognstog, altså de lange T-banene, og logistikken ut og inn er tenkt gjennom og planlagt, sier kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud til Nettavisen.

Han opplyser at Frognerseteren T-banestasjon kun tar de kortere T-banene, og at stasjonen er relativt uoversiktlig.

- Det er gjerder rundt og inne i skogen som skal beskytte området, men erfaringen fra i fjor er at det ikke ble tatt hensyn til gjerdene. Folk kom inn overalt, og da snakker vi om dette med sikkerhet, sier Asperud.


- Det er det som er det mest effektive for å frakte mest mulig publikummere raskt, sier han. Kommunikasjonssjefen trekker også inn kapasitet som et argument for hvorfor de har valgt å bruke stasjonen på Holmenkollen.

- Det vil bli kø

Asperud understreker at det har vært god kommunikasjon med arrangør av skifestivalen i forkant, hvor de har sett på ulike løsninger. Han legger til at politiet og og bymiljøetaten også har vært koblet inn.

- Her er det mange som har gått sammen for å finne gode løsninger, sier Asperud.

Selv om Sporveien har satt inn tiltak er det viktig å huske på at det vil bli kø.

- Det vil bli kø, men de køene vil være i bevegelse. Hver T-bane vil ta cirka 1000 mennesker, så med en gang 1000 mennesker er inne så slipper vi 1000 nye ned. Legger man det inn i planleggingen så kommer dette til å gå kjempefint, sier kommunikasjonssjefen.

Politiet har anbefalt flere tiltak

Også politiet har vært involvert når det gjelder planlegging av årets femmil. Stabssjef i Oslo-politiet Martin Strand opplyser at de har deltatt i den samlede evalueringen som ble gjort med alle aktørene etter det som skjedde i fjor.

- Da foreslo vi tiltak for hvordan de kan gjennomføre neste gang, og mange av de tiltakene har blitt gjort. Starttiden for femmila er et eksempel på en av endringene, sier han til Nettavisen.

Han legger til at det er arrangør Holmenkollen Skifestival som har ansvaret for festivalen.

Det har tidligere blitt rapportert at politiet vil stoppe de som er for fulle fra å komme inn på t-banestasjoner i Oslo. Det kan Strand avkrefte at de kommer til å gjøre.

- Vi kommer ikke til å stoppe folk på t-banestasjoner, det har ikke vi noe grunnlag for. Det vi kan gjøre noe med er om folk drikker på offentlig sted, men det er snakk om 50.000 mennesker som skal opp dit. Vi kan ikke bruke all kapasiteten vår på det, så her må vi spille på folks fornuft, sier han.

- Ikke bare fylla som har skylda

Han sier at det er ikke er fyll som er den eneste grunnen til at det ikke gikk bra under fjorårets festival, men at logistikken også spiller en rolle.

- Logistikken med å frakte så mange mennesker ned på kort tid gikk ikke, også ble det forsterket av at folk var kraftig beruset, sier han og legger til:

- Det er ikke fylla som har all skylda.

Strand opplyser at det vil bli køer i år også, og at folk må forvente at det blir kø både inn og ut av området. Han oppfordrer alle til å se på det hele som en opplevelse.

- Jeg ønsker at dette skal bli et fantastisk arrangement. Husk at dette er et familiearrangement, så bruk alkoholen med måte. Når vi nå også ser hvilken form skiløperne våre er i, så må jo dette bli helt fenomenalt, sier Strand.