RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal hun sørge for høyere straff for dyremishandling

HØYT PÅ LISTA: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ha strengere straffer for mennesker som mishandler dyr. Foto: Scanpix
HØYT PÅ LISTA: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ha strengere straffer for mennesker som mishandler dyr. Foto: Scanpix
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) mener straffene er for lave.

StTORTINGET (Nettavisen): Sterke krefter innen dyrevelferd møtte torsdag landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) på Stortinget. I et to timer langt seminar ble det utvekslet ideer og visjoner for dyrepolitiet, som regjeringen har bestemt at skal opprettes.

En rød tråd gjennom seminaret var sammenhengen mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Forskning viser nemlig at voldskriminelle ofte også har utøvd vold mot dyr. Sterke reaksjoner mot mennesker som mishandler dyr, kan derfor være forebyggende mot så vel menneskevold som dyrevold.

Les også: Norge får dyrepoliti

- Klar sammenheng
- Klarer vi å ta dem som utøver vold mot dyr, så kan vi ta dem som er voldelige mot mennesker også. Det er helt klart en sammenheng der, sier Listhaug til Nettavisen.

Statsråden er klar på at straffereaksjonene mot de få dyremishandlingssakene som har havnet i rettsvesenet har vært for lave. Høyere straffer i framtiden skal bli enda et forebyggende grep mot mislighold og vold mot dyr.

- Strafferammen må økes. Det er et handlingsrom når det gjelder straff for brudd på Dyrevelferdsloven. Vi mener politiet kan utnytte dette i enda større grad, men da trenger de mer kunnskap om dyr. Det kommer dyrepolitiet til å ha.

Les også: - Sultet hester til døde

Les også: «Tigern» (8) skutt fem ganger i hodet

Fakta: Funn i studier basert på intervjuer med kriminelle:

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Av personer i behandling for psykiatriske lidelser som viser aggressivitet mot mennesker rapporterer 23 % å ha drept hunder og katter med forsett, 18 % rapporterer å ha torturert dem. For ikke-aggressive pasienter i behandling for psykiatriske lidelser, har 10 % drept og 5 % torturert dyr.
  • Av menn som skårer høyt på aggressivitet, men ikke er kriminelle, rapporterer 25 % å ha utført 5 eller flere aggressive handlinger mot dyr. Hos menn som skårer lavt for aggressivitet fant man ingen tilfeller av vold mot dyr.
  • Av innsatte i fengsel som soner dom for voldtekt rapporterer 48 % å ha begått dyremishandling.
  • Av personer som har utført seksualiserte drap, har 36% mishandlet dyr i barndom og 46% i ungdomsalder.
  • Av innsatte i fengsel som soner dom for barnemishandling rapporterer 30 % å ha begått dyremishandling.
  • I en studie rapporterer 63% av innsatte i fengsel som soner dom for generell/ uspesifisert vold å ha begått voldelige handlinger mot dyr, mens tallet er 11 % for innsatte som soner for annet enn voldsdommer. I en annen studie er tallene for voldelig behandling av dyr 56 % for voldsdømte innsatte, og 20 % for ikke-voldsdømte innsatte.

Kilde: Dyrepoliti.no

Strafferammen Listhaug snakker om er Dyre­velferdsloven av 2009 som fastsetter en strafferamme som gir bøter eller fengsel fra ett til tre år, avhengig av hvor grovt tilfellet er.

Ministeren tror at økt dyrekunnskap hos politiet og flere tilsyn med dyreholdet, sammen vil gi økt fokus på dyrevernet, og slik øke straffene for overtredelse av Dyrevelferdsloven.

Ønsker solid straff
Direktør i Mattilsynet, Harald Gjein, er enig i at reaksjonene mot mennesker som blir anmeldt for brudd på Dyrevelferdsloven, har vært for svake.

- Vi vil at den som har utført slike gjerninger mot dyr får en solid straff, men det skjer dessverre ikke alltid.

Han ønsker seg en tøffere påtalemyndighet.

- Straffene som idømmes er altfor lave. Vi mener påtalemyndigheten må bruke hele strafferammen som ligger der.

Mattilsynet fikk nylig direkte ordre fra Listhaug: - Gjør flere tilsyn.

NOAH: Siri Martinsen.

Hun mener det er bedre med mange korte besøk enn få grundige.

- Man ser ganske kjapt om alt er som det skal, eller ikke, sier ministeren.

Mattilsynet varsler nå endring.

- Vi skal stikke hodet innom flere steder. Både for å vise at vi er her og for å avdekke regelbrudd, sier Gjein.

Les også: - De som mishandler dyr, mishandler ofte mennesker

Les også: NOAH: – Nødvendig med dyremishandlingsstraffer som svir

- Foreldede argumenter
Leder av organisasjonen for dyrs rettigheter - Siri Martinsen - opplever at det nå jobbes med å kvitte seg med holdninger som «det er jo bare et dyr».

- Det er ikke veldig mange i samfunnet som aksepterer vold mot dyr, men noen tenker fortsatt på dyr som en ting, en gjenstand som skal holdes litt nede. Foreldede argumenter, er det.

Hun har tro på at bekjempelse av dyremishandling kan gi positiv effekt på arbeidet mot vold ellers i samfunnet.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere