*Nettavisen* Nyheter.

Slik skal hun stoppe ufrivillig deltid

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil nå sikre større stillingsbrøker for de som har rett på dette. Her under årets kvinnemarkering for LO 8.mars. Foto: Lars Brock Nilsen

Regjeringen går nå inn for å lovfeste retten til heltidsstillinger for de som har jobbet for mye.

- Vi vil ha slutt på at unge kvinner tilbys 17-18 prosent stillingsbrøker, og at de skal ringes hver eneste helg for å få fylt opp stillingsparken, sa Anniken Hutifeldt til trampeklapp fra de fremmøtte under LOs kvinnemarkering 8.mars da hun talte for en slutt på ufrivillige deltidsstillinger.

Arbeiderpartiet foreslår nå at alle som jobber mer enn sin avtalte arbeidstid, etter ett år skal ha krav på den stillingsandelen de faktisk jobber.

- Har du jobbet 80-100 prosent det siste året, så skal du jammen meg ha rett på å bli tilbudt denne stillingsbrøken igjen, sier arbeidsministeren til Nettavisen.

Har du da vært ansatt i en 20 prosent stilling, men har jobbet oppimot 80 prosent det siste året, skal du i realiteten få lovfestet rett til å bli tilbudt denne stillingsprosenten.

I Norge jobber 40 prosent av kvinner deltid, mens dette kun gjelder for 14 prosent av menn.

Deltid fortsatt viktig
Arbeidsministeren understreker at hun ikke ville begrave viktigheten av et arbeidssamfunn med deltidsstillinger.

- Vi trenger deltid. Vi trenger og flere deltidsstillinger. Dette gjelder spesielt om vi skal klare å få flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet, og for de som vil jobbe uttover i pensjonsalder. Men de som ønsker større stillinger, ønsker vi skal ha sterkere rettigheter, sier Huitfeldt til Nettavisen.

- Omsorgssektoren trenger dette
Hun legger og spesielt vekt på viktigheten av loven for unge kvinner som har utdannet seg innen omsorgssektoren.

- Disse kommer ikke til å finne seg i å bli tilbudt 17 prosent stillinger etter endt utdanning. En undersøkelse som Unio har gjennomført viser også at unge sykepleierstudenter ønsker heltidsstillinger.

Huitfeldt mener små stillingsbrøker ikke kun er et problem for kvinner, men at det disse er spesielt sårbare.

- Om du går inn på et kjøpesenter, legger man ofte merke til at de som jobber i jernvarehandelen har full stilling, mens de som jobber i klesbutikk jobber deltid.

Ulike oppfatninger
Arbeidsministeren mener det må samarbeides med arbeidsgiver og arbeidstaker for å kunne legge til rette for større stillingsbrøker.

- Jeg ser jo at det kan komme til å bli ulike oppfatninger om loven skulle bli en realitet. Men dette må det jobbes for når det viser seg at kvinner ønsker seg heltidsstillinger, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.