Gå til sidens hovedinnhold

Slik slår Greta Thunberg tilbake mot Donald Trumps Twitter-angrep

Donald Trumps angrep på Greta Thunberg får Twitter til å koke. Nå «svarer» Thunberg selv.

NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Torsdag ettermiddag norsk tid valgte Donald Trump på nytt å gå ut og kommentere den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

Årsaken til at Trump kommenterer 16-åringen, er at hun på onsdag ble kåret til Årets person i Time magazine.

Les: Greta Thunberg i ekstase etter kåring i Time Magazine: Er årets person 2019

- «Så latterlig. Greta må jobbe med problemet hun har med å håndtere sinnet sitt, og deretter gå på en god gammeldags kino med en venn. Ro deg ned, Greta!!!» skriver presidenten på Twitter.

Over 100.000 kommentarer

Presidentens angrep på Twitter tok med en gang av, og er så langt likt av godt over 130.000 personer. Donald Trump, som har 67 millioner tilhengere på Twitter, får det også til å koke i kommentarfeltet.

Så langt er det kommet over 100.000 kommentarer på hans angrep. Trump får både støtte for å angripe Greta Thunberg, mens også mye kritikk.

Selv kommenterer Greta Thunberg presidentens angrep med å endre sin profil på Twitter til dette: «En tenåring som jobber med problemet hun har med å håndtere sinnet sitt. For tiden tar hun det med ro, og ser på en god gammeldags film på kino med en venn». Profilteksten har altså nesten identisk ordlyd som i Trumps tweet.

Flere tar i bruk bilder og videoer for å kommentere hva de syntes om presidentens angrep på Greta Thunberg.

Her kan du se noen av reaksjonene som nå kommer kommentarfeltet til Donald Trump:

Her kan du selv lese alle kommentarene på Donald Trumps Twitter-angrep på Greta Thunberg.

Ikke første gang Trump håner Thunberg

Dette er ikke første gang at den amerikanske presidenten håner 16-åringen. Etter Thunbergs tårefylte tale i FN i høst, der hun innstendig manet til kamp mot global oppvarming og tordnet mot verdens ledere, tvitret Trump sarkastisk om den glødende engasjerte svenske 16-åringen.

«Hun virker som en veldig lykkelig ung jente som ser fram til en lys og vidunderlig framtid. Så fint å se!» skrev han.

Mange kritiske røster har forsøkt å så tvil om innholdet og faktagrunnlaget i talen til Thunberg. Nettavisen har tidligere fått en klimaforsker til å faktasjekke innholdet.

Yngste noensinne

Thunberg er den yngste som får utmerkelsen noensinne.

16-åringen blir også den første svensken som får utmerkelsen, som betegner en person, en gruppe eller idé, som har satt et markant preg på året som gikk.

Les også

Greta Thunberg kritiserer Erna Solberg for norsk oljepolitikk

Thunberg ble kjent da hun begynte sin skolestreik foran den svenske Riksdagen i fjor sommer. Inspirert av den unge klimaaktivisten har titusenvis av barn rundt om i verden engasjert seg i klimasaken.

– I flere tiår har forskere og aktivister slitt med å få verdensledere til å ta klimatrusselen på alvor, men i år har en tenåring på en eller annen måte fått verdens oppmerksomhet, skriver Time i sin artikkel om Thunberg.

Litt overrasket

Onsdag deltok den unge svensken på FNs klimatoppmøte i Madrid. Da hun forlot møtet sa Thunberg til nyhetsbyrået AP at hun ble litt overrasket over utmerkelsen, som hun vil dedikere til alle unge aktivister.

16-åringen sa videre at hun håper at budskapet om å øke innsatsen mot klimaendringene nå begynner å synke inn hos verdens ledere.

Svensken er i disse dager på vei hjem til Sverige, hvor hun skal feire jul sammen med familien sin.

– Hvis man ikke tar pauser, blir man ikke i stand til å fortsette, sa hun til nyhetsbyrået.

Les også

Fred. Olsen slår Greta Thunberg ned i naturgummistøvlene

Holdningsskifte

Den svenske 16-åringen har ingen magisk løsning på klimakrisen, men hun har klart å skape et globalt holdningsskifte og en verdensomspennende bevegelse som krever endring, skriver Time, som i nær 100 år har kåret Person of the Year, eller årets person.

Times sjefredaktør, Edward Felsenthal, forklarer på Times hjemmeside hvorfor tittelen har tilfalt nettopp Thunberg.

– For å slå alarm over menneskehetens destruktive forhold til det eneste hjem vi har, for å komme med en stemme som skjærer gjennom bakgrunnen og grenser i en fragmentert verden, og for å vise oss alle hvordan det kan se ut når en ny generasjon leder, er Greta Thunberg Årets Person i 2019, sier sjefredaktøren.

Times kåring går tilbake til 1927. Prisen har gått til statsledere, forretningsfolk, politikere og til og med til «datamaskinen».

Les: Fred. Olsen (90) bryter tausheten: – Jeg er rasende

Ros av Al Gore
Fire andre kandidater var med i siste runde om å få tittelen. De fire var USAs president Donald Trump, demonstrantene i Hongkong, varsleren i Ukraina-saken i Det hvite hus, og Nancy Pelosi.

Nyhetsmagasinet får ros for tildelingen til den unge svensken.

– Strålende avgjørelse å velge Greta Thunberg som årets person. Greta er det moralske kompasset hos de unge aktivistene, som krever at vi handler umiddelbart for å løse klimakrisen. Hun er en inspirasjon for meg og for mennesker over hele verden, skriver den amerikanske politikeren Al Gore på Twitter.

Sveriges næringsminister Ibrahim Bayland (S) sier til det svenske nyhetsbyrået TT at han ikke er overrasket over at Thunberg får utmerkelsen.

– Jeg er ikke overrasket med tanke på hvilken enorm kraft hun har i sin bevegelse. Jeg merker det utenlands, sist i forrige uke da jeg var i India kom hennes navn opp. Det her er en bekreftelse på den statusen hun har fått globalt, sier han.

Kommentarer til denne saken