Torsdag 18. februar slipper Sony PSP-spillet «SOCOM U.S. Navy SEALs: Fireteam Bravo 3», og med det lanserer spillselskapet sine nye kampplan for å bekjempe piratkopieringen som herjer Playstation Portable.

Sonys idé er å hindre tilgang til online flerspiller med mindre du registrerer spillet hos Sony med en kode. Koden følger med i coveret til UMD-versjoner av spillet, mens kjøper du spillet på nett, blir det automatisk registrert, skriver IGN.

Kjøp ny kode for 20 dollar

Dette kan hindre personer fra å laste ned ulovlig, piratkopiert programvare, men det setter også en effektiv stopper for brukte spill. Sonys servere klarer ikke å se forskjell på om tidligere brukt spill er kjøpt lovlig - eller stjålet.

Sonys har en løsning for dette også. For 20 dollar kan du kjøpe en ny kode som gir deg muligheten til å registrere spillet på en ny person. Mon tro dette på sikt kan slå bena under bruktsalget av spill, som blant annet Gamestop tilbyr? Det er eventuelt et problem Sony neppe bryr seg meg, spillselskapene ser helst at forbrukerne kjøper nye spill.

Et annet spørsmål som reiser seg er hva som skjer dersom en person skifter ut sin PSP med en annen modell. Vi regner imidlertid med at Sony følger vanlig praksis og knytter koden til person gjennom brukeridentifikasjonen på Playstation Network.

Kan overføres til PS3

Electronic Arts har valgt en lignende metode med «Mass Effect 2», «Saboteur» og «Dragon Age: Origins», forbrukere som kjøper spillet nytt får tilgang til en engangskode med ekstra innhold til spillet.

Sonys taktikk gjelder først og fremst ett spill til PSP, men kan lett overføres til andre spill - og til Playstation 3.

- «SOCOM: Fireteam Bravo 3» er det første spillet med det nye onlinetilskuddet. Som med mange program, undersøker vi fremtidige muligheter, men har ingenting å annonsere på dette tidspunktet, sier markedssjef John Koller i Sony til nettsiden.

Mindre piratkopiering med PSP Go

Koller forklarer at piratkopiering fremdeles er et problem på PSP, men at situasjonen er merkbart bedret etter lanseringen av PSP Go. Spill og programmer til PSP Go må kjøpes via nettbutikken Playstation Store.

- Lanseringen av PSP Go og tilgangen til Playstation Store fra PSP-3000 var viktige skritt for å bekjempe piratvirksomhet og få folk til å laste ned spill lovlig. Siden da har vi sett en jevn økning i salg av digitale spill og PSP Go har utvilsomt spilt en kritisk rolle i å minimere omfanget av piratkopiering på PSP, sier han.