Slik skal han fullføre legedrømmen

Foto: Aslak Torgersen

- Det er trist at karakterene er alt som skal til for å realisere drømmer i Norge, sier medisinstudent Espen Gavin.

(SIDE2:) Den norske studenten Espen Gavin (22) dro til Tsjekkia for å kunne fullføre drømmen om å bli lege.

Les artikler om studier og karriere i
Side2s utdanningsspesial: Drømmefabrikken

Høye poenggrenser
Når du skal søke studieplass er det ofte karakterer og poeng det som avgjør om du kommer inn på skolen eller ikke. Ett av de mest populære studiene i Norge er medisinstudiet, men på grunn av mange søkere, få plasser og høye karaktergrenser er det stor kamp om plassene. Da kan det å reise til utlandet være en mulighet.

- Karakterene er det som skal til for å realiserere drømmer i Norge for tiden. Det ble derfor vanskelig å komme inn på medisinstudiet i Norge fordi jeg ikke akkurat tenkte så mye på det å bli lege da jeg fikk på videregående skole, sier Espen Gavin til Side2.

22-åringen er på sitt første av totalt seks år på medisinstudiet og han tror ikke han er alene om å føle at karakterer er med på hindre studenter til å begynne på drømmestudiet.

- Jeg fant løsninger utenfor det norske systemet som gjør det mulig for meg til å bli lege. Denne utdannelsen er også gyldig i Norge og det er jeg selvfølgelig veldig takknemlig for, informerer studenten.

Les også:

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Tøft studie
Det er ingen hemmelighet at legestudiet kan by på utfordringer for mange, men Espen sier at med gode studiemetoder og hjelpsomme medstudenter er dette en mulighet for mange som ønsker å studere medisin.

- Det er fantastisk mye å lese. Kravene er skyhøye og testene er mange, sier studenten.

- Jeg hadde hørt at det var hardt. Dette har jeg fått erfare selv opptil flere ganger. Du bør sørge for at du har basiskunnskapene i bunnen når du tråkker inn i klasserommet for første gang, tipser Espen.

Han påpeker også at selve det faglige ikke trenger å være en av grunnene for at det kan virke tøft for mange. Espen tror mange opplever at det er tungt rett og slett fordi man ikke er vant til strukturene man må ha når man tar høyere utdanning.

- Disse er du nødt til å ha. Her i Tsjekkia kreves det også at alle utenlandske studenter skal lære seg tsjekkisk og latin. Det sier seg selv at studiet tar mye tid, sier Espen som også forteller at ettermiddagene som oftest går med til lesing.

Hvilke yrker passer din personlighet?
Ta Side2s karrieretest her.

Støttes av Lånekassen
Noen kan være skeptiske mot en utdanning i utlandet fordi de er usikre på at dette gir dem de nødvendige kvalifikasjonene for å få jobb i Norge. Dette er derimot ikke noe som bekymrer utenlandsstudenten.

- Akkurat nå er mye uvisst om den nye turnusordningen for nyutdannede leger. Men at det blir en ordning og at man får jobber er det liten tvil om. Norge trenger leger og vi trenger jobber.

Espen anbefaler uansett de som er interessert i medisin, men som ikke har karakterer til å komme inn i Norge, om å se etter mulige løsninger i utlandet. Han sier blant annet at studentene får god hjelp av administrajonen og forskjellige studentorganisasjoner.

- Jeg og de andre norske studentene er også kjempeglad for at vi har den norske organisasjonen ANSA (Association for Norwegian Student Abroad). De arangerer blant annet turer til andre byer og land. Vi setter også stor pris på at det er så billig å leve her, smiler Espen.

- Brenner du for dette yrket og har lyst til å ofre litt for å bli lege, er dette definitivt plassen for deg. Studiet er støttet av Lånekassen og neste år trenger vi flere norske studenter, informerer den strukturerte 22-åringen.

Les også:

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Sånn regner du ut dine poeng
For den som skal søke gjennom primærvitemålskvote, er det karakterene som skal beregnes. Primærvitnemålskvote er for dem som kommer rett ut av videregående skole. For å finne dine karakterpoeng, må du finne gjennomsnittet av samtlige av dine karakterer, og multiplisere med 10. Du må regne karakteren med to desimaler.

Hvis du søker på grunnlag av ordinær kvote, må du legge til poengene du har fått gjennom høyere utdanning, folkehøgskole, sivil eller militær førstegangstjeneste og alderspoeng. Du regner altså skolepoeng + realfagspoeng + kjønnspoeng + tilleggspoeng + alderspoeng. Da finner du ditt tall. Ordinær kvote er for dem som konkurrerer med tilleggspoeng som er tatt etter normalt treårig løp.

Poenggrenser for medisinstudiet 2011:

PK – Primærvitnemålskvote. OK – Ordinærkvote.

Medisin ved Universitetet i Oslo: høst OK 67.8 PK 58.4

Medisin ved Universitetet i Oslo: vår OK 67.0 PK 57.5

Medisin ved NTNU: OK 66,4 PK 58,4

Medisin ved Universitetet i Tromsø: OK 65.9 PK 56.8

Medisin ved Universitetet i Bergen: OK 65.1 PK 56.9

(Tallene er hentet fra Samordna opptak.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.