RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik slår du lengst

Loften på driveren er med på å avgjøre hvor langt du slår.

Jo mindre loft på driveren, jo lenger vil du slå. Ja, det stemmer - hvis du heter John Daly!

Men for oss andre dødelige er virkeligheten en helt annen. «Åh», sier du, «hvorfor det?»

Jo, det har seg slik at det er noe som heter optimal utgangsvinkel. For å illustrere dette; tenk på en vannslange. De aller fleste har lekt med en hageslange eller høytrykksspyler.

Hvis du forsøker å sende vannstrålen av gårde så langt som mulig, finner du raskt ut hvilken vinkel som er best ved å prøve og feile litt.

Skaff deg din personlige caddie:Klikk her!

Øker du trykket, vil vannstrålen gå lenger ved å senke utgangsvinkelen på slangen. Når du senker trykket, vil strålen gå kortere.

Hva gjør du da for å få strålen til å gå lengre?

Jo du hever slagen - det vil si vinkelen på strålen i utgangen. Dette er lettere for gutter å forstå som har en medfødt apparatur i denne sammenhengen som de sikkert har eksperimentert en del med på dette området.

Akkurat på samme måte er det med driveren. Har du en høy svinghastighet (størst trykk), går ballen lengst med lavere loft. Har du lavere svinghastighet, må du ha mer loft for å få ut ditt maksimale lengdepotensiale.

Du kan ikke samtidig senke hageslangen når trykket minker. Da blir lengden på vannstrålen kraftig redusert. See the point? (Hvis du da ikke skal vaske føttene dine med hageslangen!)

Denne saken er levert av Golfsiden.no.

Det er foretatt målinger som bekrefter de ovenfor beskrevne sammenhenger. Med en svinghastighet på 150 kmh, og en oppadgående bevegelse med driveren på 2,5 grader, vil lengden på slaget øke fram til du kommer til 13 grader før lengden avtar igjen.

Slår du ned på ballen, må du ha enda høyere loft for å få maksimum lengde på slaget. Med bare 100 kmh i hastighet bør du ha 19 grader loft for maksimal lengde.

Interaktiv golfklubb: Klikk her!

Vi gjør oppmerksom på at det ikke er så veldig stor forskjell i lengde. En spiller som øker loften i sin driver fra 9 til 13 grader og en svinghastighet på 150 kmh, vil øke utgangsvinkelen fra 10,5 til 13,7 grader og lengden fra 189 til 195 meter (carry) i følge målinger som er utført.

En spiller med svinghastighet på 100 kmh vil øke lengden fra 97 til 112 meter ved å øke loften fra 11 til 19 grader. Utgangsvinkelen vil da øke fra 12,1 til 18,1 grader. En vanlig damespiller har 105 kmh i svinghastighet. En vanlig herrespiller har 137 kmh, en vanlig dame-tour-spiller har 156 kmh, en vanlig herre-tour-spiller har 137 kmh og en mannlig long driving aktør har 217-250 kmh.

For å få maksimalt ut av drivene lengdemessig er det ganske mange som vil tjene på å ha en høyere loft i sin driver - damer som herrer.

Interessert i golf? Sjekk Nettavisens golfmagasin!

Flere saker fra Nettavisens golfskole:

Finn utgangsstillingen: Det beste utgangspunktet
Finn følelsen: Gjør triks som en proff
Bli kvitt slicen:Slik slår du rett
Kom nærmer hullet: Slik blir du bedre til å chippe
Treff hullet: Slik putter du bedre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere